Weer raak voor Deceuninck-Quick Step: Jungels verovert ook Vlaanderen

  Kuurne-Brussel-Kuurne
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 199.6 km
  location 11:57: Kuurne - 16:39: Kuurne
  trophy Bob Jungels
  einde
  startfinish
  0306090120150199.6

   Twee op twee voor Deceuninck-Quick Step in het openingsweekend: een beresterke Bob Jungels heeft Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn erelijst gezet. De Luxemburger nam op 16 kilometer van de finish afscheid van zijn gezellen en hield een jagend peloton af. Owain Doull en Niki Terpstra mochten mee op het podium.

   Sterke Bob Jungels soleert naar winst in Kuurne-Brussel-Kuurne

   Kuurne-Brussel-Kuurne in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Bob Jungels vroeg vorig jaar aan ploegbaas Patrick Lefevere na zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik of hij het dit seizoen eens in Vlaanderen mocht proberen. In zijn tweede koers schiet hij al raak.
   • Verliezer van de dag: Alle andere ploegen moeten zich na dit weekend nog wat meer zorgen maken. Het vertrek van Niki Terpstra leek Deceuninck-Quick Step in de breedte wat te verzwakken, maar Jungels heeft zijn plek met verve ingenomen. Wie kan dit blauwe leger verschalken?
   • Opvallend: Luik-Bastenaken-Luik en Kuurne-Brussel-Kuurne op je erelijst zetten, het is een ietwat ongewone combinatie. Enkel Roger De Vlaeminck en Rolf Sorensen gingen Jungels voor. 

   Jungels rijdt iedereen in de vernieling

   Zingen de vluchters het tot het einde uit of zetten de sprintersploegen de scheve situatie na de hellingenzone toch nog recht? Het traditionele vraagstuk in Kuurne-Brussel-Kuurne was ook in deze editie present.

    

   Topfavoriet Groenewegen (Jumbo-Visma) overleefde de schifting op de Oude Kwaremont niet, maar was nog niet helemaal kansloos. Zijn ploegmaats en de knechten van Bora-sprinter Ackermann hielden een elitegroep van zo’n 30 avonturiers  voortdurend binnen schot.

    

   Deceuninck-Quick Step was in die ruime kopgroep prima vertegenwoordigd en op de stenen van de Varentstraat, op 65 kilometer van de finish, duwde Jungels zijn gaspedaal in. Met Naesen, Ballerini, Cort en Langeveld kreeg de Luxemburgse kampioen vier vrienden mee in het gevecht tegen de wind. 

    

   Al snel werd duidelijk dat Jungels voorin de sterkste was. Op 16 kilometer van de finish leverde hij het bewijs: Jungels reed de rest glad uit het wiel en begon aan een machtige solo. Hoe hard het peloton ook reed, tegen de ijzersterke kasseidebutant Jungels was niets te beginnen.

   Bekijk de laatste kilometer:

   Jungels: "De patron zal content zijn"

   Bob Jungels had nog voldoende adem om zijn verhaal te doen in het flashinterview. "Ik had niet verwacht dat ik deze koers zou winnen. De Omloop had me beter moeten liggen, maar ik had goeie benen", vertelde de Luxemburgse winnaar.

    

   "Ik zat een beetje te ver op de Kwaremont, maar door de tegenwind kwam er een hergroepering. Op de kasseien van de Varent wilde ik de groep uitdunnen en met z'n vijven reden we weg. Ik zag dat ik de sterkste was en een tijdrit van 15 kilometer kan ik aan. We winnen dit weekend twee keer. De patron zal content zijn."

   Jungels: "Dacht niet dat ik het peloton af zou kunnen houden"

   Lampaert: "Fenomenaal wat Bob hier uit zijn benen schudt"

   Naesen: "Zag het wel aankomen dat Jungels voorop zou blijven"

   Langeveld: "Het was redelijk duidelijk wie de sterkste was"

   Steels: "Heel mooi weekend"

   Peeters: "We wisten dat Bob zoiets kon"

   Lefevere: "Jungels is geen gewone smurf"

   Fase per fase

   1. 16 uur 49. Jungels kraakt maar plooit niet. Bekijk de slotkilometer van Kuurne.

    Jungels kraakt maar plooit niet. Bekijk de slotkilometer van Kuurne

   2. 16 uur 39. Doull wordt tweede, voor Terpstra, Groenewegen en Lampaert. In de sprint is Keisse nog stevig gevallen. .
   3. 16 uur 38. Perfect weekend voor het blauwe leger! Bob Jungels komt even testen en levert meteen zijn Vlaamse visitekaartje af. De Luxemburger rondt een vlucht met een machtige solo van ruim 15 kilometer af. Chapeau!
   4. 16 uur 37. Het viertal achtervolgers rijdt nog altijd even voor het peloton uit, maar zal te laat komen. Het is bingo voor Jungels. .
   5. 16 uur 37. De vod van de laatste kilometer moet nu toch voor wat verlossing zorgen bij Jungels, al blijft het knokken tot de laatste meter.
   6. 16 uur 36. "Ik denk dat het gewonnen spel is voor Jungels.". José De Cauwer.
   7. 16 uur 36. Lampaert pakt uiteraard niet over. Op 2 kilometer van de finish heeft Jungels niet meer dan 17 seconden.
   8. 16 uur 35. Het vat van de knechten is leeg. Doull probeert in zijn eentje de boel weer in gang te trekken, maar krijgt Lampaert, Terpstra en Keukeleire mee. .
   9. 16 uur 34. Op een van de brede banen zien ze Jungels rijden. De Luxemburger lijkt op 3 kilometer van de finish stilaan te plooien. .
   10. 16 uur 33. In het peloton hebben Groenewegen en Ackermann nog één man in dienst op kop van het peloton. Als ze over hun schouder loeren, zien ze een blauw leger van Deceuninck-Quick Step. .
   11. 16 uur 32. "Het doet nu toch pijn bij Jungels. Er zit slijtage op.". Michel Wuyts.
   12. 16 uur 32. Jungels snelt de boog van de laatste 5 kilometer voorbij. Het peloton nadert mondjesmaat: nog 25 seconden. .
   13. 16 uur 30. Trentin: over and out. Trentin zet zich op de kant en laat het peloton gaan. Eist die lange achtervolging zijn tol? Of heeft de videoref iets opgemerkt in de jacht op het peloton van de Europese kampioen na die val?
   14. 16 uur 29. Jungels is een prima tijdrijder, maar hij moet nu in zijn eentje vechten tegen een jagend peloton. De chronometer linksboven geeft hem nog altijd moed: 30 seconden.
   15. 16 uur 27. Het verhaal van Naesen, Ballerini en Langeveld is geschreven. Op 9 kilometer van de finish is het nu 1 tegen allen.
   16. 16 uur 26. "Het ziet er naar uit dat Jungels bezig is met een huzarenstukje, maar in de laatste 10 kilometer kan het verschil snel teruglopen.". José De Cauwer.
   17. 16 uur 25. In het peloton proberen de ploegmaats van Jungels de achtervolging helemaal stil te leggen. Daar slagen ze ook even in, dankzij de ervaring van Keisse. G2 (Naesen, Ballerini en Langeveld) hangen op 30 seconden, de kloof met het peloton bedraagt 43 seconden.
   18. 16 uur 23. In het peloton hebben de snelle mannen nog te weinig knechten. Drucker sleurt al een hele tijd, al zetten nu ook Cofidis en Arkéa-Samsic een pion in de frontlinie. .