• home
 • video
 • pas verschenen

  Groenewegen sprint oppermachtig in Kuurne-Brussel-Kuurne

  Kuurne-Brussel-Kuurneeinde
  />wegwedstrijd
  VertrekKuurne - AankomstKuurne -
  Afstand200,1 km
  0306090120150180200.1

   Dylan Groenewegen heeft Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. In een massasprint was de Nederlander van Lotto-Jumbo twee versnellingen sneller dan de rest. Arnaud Démare werd tweede. 

   Kuurne-Brussel-Kuurne in een notendop

   • Sleutelmoment: Op 30 km van de streep rijdt Oss lek, waardoor medevluchter Stuyven er alleen komt voor te staan. Ook met z'n tweeën zou het moeilijk geweest zijn om voorop te blijven, maar het had in elk geval langer geduurd.
   • Pluim: Een dubbele voor Stuyven en Vermote. Stuyven was alweer op de afspraak in "zijn" Kuurne. En Vermote strandt pas op 100 meter van de streep.
   • Opvallend: Het verschil waarmee Groenewegen Démare vloert. Dat was wel heel overtuigend.

   VIDEO: Bekijk hier de slotkilometer van Kuurne-Brussel-Kuurne

   Stuyven en Oss doen gooi naar ezel

   Op de Oude Kwaremont kwamen de favorieten bovendrijven. Een gretige Lampaert lokte met een versnelling gelijkgezinden mee zoals Van Avermaet, Vanmarcke, Benoot en Stuyven.

    

   Die laatste kraaide 2 jaar geleden victorie in Kuurne en etaleerde zijn vroege voorjaarsvorm op Nokereberg, de laatste hindernis van de dag. Enkel Daniel Oss kon het wiel van Stuyven bijhouden.

    

   Toen Oss lek reed kon hij de ezel (die de winnaar in Kuurne krijgt) op zijn buik schrijven. De Italiaan gaf ontredderd op, terwijl Stuyven tot 14 kilometer voor de streep moederziel alleen moest opboksen tegen het aanstormende peloton.

   Vermote sneuvelt in slotmeters, Groenewegen is vliegensvlug

   Guillaume Van Keirsbulck waagde na de hergroepering zijn kans, daarna sloegen Vermote, Vliegen en Duval de handen in elkaar. Vermote reed in zijn achtertuin en wou zijn nieuwe broodheer Dimension Data doodgraag bedanken voor het vertrouwen.

    

   Maar in de laatste 100 meter viel hij als laatste vluchter in de klauwen van de aanstormende meute. Groenewegen schoot als een kanonbal naar de zege, Démare (2e) eindigde niet eens in zijn schaduw.

   Groenewegen: "Bewezen dat ik Vlaamse werk ook aankan"

   Voor Dylan Groenewegen was het al zijn 4e triomf van het seizoen. "Ik zat na de Oude Kwaremont in de 2e groep, maar de ploeg heeft me perfect teruggebracht", reageerde de sprinter van Lotto-Jumbo.

    

   "Bij de beloften heb ik al de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Vandaag heb ik bewezen dat dat werk me nog altijd ligt. Dit is een heel mooie zege."

    

   Groenewegen won vorig jaar nog op de Champs-Elysees. Wat verkiest hij: Gent-Wevelgem winnen of rittenkaper zijn in grote rondes? "Liever dat laatste", lachte de Nederlander. "Maar Gent-Wevelgem mag ook."

   Van Avermaet: "Tevreden over mijn gevoel"

   Geen prijs voor Greg Van Avermaet in het openingsweekend, maar toch was de BMC-kopman niet ongelukkig. “Ik had een goed gevoel, maar geen resultaat. In Kuurne verwacht ik nooit veel qua resultaat, want het is een sprinterskoers."

    

   "We raakten even weg na de Kwaremont met een mooi groepje, maar toch waren er mannen die niet voluit wilden meerijden. Dan weet je dat het heel moeilijk wordt om met zo’n grote groep nog weg te rijden."

    

   Ook de Omloop Het Nieuwsblad leverde niks op voor Van Avermaet. "Zaterdag was ik ontgoocheld. Ik had veel meer verwacht qua resultaat. De groep kwam net over ons in de laatste 500 meter, dus eigenlijk mag je dan niet echt ontgoocheld zijn. Ik ben wel tevreden met mijn gevoel.”

    

   Van Avermaet kreeg dit weekend niet het koersverloop waar hij op hoopte. "We nemen veel risico’s om vooraan te zitten en als je er dan zit, willen ze niet. Dat is wat eigenaardig, maar dat is koers. Strade Bianche is net iets lastiger, daar zal de koers misschien iets meer open zijn. We hebben nog kansen genoeg, ik hoop vanaf de E3 er weer te staan."