• home
 • video
 • pas verschenen

  Aanvaller Neilands verschalkt het peloton, Stuyven en De Buyst komen te laat

  GP de Wallonieeinde
  />wegwedstrijd
  VertrekBlegny - AankomstNamen -
  Afstand206 km
  0306090120150180206

   De Let Krists Neilands (Israel Cycling Academy) heeft de Grote Prijs van Wallonië gewonnen. Neilands reed weg in de slotfase en hield stand op de Citadel van Namen. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Jasper De Buyst (Lotto-Soudal) moesten vrede nemen met een podiumplaats.

   Samenvatting van de GP Wallonie

   Vijf vluchters kleurden bijna de hele dag, maar ondanks enkele extra minuten voorsprong van het peloton was hun liedje uitgezongen in de finale. Op de beklimmingen volgde een spervuur aan demarrages en Krists Neilands rook zijn kans.

    

   De Let van Israël Cycling Academy ontsnapte uit een groepje met onder meer Keukeleire en Bakelants en mocht met een kleine voorsprong aan de slotklim naar de Citadel van Namen beginnen. Ondanks versnellingen van De Vos en Gallopin hield Neilands stand.

    

   Ook een ultieme poging van Jelle Vanendert om Neilands tot de orde te roepen in dienst van Jasper De Buyst mocht niet baten. Jasper Stuyven en De Buyst haalden in de laatste meters nog alles uit de kast, maar ze kwamen te laat. Neilands mocht vieren en kreeg de twee Belgen mee op het podium.

   Krists Neilands houdt stand op de Citadel van Namen en wint de GP Wallonie

   Uitslag GP de Wallonie
   1. Krists Neilands (Let) 206 km in 4u56"07 
   2. Jasper Stuyven op 2"
   3. Jasper De Buyst z.t.
   4. Jonathan Hivert (Fra)  
   5. Lilian Calmejane (Fra) 4"
   6. Christophe Laporte (Fra) z.t.
   7. Arjen Livyns  
   8. Odd Christian Eiking (Noo)  
   9. Tony Gallopin (Fra)  
   10. Aimé De Gendt  
   11. Thomas Sprengers  
   12. Jordi Warlop  
   15. Xandro Meurisse  
   18. Jelle Vanendert  

   "Ik was er zeker van dat ik gegrepen zou worden"

   • Krists Neilands (winnaar): "Een zege voelt altijd goed, dit is een mooie manier om het seizoen af te sluiten. Eigenlijk had ik het lastig vandaag. Ik ben pas sinds gisteren terug uit Canada en voel de jetlag nog. Op 9 km van de finish zag ik dat iedereen aan zijn limiet zat en besloot ik mijn kans te wagen. Ik was er zeker van dat ik gegrepen zou worden op de slotklim, maar het lukte toch."
   • Jasper Stuyven (tweede): "Het was een harde race. Voor de bevoorrading hadden we het peloton in waaiers getrokken, maar daarna viel het helemaal stil en moesten we nog 7 minuten goedmaken met Lotto. In de snelle finale bleek Neilands heel sterk. Met een ploegmaat extra hadden we hem kunnen grijpen. Ik had graag gewonnen, maar ik moet tevreden zijn. De tweede plaats is niet slecht."
   • Jasper De Buyst (derde): "Neilands was de sterkste vandaag. Hij had amper 10 seconden aan de voet en toch houdt hij stand. Ik ken Neilands, hij heeft weer een sterk nummertje opgevoerd. Het is jammer, want ik had na een goeie Ronde van Groot-Brittannië mijn zinnen gezet op de zege."

   Neilands: "Goeie manier om het seizoen af te sluiten"

   Stuyven: "Met een ploegmaat meer zat er misschien meer in"

   De Buyst: "Neilands was de sterkste"

   Fase per fase

   1. 17 uur 13 match afgelopen
   2. 17 uur 11. Zo won Neilands. Hoe verliep de slotkilometer? Gallopin probeerde de sprong te maken naar Neilands, maar de Fransman kreeg volk mee en hield de benen stil. Daarna kwam Vanendert in dienst van De Buyst op kop, maar Neilands hield net stand. In de sprint ging Stuyven nog net voorbij De Buyst naar plaats 2.
   3. 17 uur 10. Neilands wint! Krists Neilands houdt net stand voor een sprintende Jasper Stuyven en Jasper De Buyst.
   4. 17 uur 09. Jelle Vanendert probeert het gat te dichten voor Jasper De Buyst, maar hij komt te laat.
   5. Laatste km. Neilands heeft nog altijd een kleine voorsprong. Er wordt geloerd in het peloton. 17 uur 09.
   6. 17 uur 08. Gallopin versnelt, maar hij krijgt geen ruimte.
   7. 17 uur 08. De Canadese kampioen Adam De Vos lijkt de sprong te maken naar Neilands, maar hij blijft hangen op 30 meter. In het peloton wordt er gepokerd.
   8. 17 uur 07. Neilands houdt lang stand, maar in het peloton wapenen ze hun eindschot. Het wordt spannend.
   9. 17 uur 06. Je weet dat Neilands een vogel voor de kat is. Renaat Schotte.
   10. 17 uur 06. Keukeleire doet een jasje uit op kop van het peloton. Bij Lotto-Soudal trekken ze wellicht de kaart van Jasper De Buyst.