Jasper Philipsen is ook de snelste in de GP Denain, voor Jordi Meeus

  Grand Prix Denain
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 201 km
  location 11:30: Denain - 16:15: Denain
  trophy Jasper Philipsen
  einde
  startfinish
  0306090120150180201

   Voor de 3e keer in 5 dagen heeft Jasper Philipsen zijn armen in de lucht mogen steken. In de GP Denain kwam hij er net op tijd uit om landgenoot Jordi Meeus tot de orde te roepen. Vluchter Stan Dewulf werd, samen met Michal Kwiatkowski, gegrepen op 250 meter van de finish.

   Mathieu van der Poel haakte in laatste instantie af voor de miniversie van Parijs-Roubaix en dus trok Alpecin-Fenix de kaart van Jasper Philipsen, sprinter in bloedvorm. Maar de ploeg miste wel de eerste grote slag van de dag.

    

   Ineos-Grenadiers trok op een 5-sterrenstrook vol door en zo scheurde zich 12 renners los uit het peloton op 75 kilometer van de finish. Daarbij onder anderen Kwiatkowski, maar ook landgenoten Sep Vanmarcke, Quinten Hermans en Stan Dewulf. 

    

   Een lekke band strooide roet in het eten van Vanmarcke. De andere Belgen konden mee in het wiel van een ijverige Kwiatkowski, maar op de laatste kasseistrook van de dag liepen ook bij Hermans de benen vol. 

    

   Dewulf en Kwiatkowski knokten met het peloton in de nek, maar op een halve kilometer van de finish was duidelijk dat de missie kansloos was. Jordi Meeus zette de sprint als eerste met veel bravoure in, maar Philipsen lanceerde zich net op tijd en sprong nog over zijn landgenoot naar de zege.

   Philipsen: "Had massasprint niet meer verwacht"

   Voor Jasper Philipsen was het een derde zege op een rij, na Koolskamp Koers op vrijdag en Eschborn-Frankfurt op zondag. "Eigenlijk had ik niet verwacht dat het nog tot een massasprint zou komen, maar uiteindelijk werden de vluchters in de laatste 500 meter toch nog gegrepen", vertelt Philipsen.

   "Zelf had ik niet veel ploegmakkers meer over om mij te brengen, want zij hadden daarvoor al hun deel van het werk gedaan om voor de hergroepering te zorgen. Dan is het natuurlijk niet gemakkelijk om in je eentje een goede positie te kiezen, maar het lukte me toch."

   Philipsen volgt op de erelijst zijn Nederlandse teamgenoot Mathieu van der Poel op. "In principe had Mathieu hier ook aan de start gestaan, maar die heeft zondag andere katten te geselen", wijst Philipsen naar het WK.

   "Het was wel een lastige koers hier. Zeker met al die kasseizones. Ik heb nog drie koersen, waaronder Parijs-Roubaix, voor de boeg. Als ik deze conditie vast kan houden, kan het nog een mooi seizoenseinde worden."

   Jasper Philipsen was nog niet moe na zijn zege en reed nog naar huis

   Lees ook:

   Fase per fase

   1. 16 uur 20 match afgelopen
   2. 16 uur 19. Kwiatkowski en Dewulf worden opgeslokt. Het wordt sprinten. .
   3. Rode vod. Kwiatkowski rijdt onder de rode vlag en gaat nog een keer vol in de aanval. . 16 uur 19.
   4. 16 uur 18. Gianni Vermeersch knapt het werk op voor Jasper Philipsen. Krijgt hij het bij elkaar? .
   5. 16 uur 17. Het blijft een secondespel. Nog 2 kilometer en een verschil van 10 seconden. .
   6. 16 uur 14. Stan Dewulf trekt nog eens door. Nog 4 kilometer. Kunnen ze het redden? Als ze achterom kijken, zien ze het peloton al opdoemen. .
   7. 16 uur 13. De mannen van Ineos in het peloton zijn boos op de motor van de cameraman. Zij vinden dat die te dichtbij rijdt en zo een voordeel biedt aan de achtervolgers op hun kopman Kwiatkowski. .
   8. 16 uur 07. 10 kilometer. Nog 10 kilometer tot de finish. Het drietal vooraan heeft nog een voorsprong van 18 seconden. Ze lijken goed samen te werken.  .
   9. 16 uur 05. Benen van Hermans lopen leeg. Voor Quinten Hermans zit het avontuur erop. Op de laatste kasseistrook van de dag moet hij de andere koplopers laten gaan. .
   10. 15 uur 57. Vanmarcke heeft nog honger na die lekke band. Hij probeert nu vooraan het peloton toch een verschil te maken. .
   11. 15 uur 54. Tussen de kopgroep met 4 renners en het peloton hangen er nog heel wat groepjes. Maar de bonus van Dewulf en co bedraagt zo'n halve minuut. .
   12. 15 uur 52. Hermans is erbij. Quinten Hermans heeft de sprong naar het leidersduo gemaakt. Twee Belgen dus helemaal voorin. .
   13. 15 uur 49. Stan Dewulf heeft samen met Kwiatkowski een gaatje geslagen vooraan. Zit hier muziek in? Voor Van der Hoorn is het intussen afgelopen. Zijn aanvalspoging werd geen succes en hij verdwijnt met de staart tussen zijn benen weer in het peloton. .
   14. Ai, Vanmarcke. Sep Vanmarcke is het volgende slachtoffer. Ook onze landgenoot moet afrekenen met een lekke band. Hij valt weg uit de kopgroep. . 15 uur 45.
   15. Lekke band. Connor Swift moet afscheid nemen van de leiders met een lekke band. . 15 uur 43.
   16. 15 uur 43. Kwiatkowski voelt dat het peloton in actie geschoten is en wil geen hergroepering. Hij voert het tempo op. .