Ga naar de inhoud
Demi Vollering wint in Landerneau.

Demi Vollering wint de laatste editie van La Course na spetterende slotklim

 za 26 juni 2021 11:32
La Course
Wegwedstrijd
108 km
08:40 Brest - 11:31 Landerneau
Demi Vollering
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 108

  Demi Vollering (24) heeft de laatste editie van La Course gewonnen. De Nederlandse, ook al winnares van Luik-Bastenaken-Luik, was op de Côte de la Fosse aux Loups de snelste van een elitegroepje. Marianne Vos greep naast een 3e zege in de Franse eendagskoers. Volgend jaar krijgen de vrouwen een volwaardige Tour.

  Bekijk de slotfase:
  Alles wordt beslist in de slotronde

  Het vrouwenpeloton reed op 8 km na op dezelfde wegen als de mannen straks in hun openingsrit in de Tour. In Landerneau moesten de vrouwen drie lokale rondes afwerken met telkens een passage aan de aankomst op de Côte de la Fosse aux Loups.

   

  In alle vroegte vertrok het peloton vanuit Brest richting de plaatselijke ronde. In een heuvelachtig landschap kon enkel eenzame vluchtster Kerbaol voor een ontsnapping zorgen. 

   

  Het was vooral wachten op de eerste passage over La Côte de la Fosse aux Loups om echt koers te zien. Lucinda Brand was de eerste om een kleine kopgroep te vormen. De vaart zat er niet echt in en bij de tweede passage aan de finish werden ze al gegrepen.

   

  In de voorlaatste ronde probeerde een kopgroep van 12 rensters om de favorieten te snel af te zijn. Onder meer Grace Brown was mee, maar ook zij hielden niet stand.

   

  Onder impuls van Jumbo-Visma trokken de favorieten op het juiste moment naar de kop van de koers. De laatste klim van La Fosse aux Loups moest uiteindelijk voor het nodige vuurwerk zorgen.

   

  Niewiadoma opende de debatten op het steilste deel, maar kon de rest niet echt lossen. Op het vlakkere deel zette een elitegroepje met onder meer Van der Breggen, Vollering, Vos, Brown en Uttrup Ludwig koers richting de laatste kilometer.

   

  Van der Breggen zette als eerste haar sprint in, maar werd al snel geremonteerd door Vos. In haar spoor trok ze Vollering mee, die op het perfecte moment op en over Vos naar de overwinning sprintte.

   

  De Deense Uttrup Ludwig werd knap tweede, de derde plaats was voor Vos. Vollering zorgt zo voor de zesde Nederlandse overwinnining in acht edities van La Course.

  Vollering: "Deze overwinning geeft veel vertrouwen"
  Rituitslag La Course
  naamresultaatploeg
  1
  Demi Vollering
  107,4 km in 2u50'29"
  2
  Cecilie Uttrup Ludwig
  z.t.
  3
  Marianne Vos
  4
  Anna van der Breggen
  5
  Grace Brown
  6
  Katarzyna Niewiadoma
  7
  Soraya Paladin
  8
  Liane Lippert
  9
  Elizabeth Deignan
  op 4"
  10
  Sofia Bertizzolo
  Fase per fase
  11:31
  Demi Vollering wint in de sprint!

  Van der Breggen zet als eerste haar sprint in. Vos komt er snel over, maar trekt ook Vollering met zich mee. Vollering gaat nog op en over Vos naar de winst. Ludwig wordt nog knap tweede, Vos derde. De 24-jarige Nederlandse wint na Luik-Bastenaken-Luik nu ook La Course!

  11:30

  Vos zit ideaal in het wiel van Lippert.

  11:30

  Ze staan nu volledig stil. Het is Lippert die als eerste aanzet.

  11:29
  Laatste km.

  We gaan met de favorieten naar de finish. Versnelt er nog iemand of zal het een sprint worden?

  11:28
  Ludwig versnelt!

  Op 2 km gaat Ludwig solo. Van der Breggen dicht meteen het gat met Brown in haar wiel. De rest volgt op enkele meters.

  11:27

  Het zwaarste deel zit erop. Vos kan opnieuw aansluiten bij van der Breggen, Brown, Niewiadoma, Lippert, Ludwig, Vollering en Paladin.

  11:25

  Haar ploeggenoot Niewiadoma schiet naar voren op en over Cromwell. Achter haar probeert Brown haar wiel te houden. Vos kijkt achter zich en moet passen!

  11:24
  Laatste beklimming!

  Nog 3 km tot aan de finish. Cromwell van Canyon opent de debatten. Ze neemt enkele meters voorsprong.

  11:22

  We komen aan de voet van La Fosse aux Loups. Vollering kiest het wiel van Van der Breggen.

  11:21

  Boeken toe voor de kopgroep. Lucinda Brand versnelt nog even op weg naar de vluchters.

  11:20

  Komen de favorieten dan toch nog op tijd? Op 3 km van de laatste klim slinkt de voorsprong van de kopgroep. We zullen vuurwerk krijgen op La Fosse aux Loups.

  11:14

  Marianne Vos zet haar ploeggenoten op kop van het peloton. Het is hoog tijd voor de favorieten om het gat te dichten. De kopgroep houdt nog 30'' over.

  11:10

  Vooraan weten ze niet goed wat doen. Sommige rensters willen doorgaan, maar anderen  fietsen toch wat met de handrem op.

  11:07
  Laatste ronde!

  De voorsprong van de kopgroep bedraagt aan de finish nog 50'' op de groep van favorieten. De samenhorigheid in de kopgroep is niet ideaal. Grace Brown wil graag door, maar krijgt niet meteen hulp vooraan. We beginnen aan de laatste ronde!

  11:06
  Ik denk dat de winnares vooraan zit
  Christophe Vandegoor
  11:04

  Het is Ludwig die als eerste versnelt op het steilste stuk. Vos en Van der Breggen kunnen volgen. We zien ook Vollering.

  11:02

  Wat doen ze in de achtergrond op la Fosse aux Loups? De favorieten hebben nog een achterstand van 1'07'' aan de voet van de klim.

  10:58
  De 12 vooraan:

  Brown (BikeExchange), Winder (Trek-Segafredo), Fisher-Black (Jumbo-Visma), Thomas (Movistar), Betizzolo (Liv Racing), Persico (Valcar), Henderson (Jumbo-Visma), Harvey (WMN Racing), CHapman (FDJ), Labous (DSM), Faulkner (Tibco) en Guderzo (Alé BTC Ljubljana).