• home
 • video
 • pas verschenen

  Explosieve Vos heerst in La Course met genadeloos eindschot

  La Courseeinde
  />wegwedstrijd
  VertrekPau - AankomstPau -
  Afstand121 km
  020406080100121

   Marianne Vos (CCC) heeft La Course gewonnen. Amanda Spratt (Mitchelton-Scott) leek op weg naar de overwinning na een lange solo, maar op het laatste bultje knalde Vos Jan en alleman genadeloos uit het wiel. 

   In de Giro Rosa hadden de Nederlandse vrouwen klassikaal bewezen dat ze in topvorm zijn. Oranje kaapte er 7 van de 10 ritten weg en dus werd er vooral getipt op Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Marianne Vos.

    

   Op een lastig parcours - een miniversie van Luik-Bastenaken-Luik - waren de hellingen voor topfavoriete Van Vleuten niet lang genoeg om het pakket fors genoeg uit te dunnen. Dat klonk als muziek in de oren van ploeggenote Amanda Spratt, die op 27 kilometer van de finish resoluut haar troeven op tafel gooide.

    

   Aangezien wereldkampioene Van der Breggen niet top oogde, werd in het peloton vooral naar de explosieve Vos gelonkt. De vriendinnen van Vos hielden Spratt netjes binnen schot en in de slotkilometer - met een rotstrook van 17 procent - stortte de Australische in elkaar.

    

   Vos deed wat van haar verlangd werd en dynamiteerde het hele peloton op de pukkel. De Nederlandse, in 2014 al winnares van La Course, vloog met de vingers in de neus naar de overwinning. 

   Bekijk de magistrale sprint van Vos:

   Uitslag La Course
   1. Marianne Vos (Ned) 121 km in 3u15'20"
   2. Leah Kirchmann (Can) op 3"
   3. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) z.t.
   4. Lucinda Brand (Ned) 4"
   5. Ashleigh Moolman-Pasio (ZAf) 6"
   6. Elisa Longo Borghini (Ita) z.t.
   7. Annemiek van Vleuten (Ned) 7"
   8. Soraya Paladin (Ita) z.t.
   9. Ane Santesteban Gonzalez (Spa)  
   10. Anna van der Breggen (Ned)  
   15. Sofie De Vuyst 10"
   24. Amanda Spratt (Aus) 14"
   26. Julie Van de Velde z.t.

   Vos: "Ik had de benen om door te zetten"

   "De aanval van Amanda Spratt was gevaarlijk", reageerde Marianne Vos na haar zege.

    

   "Mijn ploeg heeft hard gewerkt om terug te keren. Toen ik zag dat alles gespeeld zou worden op dat laatste klimmetje, wist ik dat ik een goeie kans maakte. Ik had gelukkig de benen om door te zetten."

    

   "Dit betekent wel veel voor mij. Vijf jaar geleden won ik al La Course en nu doe ik het nog eens op een ander parcours. Dat geeft een speciaal gevoel. Ja, ik voel me echt goed."

   Fase per fase

   1. 12 uur 45. Vos wint! Jammer voor Spratt, maar Vos wint met de vingers in de neus. De Nederlandse beschikte over het sterkste eindschot. Indrukwekkend, niets tegen te doen. .
   2. 12 uur 44. Vos doet wat ze moet doen en knalt Spratt genadeloos voorbij.
   3. 12 uur 44. Vos zal van bij de voet moeten versnellen, want het verschil is nog altijd behoorlijk ruim. .
   4. Laatste km. Laatste kilometer! Iedereen gunt het Spratt wel, die op 27 km van de finish aanviel. Redt zij het? Het wordt nipt. . 12 uur 43.
   5. 12 uur 42. Nog 2 kilometer. In principe zou Spratt dit kunnen redden, maar die helling werkt in haar nadeel. Vos zal wel een flinke bom moeten droppen. .
   6. 12 uur 40. Dit is het perfecte scenario voor Marianne Vos. . Lieselot Decroix.
   7. 12 uur 40. CCC en Sunweb knabbelen aan de achterstand: 13 seconden op 3,5 km van de finish. Het lijkt te kantelen...
   8. 12 uur 38. Op deze kaarsrechte weg lijkt Spratt de strijd toch een beetje te verliezen. Meerdere ploegen doen nog hun duit in het zakje: komt iedereen toch weer aansluiten in de slotkilometers? .
   9. 12 uur 36. We tellen verder af: nog 6 kilometer. Het verschil schommelt voortdurend rond de 20 seconden. Het peloton ziet haar op de brede wegen rijden.
   10. 12 uur 34. Nog 7 kilometer en Amanda Spratt lijkt op weg naar de mooiste zege uit haar carrière. De Australische kon een beetje profiteren van de status van ploeggenote Annemiek van Vleuten en de Nederlandse rivaliteit. .