• home
 • video
 • pas verschenen

  Alaphilippe maakt favorietenrol waar na bloedstollende finale in Milaan-Sanremo

  Milaan-Sanremoeinde
  15 °C/>wegwedstrijd
  VertrekMilaan - AankomstSanremo -
  Afstand291 km
  04080120160200240291

   Julian Alaphilippe heeft een sterk Deceunick-Quick Step-blok de zege bezorgd in Milaan-Sanremo. De Fransman was de sterkste van een elitegroep waarin Wout van Aert en Oliver Naesen de Belgische hoop tot de finish levend hielden.

   Een echte wielerliefhebber kan het geijkte scenario van Milaan-Sanremo dromen: een kopgroep van een tiental renners (in dit geval: exact 10 renners) krijgt een tiental minuten cadeau, dan gaan de sprintersploegen werken en ergens ter hoogte van de Cipressa komt alles weer samen. Daarna krijgen we een knallende finale.

    

   Dat draaiboek werd ook in de 110e editie tot in de puntjes gevolgd. Masnada werd op de Cipressa als laatste vluchter teruggefloten. Deceuninck-Quick Step nam op weg naar de Poggio het heft in handen. Dat zou onder meer hun eigen sprinter Viviani de kop kosten. Maar het was toen al duidelijk dat Alaphilippe weer een begenadigde dag had.

    

   Stybar en Gilbert reden zich helemaal leeg in dienst van de Fransman, die de weggesprongen Bettiol gebruikte als springplank. In zijn zog kwamen niet alleen toppers als Kwiatkowski, Sagan, Trentin en Valverde mee, maar ook de Belgen Naesen en de verbluffende Van Aert.

    

   Deze elitegroep wierp zich als een steen naar Sanremo. In de straten van de Ligurische badplaats werd nog wat gepokerd, waardoor de groep een klein beetje aangroeide, en ook aangevallen, door Trentin met name. Van Aert dichtte het gat, maar hypothekeerde zo wel zijn kansen in de sprint.

    

   Sagan leek op papier de snelste van het groepje. Toch kwam hij er niet aan te pas. Het was Alaphilippe die, ondanks stevig weerwerk van Naesen, met overmacht won. De 2e plaats van Naesen is de beste Belgische notering in Milaan-Sanremo sinds Boonen in 2010. Voor Alaphilippe is het de 2e WT-eendagskoers op een rij, na eerder winst in de Strade Bianche. Met 7 overwinningen is hij ook de zegekoning van 2019.

   De vreugde bij The Wolfpack was groot

   Fase per fase

   1. 16 uur 53. Alaphilippe wordt omstuwd door de tifosi. Hij vraagt om hem wat meer ruimte te geven, ondertussen vechtend tegen de tranen. Na de Strade Bianche wint hij nu ook Milaan-Sanremo.
   2. 16 uur 53. Wout van Aert eindigt ergens rond de 5e plaats.
   3. 16 uur 52. Alaphilippe klopt Naesen! Niet Sagan of Matthews, maar Alaphilippe regelt de sprint als een volleerde spurter. Oliver Naesen kwam tot aan zijn achterwiel, maar hij geraakte er nooit voorbij.
   4. 16 uur 51. De sprint wordt ingezet!
   5. 16 uur 51. Mohoric komt nu op kop. Alaphilippe in zijn wiel.
   6. 16 uur 51. Alles komt weer samen. Er zijn ook een paar renners komen aansluiten. Ook Matthews is er bij. Kan hij zijn sprint nog inzetten?
   7. 16 uur 50. Van Aert is bij Trentin, daarachter valt het een beetje stil.
   8. 16 uur 50. Trentin. Nu is het aan Trentin om zijn kaarten op tafel te gooien. Van Aert probeert de kloof te dichten. Het kan nog alle kanten uit.
   9. 16 uur 49. Aanval Naesen! Oliver Naesen wil niet dat er nog volk terugkeert. Hij versnelt in de laatste meters van de afdaling.
   10. 16 uur 49. Pech voor Degenkolb. Degenkolb breekt zijn fiets bijna in tweeën uit frustratie. Hij was bijna komen aansluiten, maar ziet zijn kansen nu in rook opgaan.