VIDEO: Na de Strade Bianche wint Wout van Aert ook Milaan-Sanremo!

  Milaan - Sanremo
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 305 km
  location 11u07: Milaan - 18u23: Sanremo
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  04080120160200240305

   Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft zijn favorietenrol waargemaakt in Milaan-Sanremo. Na winst vorig weekend in de Strade Bianche won hij nu ook de zomereditie van "La Primavera". Op de streep klopte hij zijn medevluchter Julian Alaphilippe, de laureaat van vorig jaar. 

   Bekijk de ontknoping:

   De 111e editie van Milaan-Sanremo in een notendop:

   • Sleutelmomenten: Julian Alaphilippe heeft op de top van de Poggio 3 seconden op Wout van Aert. De Fransman mist in de afzink zijn eerste bochten en moet Van Aert laten terugkeren. Onze landgenoot speelt het meesterlijk uit in de slotkilometers: hij laat zich niet uit zijn evenwicht brengen door de Fransman en klopt hem in de sprint (zuiver rechtdoor).
   • Winnaar van de dag: Wat kunnen we nog zeggen over Wout van Aert? Vorige week moesten we al zoeken naar superlatieven, maar op 25-jarige leeftijd heeft hij nu ook een monument te pakken. Deze memorabele augustusweek vormt - zonder pech - het begin van een zeer grote carrière.
   • Verliezer van de dag: Julian Alaphilippe kan zichzelf niet al te veel verwijten, maar de Fransman grijpt naast een twee op een rij op de Via Roma. Hij is alleszins beter dan hij liet uitschijnen en dat belooft voor de volgende weken.

   Sprinters haken één voor één af

   Een nieuw traject, zomerse temperaturen en een totaal andere plaats op de kalender: welke ingrediënten de Italianen ook gebruiken, het recept van Milaan-Sanremo blijft een klassieker.

    

   Na een zeer lange siësta was het toch weer wachten op de uitbarstingen op de Cipressa en de Poggio.

    

   De prikjes op de eerste kuitenbijter waren slechts een voetnoot voor heel wat favorieten, maar sprinters Caleb Ewan en Fernando Gaviria beleefden er daar al hun Waterloo.

    

   Op naar de traditionele springplank dan maar, al waren er flink wat vraagtekens bij de stormloop. Wout van Aert zat plots helemaal achteraan, maar bij het opdraaien nam hij toch weer zijn plaatsje in de top 5 in.

    

   Dat was ook nodig, want dankzij een stroomstoot van een verrassend sterke Aimé De Gendt was het tempo snoeihard. Toen ook Sam Bennett kapseisde, nam ploegmakker Julian Alaphilippe vlijmscherp over.

   Van Aert lost, komt terug en maakt het koeltjes af

   De Fransman - die kort voor de Cipressa was lekgereden - dacht aan een bisnummer, maar moest Wout van Aert in zijn wiel dulden. Toch een poosje, want kort voor de top moest de winnaar van de Strade Bianche de Franse springveer laten gaan.

    

   Dankzij de daalcapaciteiten van Alaphilippe leek Van Aert ondanks het zeer beperkte verschil min of meer een vogel voor de kat, maar de Fransman was in al zijn enthousiasme te onstuimig en moest meermaals corrigeren.

    

   Karakterkop Van Aert bleef foutloos en zat in geen tijd weer in het zog van rugnummer 1. Het duo trok broederlijk naar de Via Roma, al hijgde een elitegroepje voortdurend in hun nek.

    

   Net voor de vod begon Alaphilippe dan toch te pokeren, maar Van Aert toonde zich een koele kikker.

    

   Hij ving de winnaar van vorig jaar netjes op en was na een machtige en zuivere sprint een zuchtje sneller, goed voor de eerste Belgische winst sinds Fons De Wolf in 1981 en Andrei Tchmil in 1999.

   Van Aert: "Stom, maar ik heb er geen woorden voor"

   "Ik ben erg blij natuurlijk", sprak Wout van Aert in zijn eerste interview na de finish. "Ik kan niet geloven dat ik 2 koersen op een rij win."

    

   "Ik heb er geen woorden voor. Een stom antwoord, ik weet het, maar nu weet ik wel hoe het voelt om een monument te winnen."

    

   Op de Poggio was het bijten voor Van Aert. ""Afwachten, afwachten, afwachten", dacht ik eerst, maar ik had geen keuze. Ook niet toen ik even moest lossen."

    

   "In de afdaling kwam ik terug. Op weg naar de finish dwong Alaphilippe me de kop op."

    

   "Hij speelde het slim en ik moest nog wat energie overhouden voor de sprint. Dat is me gelukt. Wat een hervatting van het seizoen."

   Alaphilippe: "Ik voelde dat ik hem niet kon lossen"

   Nummer 2 Julian Alaphilippe had het na de koers over "Woet" van Aert. "Woet koerste erg sterk", getuigde hij.

    

   "Ik ben voluit gegaan op de Poggio, in de afdaling voelde ik dat ik hem niet kon lossen. En in de sprint was hij de sterkste."

    

   "Ik blijf met gemengde gevoelens achter, maar ben wel blij dat ik weer op het podium sta."

   Rituitslag Milaan - SanremoRituitslag Milaan - Sanremo

   Fase per fase

   1. 18 uur 24. 1981 Fons De Wolf, 1999 Adrei Tchmil: België telt weer een laureaat in Milaan-Sanremo. Alaphilippe drong Van Aert de kop op, maar vanuit eerste positie liet onze landgenoot zich niet ringeloren. Hij hield met krachtige halen zijn lijn netjes vast en hield met zijn jump Alaphilippe nog net af. .
   2. 18 uur 23. Het is een historische dag: een Belg kraait nog eens victorie op de Via Roma. Alaphilippe feliciteert onze landgenoot, die het afmaakt na een zeer prangende sprint. Echtgenote Sarah valt in zijn armen. .
   3. 18 uur 23. Van Aert wint! Hij doet het: Van Aert is een zuchtje sneller dan Alaphilippe. .
   4. 18 uur 22. Van Aert probeert de Fransman op te vangen. Timing is alles. Daar is het groepje ook nog. .
   5. 18 uur 22. Van Aert zal aan kop moeten beginnen, Van der Poel ment het peloton. .
   6. 18 uur 22. 4 seconden. Meer is het niet. Wat een thrlller! .
   7. 18 uur 21. Alaphilippe slaat nu toch een beurt over, net voor de vod. Hoe cool blijft Van Aert? .
   8. 18 uur 21. In het achtervolgende groepje moeten vooral enkelingen werken. Dat doet onder meer Benoot.  .
   9. 18 uur 20. We zijn beneden! Nog ruim 2.000 meter. Het verschil is amper 6 tellen. Wat een spanning! .
   10. 18 uur 20. Alaphilippe en Van Aert beseffen dat ze deze zege niet uit handen mogen geven. Voorlopig is er nog geen sprake van pokeren of speculeren. .
   11. 18 uur 19. Van Aert neemt over van Alaphilippe. Hij moest lossen bergop, maar heeft het gat kunnen dichten. Op het mentale vlak staat het dus 1-1. .
   12. 18 uur 19. 7 seconden, zegt de chronometer. Spreken ze dezelfde taal in de slotkilometers? De laatste 2,2 kilometer zijn vlak. .
   13. 18 uur 18. Van Aert en Alaphilippe! Onze landgenoot heeft de Fransman te pakken op 4 km van de finish. Trekt het duo gezamenlijk naar de Via Roma? .
   14. 18 uur 17. Van Aert zit de Fransman op de hielen. Alaphilippe moet weer corrigeren. In het pelotonnetje zien we Kwiatkowski en Van der Poel vooraan.  .
   15. 18 uur 17. Alaphilippe mist zijn eerste bocht min of meer. Van Aert is nog lang niet kansloos. Nog 5 kilometer. .
   16. 18 uur 16. Boven! Daar is de klassieke bocht naar links op de top. Alaphilippe heeft 3 seconden op Van Aert. De Fransman is een meesterdaler. .
   17. 18 uur 16. Voor Van Aert gaat het een zuchtje te snel. Alaphilippe fladdert nog eens en rijdt weg van onze landgenoot. .
   18. 18 uur 15. Alaphilippe! Rugnummer 1 neemt snoeihard over en valt op dezelfde plaats als vorig jaar aan. Van Aert zit in zijn wiel. .
   19. 18 uur 15. De Gendt! Moeten we een klein beetje gek worden? Aimé De Gendt versnelt.  .
   20. 18 uur 14. Brambilla (Trek) maakt er een slopende Poggio van. Nog 2 kilometer tot de top. De Gendt, Aimé, houdt hem gezelschap. Op een stukje vals plat probeert Bennett wel, maar hij moet echt wel passen. .