Ongezien! Alaphilippe juicht te vroeg en Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik

  Luik - Bastenaken - Luik
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 257 km
  location 10:27: Luik - 16:56: Luik
  trophy Primož Roglic
  einde
  startfinish
  04080120160200257

   Primoz Roglic is de winnaar geworden van een ontluisterende finale van Luik-Bastenaken-Luik. In de sprint om de zege met 5 ronkende namen stak wereldkampioen Julian Alaphilippe zijn handen te vroeg in de lucht. Primoz Roglic stak op de aankomstlijn zijn wiel nog voor dat van de Fransman.

   Bekijk de spannende ontknoping:

   Van Avermaet valt uit, Alaphilippe opent finale

   Een hectische aanloop en een spetterende finale. Luik-Bastenaken-Luik verliep volgens het traditionele scenario.

    

   Greg Van Avermaet was het grootste slachtoffer en moest op iets minder dan 100 kilometer van de streep de wedstrijd verlaten na een zware smak.

    

   Een valpartij later stond ook Alaphilippe te voet. Een fiets- en schoenwissel later kwam de wereldkampioen weer aansluiten in het grote pak.

    

   Op La Redoute nam Dries Devenyns de touwtjes in handen, met kopman Alaphilippe altijd in zijn wiel. Ook Mathieu van der Poel ging daags na zijn krachtstoot in de BinckBank Tour nog goed mee.

    

   Op de Roche-aux-Faucons ontplofte het helemaal. Alaphilippe veerde weg op 500 meter van de top, Hirschi maakte heel vlot de oversteek. Ook Roglic, Pogacar en Kwiatkowski kwamen hun karretje aanhaken.

   VIDEO: Van Avermaet komt zwaar ten val

   Nerveuze Alaphilippe houdt nachtmerrie over aan slotsprint

   Mathieu van der Poel kon net niet mee en deed er alles aan om de achtervolgende groep weer vooraan te brengen. Dichter dan 12 seconden kwam hij niet.

    

   Bij een stroomstoot van Hirschi kon enkel Alaphilippe volgen. De Slovenen Roglic en Pogacar kwamen nog terug, Kwiatkowski niet.

    

   Een 3e Sloveen, Matej Mohoric, was in de afdaling weggeknald uit de groep-Van der Poel. Door gepoker voorin kwam hij in de laatste hectometers postvatten bij Alaphilippe, Hirschi, Roglic en Pogacar.

    

   Alaphilippe oogde nerveus, lanceerde de sprint en maakt een zwieper naar links, waardoor Hirschi uit zijn klikpedaal schoot. Ook Pogacar werd gehinderd bij dat manoeuvre en mocht de zege vergeten.

    

   Enkele meters voor de aankomstlijn gooide Alaphilippe zijn armen al in de lucht. Maar op de streep zoefde Roglic hem nog voorbij. Er kwam wel een finishfoto aan te pas.

    

   Alaphilippe werd door zijn manoeuvre nog teruggezet naar de 5e plaats. Roglic wint dus zijn eerste monument voor Hirschi en Pogacar.

   VIDEO: Alaphilippe valt aan, de finale is begonnen

   Roglic: "Eindelijk ben ik erin geslaagd om iets te winnen"

   Primoz Roglic was in de wolken met zijn eerste triomf in een topklassieker. "Ik ben nooit gestopt met erin te geloven. Ik ben er blijven voor gaan tot de laatste centimeter", reageerde de Sloveen.

    

   "Tom (Dumoulin) en de hele ploeg hebben me de hele dag lang beschermd .ik ben trots op het volledige team. Eindelijk ben ik erin geslaagd om iets te winnen", zei Roglic met een knipoog naar de Tour.

    

   "Het stond op mijn wenslijst om een monument te winnen en dat is nu gelukt. Ik ben heel gelukkig."

   "Alles gegeven tot de laatste centimeter"

   Pogacar: "Ik dacht: "Ik zal vallen, ik zal vallen""

   • Marc Hirschi (2e): "Ik zat wel erg dicht op het achterwiel van Alaphilippe. Hij raakt mijn wiel, maar ik heb de beelden niet gezien. Zo'n goed resultaat had ik niet verwacht, want het was nog maar mijn 2e Luik-Bastenaken-Luik. Ik zal terugkomen om hier te winnen."

   • Tadej Pogacar (3e): "Ik heb gemengde gevoelens na de sprint. Ik zat in een goede positie en zei tegen mezelf: “Ik ga voor de zege, ik ga voor de zege.” Maar een moment later (bij het manoeuvre van Alaphilippe) dacht ik plots: “Ik zal vallen, ik zal vallen.” Ik blijf gelukkig op mijn fiets en word uiteindelijk 3e in de uitslag." 

   Hirschi: "Zat dicht op het achterwiel van Alaphilippe"

   Pogacar: "Heel gemengde gevoelens"

   Rituitslag Luik - Bastenaken - LuikRituitslag Luik - Bastenaken - Luik

   Fase per fase

   1. 17 uur 11. Alaphilippe wordt teruggezet naar plaats 5. Na zijn manoeuvre in de sprint wordt Alaphilippe gedeklasseerd. De nieuwe top 10: 1. Roglic 2. Hirschi 3. Pogacar 4. Mohoric 5. Alaphilippe 6. Van der Poel 7. Woods 8. Benoot 9. Barguil 10. Kwiatkowski. .
   2. 16 uur 59. Top 10. 1. Roglic 2. Alaphilippe 3. Hirschi 4. Pogacar 5. Mohoric 6. Van der Poel 7. Woods 8. Benoot 9. Barguil 10. Kwiatkowski. .
   3. 16 uur 58 match afgelopen
   4. 16 uur 56 match afgelopen
   5. 16 uur 55. Mohoric lanceert de sprint. .
   6. 16 uur 55. Het gepoker is begonnen. Daardoor staat Mohoric op het punt om aan te sluiten. .
   7. Laatste kilometer! Alaphilippe, Hirschi, Roglic en Pogacar vliegen onder de rode vod. Wie van de vier? . 16 uur 54.
   8. 16 uur 53. Mohoric is in de afdaling weggeknald uit de groep van Van der Poel. Komt hij nog vooraan postvatten? .
   9. 16 uur 53. Nog 2,5 km. Alaphilippe, Hirschi, Pogacar en Roglic houden de achtervolgers op 22 seconden. .
   10. 16 uur 52. Of komt er nog iemand van achteren uit? José De Cauwer.
   11. 16 uur 51. Nog 4 km. Het verschil bedraagt nu 20 tellen. Als ze niet beginnen te pokeren, zit de winnaar voorin. .