Ga naar de inhoud

Olav Kooij houdt Jordi Meeus van de bloemen in Heistse Pijl, Tim Merlier baalt

Heistse Pijl
Wegwedstrijd
198.7 km
12:45 Vosselaar - 17:45 Heist-op-den-Berg
Olav Kooij
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 198.7

  Het aangekondigde sprintersfestival is er gekomen in de Heistse Pijl. Al was dat zonder hoofdattractie Tim Merlier, die na een aanrijding lek reed in de slotkilometers. De Nederlander Olav Kooij (21) maakte het sublieme teamwerk van Jumbo-Visma af. Jordi Meeus en Robbe Ghys mochten hem vergezellen op het podium.

  In de aanloop naar de Heistse Berg (2 km voor het einde) resulteerde de nervositeit in een valpartij.

  Een renner van Lotto-Dstny kwam onfortuinlijk ten val en reed daarbij tegen het achterwiel van Tim Merlier aan.

   

  De Belgische kampioen hield er een lekke band aan over en stond nog te voet toen er gesprint werd voor de zege.

  In de finale spreidde Jumbo-Visma op een indrukwekkende manier het bedje voor Olav Kooij. Een beresterke Tim van Dijke trok de sprint aan voor Kooij van de top van de Heistse Berg tot 70 meter voor de streep.

  De 21-jarige Kooij kwam er gemakkelijk uit, maar voelde in de slotmeters wel nog de hete adem van Jordi Meeus (2e).

   

  Met Robbe Ghys (3e) blonk er nog een landgenoot op het podium.

  Kooij over toekomst: "Gesprekken zijn gaande"

   

  Olav Kooij haalde na zijn zege het wierookvat tevoorschijn voor zijn ploegmakkers.
   

  "We hebben onze verantwoordelijkheid gepakt en mee de wedstrijd gecontroleerd. De jongens waren heel sterk. Het was supermooi om het ploegwerk af te maken", zei de triomfator.

   

  De aanloop naar de sprint verliep heel nerveus. "Het was een kwestie van goed gepositioneerd aan de klim te beginnen, vol omhoog te rijden, proberen te herstellen en alles geven tot aan de streep."

   

  Meeus kwam nog hijgen in de nek van Kooij. "Ik voelde dat hij misschien iets naderde, maar ik was goed genoeg om hem af te houden."


  Kooij is einde contract bij Jumbo-Visma. Hoe verlopen de gesprekken met andere teams?

  "Dat zijn dingen die allemaal gaande zijn. Op een gegeven moment zal dat bekend geraken, ook voor mezelf. Maar nu focus ik op de koers en ben ik blij dat ik er weer een zege kan bijschrijven."

  Uitslag Heistse Pijl
  naamresultaatploeg
  1
  Olav Kooij
  in 4u19'19"
  2
  Jordi Meeus
  zelfde tijd
  3
  Robbe Ghys
  4
  Bert Van Lerberghe
  5
  Pierre Gautherat
  6
  Erlend Blikra
  7
  Marc Sarreau
  8
  Jens Reynders
  9
  Matteo Malucelli
  10
  Piet Allegaert

  Fase per fase

  1. 17 uur 19. Hoe verliep de slotfase? Een renner van Lotto-Dstny reed net voor de slotkilometer tegen het achterwiel van Tim Merlier aan. De Belgische kampioen was uitgeteld door een lekke band. In de sprint rolde Tim van Dijke de rode loper uit voor Olav Kooij, die die de opkomende Jordi Meeus van de bloemen hield. .
  2. 17 uur 19 match afgelopen
  3. 17 uur 19. Meeus zit in het wiel van Kooij, klaar om hem straks te remonteren. .
  4. 17 uur 19.
  5. Laatste kilometer. Jumbo-Visma spreidt het bedje voor Olav Kooij. . 17 uur 18.
  6. 17 uur 18. Merlier vloekt. De Belgische kampioen staat nog altijd stil met een lekke band. .
  7. 17 uur 17. Heistse Berg. Van Lerberghe zal voor eigen rekening moeten sprinten. Hij gaat vlotjes mee over de Heistse Berg. .
  8. Merlier gehinderd door val. Boeken toe voor de Belgische kampioen? Tim Merlier moet na een val van enkele collega's uitwijken naar het fietspad. Zijn race lijkt over. . 17 uur 16.
  9. 17 uur 15. Jumbo-Visma maakt indruk met een lange trein. In de slipstream van Van Lerberghe komt Merlier naar voren geschoten. .
  10. 17 uur 14. De Bondt ligt opnieuw op de loer om iets te ondernemen. Nog 4 kilometer! .
  11. 17 uur 14. Het is wringen! José De Cauwer.
  12. 17 uur 13. We trekken met een rotvaart naar de Heistse Berg. Wordt dat de scherprechter? Of laten de sprinters zich daar niet ringeloren? .
  13. 17 uur 09. Nog 6 km. Op links komen ze met Jordi Meeus aangestormd. Ook Kooij, Nizzolo en Merlier worden naar voren gepiloteerd. .
  14. 17 uur 08. Het zijn de niet-sprintersploegen die het moeten doen. José De Cauwer.
  15. 17 uur 07. Nog 10 km. De spanning stijgt! Het peloton duikt in gesloten orde de laatste 10 kilometer in. Het is wachten op de Heistse Berg in volle finale voor animo. .
  16. 17 uur 04. De Noren van Uno-X brengen hun snelle man Erlend Blikra in stelling. Blikra werd vorige week maandag nog 5e in de Ronde van Limburg. .
  17. 16 uur 59. Wie durft de sprinters nog op de proef te stellen? TotalEnergies misschien met Turgis en Van Gestel? Ondertussen brengen de sprinters hun treintjes op de rails. .
  18. 16 uur 55.
  19. 16 uur 54. Nog 20 km. "Ancien" Jos van Emden nestelt zich op kop van het peloton, in dienst van de vliegensvlugge Olav Kooij. Ook het bataljon van Soudal-Quick Step zit klaar om straks oorlog te maken. .