• home
 • video
 • pas verschenen

  Luik - Bastenaken - Luik: Luik-Ans

  Luik - Bastenaken - Luikeinde
  14 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLuik - AankomstAns -
  Afstand253 km
  04080120160200253

   Alejandro Valverde (Movistar) is de man van de Ardennen. Na de Waalse Pijl heeft de Spanjaard nu ook Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) moest weer vrede nemen met de tweede plaats. De Belgen speelden geen hoofdrol. "Dit was de perfecte koers", zei de winnaar.

   Luik-Bastenaken-Luik samengevat

   • Sleutelmoment: Wanneer Dani Moreno in de slotkilometer wegglipt, treuzelt Valverde. Hij wil z'n concurrenten de kastanjes uit het vuur laten halen, maar doet het uiteindelijk zelf. Met de zege als beloning.
   • Pechvogel van de dag: Simon Gerrans - de winnaar van vorig jaar - viel twee keer in een tijdsbestek van vijf minuten. Einde verhaal voor de Australiër.
   • Opvallend: Goudklompje Julian Alaphilippe eindigt net als woensdag tweede na een ongenaakbare Valverde. De zevende keer dat Etixx-Quick Step tweede eindigt in een voorjaarsklassieker.

   Astana dynamiteert "La Doyenne"

   De traditionele vlucht, met de Belg Otto Vergaerde, kreeg opvallend weinig speelruimte. Een zenuwachtige start van de heuvelzone kreeg geen vervolg.

    

   Vincenzo Nibali en Astana hadden snode plannen gesmeed. Zij maakten de finale hard door om de haverklap aan te vallen. Eerst wipte Grivko weg. Een groepje met Kangert en Scarponi had meer succes.

    

   Door een massale val verloor het peloton titelverdediger Simon Gerrans. Ook Daniel Martin, Nairo Quintana en Fränk Schleck lagen bij de slachtoffers.

    

   Op La Redoute werd er niet gekoerst, op de Roche-aux-Faucons wel. Kreuziger, Caruso en Fuglsang sloegen hun vleugels uit, maar hun onderneming strandde op Saint-Nicolas.

   Gilbert en Kwiatkowski sneuvelen op Saint-Nicolas

   Het was ook op Saint-Nicolas dat de gehavende Gilbert moest afhaken. Gold Race-winnaar Kwiatkowski kon evenmin volgen en zag zijn droom uit elkaar spatten. Een groepje van zo'n 15 renners sneed de slothelling naar Ans aan.

    

   Dani Moreno - meesterknecht van Rodriguez - probeerde het met een ultieme uitval. Valverde pokerde en wou de anderen uit hun kot lokken.

    

   Maar uiteindelijk moest Valverde zelf het vuile werk opknappen. De winnaar van de Waalse Pijl rolde Moreno op en snelde naar zijn derde zege in Luik-Bastenaken-Luik.

    

   De jonge Fransman Julian Alaphilippe werd net als in de Waalse Pijl tweede. Joaquim Rodriguez bezette het derde podiumplekje. Jelle Vanendert was de beste Belg op de 22e plaats.

   Valverde: "De perfecte koers"

   Met zijn derde zege in Luik komt Alejandro Valverde op gelijke hoogte van onder anderen Fred De Bruyne. Enkel Moreno Argentin (4 stuks) en Eddy Merckx (5 zeges) doen beter.

    

   "Dit was de perfecte koers", vat Valverde, die gisteren 35 kaarsjes mocht uitblazen, het samen. "Het was een hele snelle koers, maar de dag verliep prima voor ons."

    

   "De aanval van Moreno op het einde was wel een flitsende. Maar ik kon hem toch nog bijhalen en het afmaken in de sprint."

    

   Valverde had misschien niet verwacht dat Julian Alaphilippe, die 13 jaar jonger is, zijn voornaamste concurrent zou worden. "Hij was heel goed, echt heel goed. In de Waalse Pijl was hij ook al tweede. We mogen nog veel van hem verwachten."

    

   Valverde won dit jaar al zes koersen, maar nog is zijn honger niet gestild. "Ik rijd ook nog de Dauphiné, de Tour, San Sebastian en daarna het WK. Ik heb nog veel werk voor de boeg."

   Alaphilippe: "Tevreden, maar ook gefrustreerd"

   • Julian Alaphilippe (tweede): "Ik ben heel tevreden, maar ook gefrustreerd. Ik was er zo dicht bij, voor de tweede keer al deze week. De laatste kilometer was een tactisch steekspel. Iedereen wist dat Valverde de sterkste was. Ik was zelf beducht om niet te vroeg met mijn inspanning te beginnen. Ik ga nu hard blijven werken om hier ooit te kunnen winnen. Want dit is een van de mooiste koersen."
   • Joaquim Rodriguez (derde): "Dit was een zware koers, zwaarder dan normaal. De aanval van Moreno was om zelf te winnen, maar ook om Valverde onder druk te zetten. Maar Valverde is niet van gisteren. Hij loste het sterk op."