IJzersterke Asgreen zet de sprinters een neus in Kuurne-Brussel-Kuurne

  Kuurne - Brussel - Kuurne
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 201 km
  location 11u48: Kuurne - 16u36: Kuurne
  trophy Kasper Asgreen
  einde
  startfinish
  0306090120150180201

   De Deen Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) volgt zijn ploegmaat Bob Jungels op in Kuurne-Brussel-Kuurne. Net als Jungels haalde Asgreen het na een knappe solo. De sprinters kwamen net te laat.

   De 72e Kuurne-Brussel-Kuurne in een notendop:

   • Doorbraak van de dag: Kasper Asgreen (25) kwam in april 2018 bij de ploeg van Patrick Lefevere door personeelsproblemen. De Deen klom in geen tijd op de ladder, ontdekte vorig jaar het Vlaamse werk met een tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen en zet zichzelf in Kuurne nu helemaal op de kaart.
   • Bevestiging van de dag (1): Jasper Stuyven was na zijn zege gisteren zeker niet opgebrand. De conditie druipt van de Trek-kopman, die weer enkele prikken uitdeelde.
   • Bevestiging van de dag (2): Als de Strade Bianche zaterdag gereden kan worden, dan staat ex-winnaar Tiesj Benoot bovenaan de favorietenlijst. Benoot trapt in de boter en kan rekenen op een zeer sterk Sunweb-blok.
   • Vaststelling van de dag: Er werd veel tamtam gemaakt rond het nieuwe parcours, maar deze editie kreeg een typisch Kuurne-verhaal. Houdt de dappere vlucht(er) stand of wordt er toch voor de zege gesprint? Het werd de eerste keuzemogelijkheid.

   Asgreen schudt formidabele krachttoer uit zijn dijen

   Zo veelbelovend de interviews op het startpodium klonken, zo geschiedenisloos was de eerste 150 kilometer van deze hertekende Kuurne-Brussel-Kuurne. Zelfs de Oude Kwaremont lokte nagenoeg niemand uit zijn tent.

    

   In het stukje niemandsland na de laatste helling van de dag brak de koers dan toch open. Een pakket ronkende namen met onder meer Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Tiesj Benoot, John Degenkolb, Jasper Stuyven, Tim Merlier en Alexander Kristoff bundelde de krachten, maar echt veel vuur zat er nu ook niet in.

    

   Bovendien had Deceuninck-Quick Step enkel Zdenek Stybar in het elitegroepje kunnen posteren. De blauwe brigade zette de mindere situatie na het kat-en-muisspel recht en veranderde daarna het geweer van schouder.

    

   Op 30 kilometer van de aankomst zette Kasper Asgreen zijn ploegmakkers in een zetel. De Deen raapte vroege vluchters Roy Jans en Boris Vallée op en dwong sprintersploegen Sunweb, Ineos en Lotto-Soudal in het defensief.

    

   De hardrijder uit de stal van Lefevere kraakte Roy Jans en vervolgens Boris Vallée. Op 9 kilometer van de finish was hij zijn laatste lastpost kwijt, maar het dubbeltje leek meestal richting het peloton te vallen.

    

   Dat gebeurde in de zenuwslopende slotkilometers verrassend genoeg niet: solist Asgreen hield stand met een prinsheerlijk nummertje. Het sprintende peloton kwam enkele tellen te laat.

   Bekijk de bijzonder spannende ontknoping:

   Asgreen: "Ik wist pas op 300 meter dat het binnen was"

   Kasper Asgreen deed het à la Bob Jungels in Kuurne, bijna tot zijn eigen verbazing. "Bob zei vanochtend in de bus nog: "Doe gewoon zoals ik vorig jaar.""

    

   "Op die smalle wegen in de finale wist ik dat ik kon wegrijden en misschien zelfs wegblijven. Ik moest eerst nog die renner van Alpecin (Jans, red) lossen in de zijwind, want die werkte niet mee. Dat kostte toch wat krachten en ik twijfelde of ik het daarna nog wel zou kunnen volhouden."

    

   "Het deed ongelooflijk veel pijn. Ik wist uiteindelijk pas op 300 meter van de finish dat het binnen was", zegt Asgreen, die zijn zege met een biertje vierde: "Goed om te herstellen."

   UitslagUitslag

   Fase per fase

   1. 16 uur 37. Hoe Asgreen het geflikt heeft. Op goed 30 kilometer van de finish stoof Asgreen weg uit het peloton. Hij huppelde tot bij vroege vluchters Jans en Vallée, die in verschillende trapjes kraakten. De Deen leek een vogel voor de kat, maar na een solo van 9 kilometer hield hij toch nog net stand. .
   2. 16 uur 36. Ik vind deze stunt van Asgreen nog straffer dan die van Jungels. . Michel Wuyts .
   3. 16 uur 36. Asgreen! Petje af voor Kasper Asgreen. De Deen wint Kuurne-Brussel-Kuurne na een huzarenstukje. Fenomenaal!
   4. 16 uur 35. Asgreen komt dichter en dichter bij zijn stunt. Hij gaat het halen.
   5. 16 uur 35. De sprint zal snel geopend moeten worden. Is de verlossing nabij voor Asgreen?
   6. Laatste km. Nog 1.000 meter voor Asgreen. Onder de vod houdt hij 8 seconden over. . 16 uur 34.
   7. 16 uur 34. In het peloton wil niemand de kastanjes uit het vuur halen. We hadden Asgreen opgegeven, maar het dubbeltje lijkt nu weer naar zijn kant te vallen. .
   8. 16 uur 33. Het incident heeft de boel wat ontregeld in het peloton. Ze zijn nog altijd niet bij Asgreen. 12 tellen op 2 kilometer.
   9. 16 uur 32. De verkeerde afslag. Consternatie in het peloton: een trio mist de afslag op een rotonde en knalt rechtdoor. Zal dit mee beslissen over winst en verlies?
   10. 16 uur 32. Asgreen is bijzonder dapper, maar een sprint komt steeds dichter. Nog 3 kilometer en Asgreen houdt nog 9 tellen over.
   11. 16 uur 31. We zullen eens naar de sprinters kijken... José De Cauwer.
   12. 16 uur 31. Nog 4,5 kilometer en de chrono geeft 11 seconden aan. Dat lijkt niet voldoende voor de Deen. .
   13. 16 uur 29. De kaars van Asgreen is aan het doven. In de kudde wordt ook Groupama-FDJ wakker. .
   14. 16 uur 29. Nog 6 kilometer. Het verschil blijft status quo: 18 seconden. Als Asgreen niet instort, dan hebben ze in het peloton een probleem. .
   15. 16 uur 28. Nog 2 mannetjes van Sunweb en dan volgt de machine van Jakobsen. Hoe verlammend werkt hun aanwezigheid?
   16. 16 uur 27. Deceuninck-Quick Step schuift op in het peloton en wil afstoppen voor Asgreen. De resterende snelle mannen hebben nog amper knechten ter beschikking. .
   17. 16 uur 26. Op 8 kilometer van de aankomst is alles nu in één beeld te vatten. Dat speelt in het nadeel van de Deen. .
   18. 16 uur 26. Asgreen heeft nog altijd een flink gat. Nog 20 seconden... José De Cauwer.