Ga naar de inhoud
Een eerste zege in zijn Europese trui voor Fabio Jakobsen.
Een eerste zege in zijn Europese trui voor Fabio Jakobsen.

Jakobsen tovert zege uit zijn hoed in koninklijke sprint in Koolskamp Koers

 vr 16 september 2022 17:23
Koolskamp Koers
Wegwedstrijd
195 km
13:00 Koolskamp - 17:24 Koolskamp
Fabio Jakobsen
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 195

  Fabio Jakobsen heeft zijn Europese trui laten schitteren in het Kampioenschap van Vlaanderen (1.1). De renner van The Wolfpack kwam als een duiveltje uit een doosje met de ultieme versnelling en klopte zo Caleb Ewan (Lotto-Soudal). Dylan Groenewegen werd derde en Tim Merlier schudde andermaal het hoofd na een gemiste sprinterskans.

  Koolskamp Koers in een notendop:
  • Winnaar van de dag: Fabio Jakobsen geraakte in de laatste kilometer het wiel van zijn loods kwijt, maar kon plots toch nog zijn sprint inzetten. In een man-tegen-man-duel met Ewan toonde de Europees kampioen zich de sterkste.
  • Verliezer van de dag: Tim Merlier kon de ontgoocheling van de Vuelta niet doorspoelen in Koolskamp. De Belgisch kampioen blijft op zoek naar de goede vorm en moest vrede nemen met een zesde plaats.
  • Opvallend: Koolskamp Koers kon pronken met een uitzonderlijk sterk deelnemersveld. Bijna alle topsprinters waren aanwezig in West-Vlaanderen. De strijd om de WorldTour zit daar voor een groot deel tussen.

  Omdat het WK van volgende week iets te zwaar is voor de pure sprinters, zakten de snelste mannen op aarde dan maar af naar Koolskamp om zich met elkaar te meten. 

   

  Het deelnemersveld in Koolskamp oogde indrukwekkend: Tim Merlier, Caleb Ewan, Mark Cavendish, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen... Allen tekenden ze present in West-Vlaanderen.

   

  Dertien lokale rondes van zo'n 15 kilometer, dat was het simpele parcours van de dag. Naar hoogtemeters moest niet gezocht worden, die waren er amper. Enkele stevige regenbuien en een strak waaiende wind maakten de wedstrijd wel lastig.

   

  Vijf moedige renners lieten zich niet afschrikken en gingen er vroeg vandoor. De Belgische Zwitser Johan Jacobs (Movistar) was de bekendste naam, maar ook hij besefte al snel dat dit een zinloze onderneming was. De sprintersploegen speelden gedurende heel de dag met de voorsprong van de leiders. 

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  Zee opent voor Jakobsen

  Favorieten Merlier en Groenewegen zorgden voor een beetje opschudding door even op het asfalt terecht te komen, maar beide sprinters konden snel weer aansluiten in het peloton.


  Op dertien kilometer van de streep was de vlucht eraan voor de moeite. Te veel ploegen aasden op een massasprint, en die bleek dan ook niet te vermijden. 


  Lotto-Soudal maakte indruk met een sterke trein, maar Ewan kon het niet afmaken. Europees kampioen Jakobsen leek lange tijd te ver te zitten, maar plots opende de zee en kon hij alsnog zijn sprint inzetten. 


  In een eerlijk duel klopte Jakobsen zijn Australische concurrent. Dylan Groenewegen werd derde. Tim Merlier kwam na een teleurstellende Vuelta ook in Koolskamp te kort en eindigde op een zesde plaats.

  Fabio Jakobsen: "Het leek op een sprintersetappe in een grote ronde"

  Fabio Jakobsen: "Het was chaotisch vandaag. De wind was sterk, maar niet voldoende om het in waaiers te trekken. Dan weet je dat je naar de sprint gaat met vier andere ploegen die strijden om de punten. "

   

  "Het leek een beetje op een sprintersetappe in een grote ronde.  De ploeg heeft me zo goed mogelijk vanvoor gehouden. Ik wou dan ook vooral voor hun winnen. En dan ook nog in deze trui... Het is een goede dag"

   

  "Ik verloor even het wiel van Bert Van Lerberghe omdat ik moest uitwijken, maar hij trok de snelheid goed door en de sprinters twijfelden even. Zo kon ik toch nog een gaatje vinden. Gelukkig was ik vandaag de snelste."

  Caleb Ewan: "Ik wou eigenlijk niet als eerste aangaan, maar ik moest wel"

  Caleb Ewan: "Ik voelde me goed vandaag. Het team deed het prima. Om eerlijk te zijn wou ik liefst niet als eerste aangaan in de sprint, vanwege de tegenwind, maar ik kwam in de positie dat het niet anders ging. Ik wou natuurlijk graag winnen, maar tweede is niet slecht."

   

  "We hebben natuurlijk veel WorldTour-punten nodig, dus die van vandaag zijn heel belangrijk. Arnaud De Lie doet het goed, ik ook. Als we zo blijven presteren, hoop ik dat het goed komt. Ik zie dat wel gebeuren, maar we zijn er nog niet."

  Zondag trekt Caleb Ewan opnieuw naar Noord-Frankrijk om er de GP Isbergues af te werken. Volgende week woensdag is de sprinter van Lotto Soudal aan het werk in de Omloop van het Houtland.

  Dylan Groenewegen: "Ik kon niet goed meer schakelen na mijn val"

  Dylan Groenewegen: "Ik dacht eigenlijk dat ik kansloos was. Twee rondes voor het einde viel ik en nadien kon ik niet meer goed schakelen. De benen waren er ook niet, dus ik moet genoegen nemen met een derde plaats. Meer zat er niet in."

   

  "Ik rij nog veel in België dit seizoen. Dat vind ik altijd leuk om te doen. We moeten natuurlijk zoveel mogelijk punten proberen sprokkelen. Al wil ik wel even zeggen dat ik het een waardeloos systeem vind, maar goed, het is nu niet anders."

  Uitslag Koolskamp Koers
  naamresultaatploeg
  1
  Fabio Jakobsen
  2
  Caleb Ewan
  3
  Dylan Groenewegen
  4
  Luca Mozzato
  5
  Timothy Dupont
  6
  Tim Merlier
  7
  Gerben Thijssen
  8
  Jon Aberasturi
  9
  Rudy Barbier
  10
  Amaury Capiot
  Fase per fase
  17:24
  Jakobsen viert alsnog!

  Wat een verrassing! Als een duiveltje uit een doosje is het Jakobsen die alsnog de zege wegkaapt in Koolskamp.

  17:23

  Daar komt Jakobsen toch nog.

  17:23

  Van Lerberghe trekt het op gang, maar zijn Nederlandse kopman zit niet in het wiel.

  17:23

  Merlier wordt ook goed gebracht. Europees kampioen Jakobsen zit ver.

  17:22

  Ondertussen zien we een mannetje van Israël op het asfalt liggen. Chaos troef.

  17:22

  De voorlaatste kilometer. Het is nog altijd Lotto-Soudal die het onder controle hebben.

  17:21

  Ewan heeft nog drie renners voor zich. Is dat voldoende? Frison, Janse van Rensburg en De Buyst moeten de klus klaren voor de Australiër.

  17:19
  Treintje van Lotto neemt het in handen

  De mannen van Lotto-Soudal hebben elkaar gevonden. Nog drie kilometer. Tijd om het treintje op gang te trekken.

  17:17

  B&B Hotels is goed vertegenwoordigd vooraan. Mag Jens Debusschere sprinten in eigen streek? Of wordt het toch Luca Mozzato?

  17:17
  De nervositeit stijgt.
  Sven Nys
  17:15

  Twee rechtse bochten zorgen ervoor dat het peloton meer op een lint wordt gebracht. Het gaat vooruit: 67 km/uur, zegt de snelheidsmeter.

  17:14

  Merlier, Meeus, Ewan, Thijssen... Allen zitten ze goed vooraan. Het treintje van Quick-Step laat nog een beetje op zich wachten.

  17:13
  Nog 10 kilometer

  Veel aanvallen moeten we niet meer verwachten. Er zijn te veel ploegen die azen op een massasprint. Dat kan natuurlijk voor een gevaarlijke finale zorgen.

  17:09

  Ewan heeft nu al voor het wiel van Merlier gekozen. Met onder anderen Selig en De Buyst heeft de Australiër normaal nog voldoende helpers die hem straks kunnen loodsen.

  17:08

  Riley Pickrell gaat spectaculair tegen de vlakte. De Canadees van Israel-Premier Tech kan een spandoek niet meer ontwijken en tuimelt erover. Hij komt gelukkig zacht terecht in het gras.

  17:06
  Jacobs en Leclainche ingerekend

  Ze hebben het lang volgehouden, maar op dertien kilometer van het einde zijn ook de laatste twee vluchters eraan voor de moeite. Jacobs en Leclainche kunnen terugblikken op een mooie prestatie.

  17:05

  Het werk van Vervaeke zit erop. De mannen van Intermarché neemt het commando over. Gerben Thijssen is hun sprinter van dienst.

  17:05
  Laatste ronde

  De bel rinkelt. Nog een ronde en we weten wie zich tot Kampioen van Vlaanderen kroont. Een sprint lijkt onvermijdelijk.