Ex-wereldkampioen Pedersen sprint naar zege in Kuurne, Van der Poel voert straf nummer op

Kuurne - Brussel - Kuurne
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 194 km
location 12:09: Kuurne - 16:47: Kuurne
trophy Mads Pedersen
einde
startfinish
0306090120150194

  Mads Pedersen (Trek-Segafredo) heeft in Kuurne-Brussel-Kuurne revanche genomen voor zijn teleurstellende Omloop. De ex-wereldkampioen uit Denemarken klopte Anthony Turgis en Tom Pidcock in de sprint na een thriller. Mathieu van der Poel reed meer dan 80 kilometer in de aanval en plooide pas in het zicht van de streep.

  De 73e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Trek-Segafredo werd gisteren als vermist opgegeven, maar haalt vandaag zijn gram. Jasper Stuyven stond er in het elitegroepje, Mads Pedersen kon in de slotfase terugkeren en maakte het autoritair af in de sprint. De bladzijde na de collectieve afgang in de Omloop is omgedraaid.
  • Stuntman van de dag: Mathieu van der Poel gaf bij de start aan dat hij na zijn vroegtijdige vlucht uit de Emiraten koershardheid miste. Met een aanval van meer dan 80 kilometer heeft hij "een deftige training" achter de rug. Wat een kanjer!
  • Opvallend: De Omloop Het Nieuwsblad viel magertjes uit, Kuurne-Brussel-Kuurne was een koers om duimen en vingers bij af te likken. De rollen zijn in 2021 even omgedraaid.

  Van der Poel met een marathonvlucht

  Dat hij de wedstrijdsleutel in handen had, dat wist iedereen. Dat Mathieu van der Poel al op de Kanarieberg - op ruim 85 kilometer van de finish - zijn duivels zou ontbinden, had wellicht niemand verwacht. 

   

  Met Ineos-klimmertje Jhonatan Narvaez ging de Nederlandse kampioen wel erg vroeg op zoek naar de vroege vlucht. Het peloton wist niet goed wat er gebeurde en bleef iets te lang lanterfanten. 

   

  Van der Poel raapte met een marge van anderhalve minuut op de andere tenoren in de geconcentreerde hellingenzone de kopgroep op. 

   

  3 dappere zielen hadden nog voldoende jus om aan te klampen: Patrick Gamper (Bora-Hansgrohe), Artjom Zacharov (Astana-Premier Tech) en Jonas Hvideberg (Uno) doken tot eenieders verrassing de finale in.

  VIDEO: Van der Poel valt aan op de Kanarieberg: "Wat moeten we daarop zeggen, Renaat?"

  Van der Poel en co worden pas op 1,5 kilometer van de finish gevat

  Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Dylan Teuns en co gebruikten de Oude Kwaremont om het kaf van het koren te scheiden en hijgden vrijwel voortdurend in de nek van Van der Poel en co. 

   

  30, 20, 15, 20 en dan weer 30 seconden: de druk bleef op de ketel, maar Van der Poel en zijn speelkameraadjes weigerden te plooien en werden in een nagelbijter pas op anderhalve kilometer van de finish ingerekend.

   

  In de achtergrond was bovendien nog een groepje met onder meer Mads Pedersen en Sonny Colbrelli na veel vijven en zessen teruggekeerd. 

   

  De Deense ex-wereldkampioen rook zijn kans in de groepssprint en werd op zijn wenken bediend door ploegmakker Jasper Stuyven. 

   

  Pedersen was ongenaakbaar in de sprint en won een zinderende editie voor Anthony Turgis (Total Direct Energie) en "crosser" Tom Pidcock (Ineos-Grenadiers). 

  VIDEO: Bekijk de knappe sprintzege van Mads Pedersen

  Pedersen: "We hebben geantwoord met de benen"

  Mads Pedersen heeft zijn collectie Vlaamse klassiekers uitgebreid met Kuurne-Brussel-Kuurne. "Voor mij was het mooi dat het weer samenkwam", doet hij het verhaal van zijn wedstrijd.

   

  "Op 10 kilometer van de streep beslisten we dat ik zou sprinten. En Jasper (Stuyven, red) trok me uitstekend op gang."

   

  Gisteren gaf zijn team niet thuis in de Omloop. "Daar hebben we het verknoeid", geeft Pedersen toe. "Dan moet je ook geen excuses zoeken, maar antwoorden met de benen. Precies wat we gedaan hebben."

   

  Vorig jaar won de wereldkampioen van 2019 Gent-Wevelgem en een rit in de BinckBank Tour. In 2018 finishte hij als 2e in Vlaanderen.

   

  "Ik koers hier graag", vertelt de 25-jarige Deen. "Ik houd van de kasseien én van de fans. Helaas mogen ze er nog niet bij zijn."

  Rituitslag Kuurne - Brussel - Kuurne
  naamploegresultaat
  1Mads PedersenTFS4:37:04
  2Anthony TurgisTDE+0
  3Tom PidcockIGD+0
  4Matteo TrentinUAD+0
  5Jenthe BiermansISN+0
  6Sonny ColbrelliTBV+0
  7Nils PolittBOH+0
  8Greg Van AvermaetACT+0
  9Bert Van LerbergheDQT+0
  10Erik ResellUXT+0
  naamploegresultaat
  1Mads PedersenTFS4:37:04
  2Anthony TurgisTDE+0
  3Tom PidcockIGD+0
  4Matteo TrentinUAD+0
  5Jenthe BiermansISN+0
  6Sonny ColbrelliTBV+0
  7Nils PolittBOH+0
  8Greg Van AvermaetACT+0
  9Bert Van LerbergheDQT+0
  10Erik ResellUXT+0

  Fase per fase

  1. 16 uur 48. Bij de sprint van een achterblijvende groep komt Dillier nog stevig ten val. Het podium: Pedersen, Turgis en Pidcock. .
  2. 16 uur 47. Hoe simpel kan het zijn? Je volgt, je volgt en je wint. José De Cauwer.
  3. 16 uur 47. Trek-Segafredo haalt zijn gram na een zinderende finale. Mads Pedersen is duidelijk de snelste. De opluchting is groot, ook bij ploegmakker Jasper Stuyven.  .
  4. 16 uur 46. Pedersen! Mads Pedersen wint! .
  5. 16 uur 46. Van der Poel gaat nog meesprinten, uiteraard. Stuyven zit voor Pedersen. .
  6. Laatste km. De vod. Pedersen, Stuyven, Trentin en Colbrelli kiezen positie. . 16 uur 45.
  7. 16 uur 45. Nog 1,5 kilometer. Daar is de hergroepering zowaar! Op naar een sprint? Kragh Andersen denkt er anders over en trekt door. .
  8. 16 uur 44. Van der Poel en co gaan gegrepen worden. Asgreen sleurt de rest tot in hun wiel. .
  9. 16 uur 44. Nog 3 kilometer. Wat wordt het ontzettend spannend! Voorin kijken ze te veel om en ze komen verduiveld dichtbij. .
  10. 16 uur 43. De Kristoff van gisteren heet vandaag Coquard. Een lekke band betekent een streep door zijn rekening. .
  11. 16 uur 42. Nog 4 kilometer en Asgreen krijgt het op zijn heupen van de stokkende jacht. De klasbak gaat solo, Haussler plakt op zijn wiel.  .
  12. 16 uur 41. De vroege vluchters geven nog altijd het beste van zichzelf. Wanneer slaan zij hun beurten definitief over en denken ze resoluut aan de zege?  .
  13. 16 uur 40. Laten we vooral niet vergeten dat Van der Poel de boel in vuur en vlam gezet heeft op de Kanarieberg op liefst 87 km van de aankomst. Petje af, nu al.  .
  14. 16 uur 39. Van der Poel doet er alles aan om stand te houden, maar hij moet het natuurlijk nog altijd afmaken. Wat zijn Narvaez, Gamper, Zacharov en Hvideberg waard? Krijgen we hier straks en complete verrassing op het hoogste schavotje?  .
  15. 16 uur 38. Nog 7 kilometer. We roepen al een eeuwigheid dat de kloof overbrugbaar is, maar ze bijten er hun tanden op stuk. 18 seconden leert de tijdsopmeting ons.  .
  16. 16 uur 37. Bij de achtervolgers speculeren natuurlijk ook veel renners en anderen zitten dan weer te bidden dat - bij gebrek aan ploegmaats - concurrenten het vuile werk opknappen.  .
  17. 16 uur 36. Ja, ik verwacht nog een aanval van Van der Poel, maar zijn tank moet toch ook eens leeg geraken? José De Cauwer.