Ga naar de inhoud
Florian Sénéchal
Florian Sénéchal balt de vuist aan de finish in Dour.

Ook onder de taalgrens heerst Deceuninck-Quick Step

 di 5 maart 2019 17:49
GP Samyn
Wegwedstrijd
201.4 km
12:15 Quaregnon - 17:02 Dour.
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 180
  8. 201.4

    Na een dubbele triomf in het Vlaamse openingsweekend heeft Deceuninck-Quick Step ook de opener van het Waalse wielerseizoen gewonnen. De Fransman Florian Sénéchal beschikte over de snelste benen in de kopgroep.

    Florian Sénéchal sprint naar winst in de GP Samyn

    Declercq sterft met de streep in zicht, ploegmaat Sénéchal wint de sprint

    Deceuninck-Quick Step had iedereen al afgeborsteld in het Vlaamse openingsweekend en wilde – weliswaar zonder kopstukken – zijn zegereeks in de Waalse opener doortrekken.

     

    Dan moest het wel zien af te rekenen met Niki Terpstra, die zijn zinnen had gezet op een derde triomf in Dour. De Nederlander testte meermaals zijn benen, maar spaarde uiteindelijk zijn krachten voor de finale.

     

    Dat moest Terpstra ook doen, want ook in deze koers speelde Deceuninck-Quick Step zijn sterkte in de breedte in verschillende schuifjes uitstekend uit. De Belgische formatie had de koers voortdurend in handen en lokte Terpstra in de slotfase uit zijn tent.

     

    In een elitegroepje van 10 soldaten leken Terpstra, Lars Boom en Florian Sénéchal over de meeste munitie te beschikken. Het trio keek elkaar echter het wit uit de ogen en daar profiteerde eeuwige knecht Tim Declercq van, die met een ultieme uitval onder de vod van de laatste kilometer iedereen wilde achterlaten.

     

    De ploegmaats van Boom floten Declercq terug, maar het gevloek bij de brigade van Lefevere werd toch weer een vreugdeschreeuw. Sénéchal was de snelste van het kleine pakketje en schreef de 14e overwinning van het seizoen bij. 

    Uitslag GP Samyn (1.1)

    1. Florian Sénéchal (Fra) 198 km in 4u38'20"
    2. Aimé De Gendt zelfde tijd
    3. Niki Terpstra (Ned)  
    4. Lars Boom (Ned)  
    5. Pieter Serry  
    6. Stijn Vandenbergh  
    7. Tim Declercq op 6"
    8. Elmar Reinders (Ned) 8"
    9. Jesper Asselman (Ned) 14"
    10. Rémy Mertz 19"
    11. Baptiste Planckaert 54"
    12. Frederik Backaert  
    13. Jelle Mannaerts 1'02"
    14. Tom Van Asbroeck 1'10"
    15. Dries Van Gestel  

    Sénéchal: "We hebben nog altijd honger"

    "Iedereen zei dat ik zou winnen", reageerde Florian Sénéchal in het flashinterview. "Ik had vandaag een geweldige ploeg en ik liet me niet gek maken, in tegenstelling tot de vorige jaren. Ik heb nu gewacht tot het einde en ik moet mijn ploeg echt bedanken. Ze hebben zeer goed gewerkt."

     

    "Ik wist dat ik een goeie sprint had, maar je bent nooit zeker in een spurt. Boom ging vroeg aan, maar ik kon hem remonteren."

     

    "Dat we blijven winnen? Ja, dat is fijn, zeker voor onze nieuwe sponsor. Dit is een geweldig begin. Als je wint, dan is er minder druk. Iedereen koerst met plezier. En we hebben nog altijd honger."

    Sénéchal: "Ik had een superploeg vandaag"

    Terpstra: "Koers is veel meer dan alleen maar hard trappen"

    Declercq: "Zag ze beetje bij beetje naderen in de slotkilometer"

    Ploegleider: "Een slimme en tactische koers"

    "Collectief hebben we sterk gekoerst", reageert ploegleider Klaas Lodewyck verheugd. "Na een valpartij bleven we met z'n vijven over, maar de jongens hebben het wel voortreffelijk afgewerkt met een slimme en tactische koers."

     

    "Sénéchal hadden we naar voren geschoven. Hij verbeterde elke ronde en daarom hebben we in de slotronde vol op hem ingezet."

     

    "Het is een erg vriendelijke jongen én een ploegspeler. Deze overwinning kan een verlossing voor hem zijn", hoopt Lodewyck, die met Deceuninck-Quick Step de smaak weer snel te pakken heeft dit seizoen.

    Van Slycke: "Koersen winnen zit in het DNA van onze ploeg"

    6e Nederlandse zege op 8 edities bij de vrouwen

    Bij de vrouwen was het weer eens Oranje boven. De Nederlandse Jip van den Bos (Boels-Dolmans) won de 8e editie van de GP Samyn. De 22-jarige Van den Bos, zaterdag 3e in de Omloop Het Nieuwsblad, soleerde naar de zege. De Duitse Daniela Gass en de Nederlandse Demi de Jong mochten mee op het podium. 

    Kort verslag van de GP Samyn voor vrouwen

    Fase per fase

    16:50

    Slotfase

    Sénéchal, Terpstra en Boom waren de sterkste vertegenwoordigers in de kopgroep, maar keken elkaar het wit uit de ogen. Declercq en De Gendt keerden terug en Declercq deed na een aarzeling een gooi naar de zege. De restanten van de vlucht sloten weer aan en zij nekten de Quick Stepper, maar in de sprint was ploegmaat Sénéchal duidelijk de snelste.
    16:49

    En op het einde wint...

    Toch weer prijs voor Deceuninck-Quick Step: Sénéchal maakt het af in de sprint!
    16:48
    Declercq valt stil en sterft met de streep in zicht.
    16:48
    Bij Roompot-Charles sturen ze nog volk naar het front. Zij dreigen het gat toch nog te dichten.
    16:47

    Laatste kilometer!

    Er wordt gepokerd tussen de sterke mannen en daar maakt Declercq gebruik van. Bij het ingaan van de slotkilometer poeft hij weg.
    16:46
    Ook Declercq sluit aan. Met z'n vijven trekken we naar de slotkilometer: Declercq, Sénéchal, Boom, De Gendt en Terpstra. Declercq rijdt zich nu stuk voor zijn ploegmaat.
    16:46
    De Gendt probeert de kloof nog te dichten. Slaagt hij daar in?
    16:44

    Sénéchal dunt uit

    Sénéchal wacht zijn spurt niet af. De Fransman voert zelf de forcing en krijgt Boom en Terpstra mee.
    16:43
    Sénéchal is op papier de snelste, maar komt het tot een sprint? Hier komt de kasseistrook, de laatste keien van de dag.
    16:42
    Nog 5 kilometer. Gebeurt alles op de laatste kasseistrook? Daarna is er nog een venijnig stuk richting de finish.
    16:39
    Op een hellende strook legt Terpstra er nog een laagje op. Terpstra, Boom en Sénéchal: dat zijn de sterkste mannen.
    16:39

    "Boom volgt alles en iedereen makkelijk."

    José De Cauwer
    16:38
    Terpstra wil de groep uitdunnen, maar Sénéchal overvleugelt zijn ex-ploegmakker. Wil de Fransman hier even laten zien dat hij de sterkste is? Nog 8 kilometer en ze zijn nog altijd met z'n tienen.
    16:37
    We zetten nog even de leiders op een rijtje: Serry, Declercq en Sénéchal (Deceuninck-Quick Step), Reinders, Asselman en Boom (Roompot-Charles), Terpstra (Direct Energie), Mertz (Lotto-Soudal), Vandenbergh (AG2R) en De Gendt (Wanty-Gobert).
    16:37

    "Ik denk dat de vogels gaan vliegen zijn."

    Renaat Schotte
    16:35
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    16:35

    Kopgroep van 10 vormt zich in de GP Samyn met o.a. Terpstra

    16:34
    Venturini, Van Asbroeck en Sprengers willen het gat nog dichten, maar ze dreigen te laat te komen. Zij zullen een stevig jasje moeten uitdoen.