• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Hallo, Yorkshire: Van Avermaet is de sterkste in Canadese uitputtingsslag

  GP de Montréaleinde
  />wegwedstrijd
  VertrekMontreal - AankomstMontreal -
  Afstand219,6 km
  0306090120150180219.6

   Greg Van Avermaet (CCC) heeft een loodzware GP van Montréal gewonnen. De olympische kampioen beschikte over het sterkste eindschot na een spannende en slopende finale. Tim Wellens (Lotto-Soudal) werd 4e.

   De GP van Montréal in een notendop

   • Winnaar van de dag: Na een bloedstollende finale zat Greg Van Avermaet op vinkenslag om zijn sprint aan te zetten in het ultieme slot. Alaphilippe en Cosnefroy vielen helemaal stil, Van Avermaet snelde het duo voorbij en rekende in de sprint nog af met Ulissi en Garcia.
   • Verliezer van de dag (1): Het Franse duo Alaphilippe - Cosnefroy leek op weg naar een duel om de zege. Maar de Franse samenwerking verliep niet zo vlotjes, ze werden op de valreep opgeslokt door de achtervolgers.
   • Verliezer van de dag (2): Michael Matthews. De Australiër werd vooraf aangekondigd als dé topfavoriet, maar kwam de hele wedstrijd niet in beeld. 
   • Opvallend: Nog nooit won een renner 2 keer in Montréal. Die statistiek veegt Van Avermaet nu van tafel. In 2016 was hij al eens de primus, nu mag hij zijn 2e gouden medaille rond de nek hangen.

   Evenepoel laat zich zien, maar Van Avermaet is de baas

   Het tweeluik Québec – Montréal stond voor de 10e keer op het wielermenu, een jubileumeditie dus. De GP van Québec werd enkele dagen geleden al gewonnen door Michael Matthews. Ook vorig jaar won hij in Québec én Montréal. De Australiër had dus het plannetje om zijn tweeluik voor de 2e keer op een rij te vervolledigen.

    

   De wedstrijd zelf zat al snel in zijn plooi. Meteen na het startschot trokken 5 avonturiers op pad. 4 Canadezen kregen op eigen bodem de Israëlische kampioen met zich mee. Lange tijd kregen zij 10 minuten bonus, maar zoals verwacht werden zij uiteindelijk genadeloos opgepeuzeld door de kop van de slang.

    

   Op 57 kilometer van de streep besloot, wie anders dan, Remco Evenepoel om de finale al vroeg te openen. Het 19-jarige talent van Deceuninck-Quick Step ging er solo vandoor, maar kreeg nooit veel speelruimte. Zijn kansen gingen op 20 kilometer van het einde helemaal in rook op na een lekke band.

    

   Voor de echte finale was het wachten tot de laatste ronde. Daar besloot Cosneyfroy om op de verrassing te spelen. De Fransman snelde weg, kreeg een mooie voorsprong, maar landgenoot Alaphilippe greep hem bij de lurven. Samenwerken lukte niet tot het einde, dus ook de rest van de favorieten keerde nog terug in een zenuwslopende slotkilometer. 

    

   In de laatste rechte lijn zat alles weer op een zakdoek en werd het zwalpende duo finaal gegrepen. Het werd een sprint op de macht, zonder Matthews, want die loste eerder al. Wel met Van Avermaet en die rekende genadeloos af met Ulissi (2e) en Cortina (3e). Met Wellens staat er nog een landgenoot in de top 5.

   Van Avermaet: "Denk dat ik klaar ben voor het WK"

   "Het was geen gemakkelijke sprint", vertelt Van Avermaet na zijn zege. "Ik ben erg tevreden om hier te winnen. Ik was er al enkele keren dichtbij dit jaar, maar ik ben blij dat het nu gelukt is."

    

   "Het was een zware dag, want we kregen er 2 extra rondes bij. Daarom was het beter om wat langer te wachten en op mijn sprint te rekenen. De aankomst kende ik nog van de vorige jaren. Dit is goed voor de moreel voor het WK. Ik denk dat ik er klaar voor ben."

   Uitslag GP de MontréalUitslag GP de Montréal

     naamploegresultaat
   1Greg Van AvermaetCCC6:09:38
   2Diego UlissiUAD+0
   3Iván GarcíaTBM+0
   4Tim WellensLTS+0
   5Michael ValgrenTDD+0
   6Kristian SbaragliICA+0
   7Rui CostaUAD+0
   8Michael WoodsEF1+0
   9Nans PetersALM+0
   10Bauke MollemaTFS+0

   Fase per fase

   1. 22 uur 26. VAN AVERMAET! In de laatste rechte lijn komt het ganse pelotonnetje weer terug. Een sprint met een select groepje volgt en daar is Van Avermaet de sterkste. Hij rekent af met Ulissi en Cortina.
   2. 22 uur 25. Cosnefroy speculeert te lang en het peloton komt terug! Alaphilippe moet vroeg aangaan en is geklopt. Het peloton is ook terug, het wordt een sprint!
   3. Laatste kilometer! 22 uur 25.
   4. 22 uur 24. Frans duo. Cosnefroy en Alaphilippe werken goed samen en leggen alle druk bij Sagan en co. Als het op een sprint aankomt tussen het Franse duo, heeft de renner van DQS de betere papieren.
   5. 22 uur 23. Achter Alaphilippe volgt Sagan met Caruso in zijn wiel. Klinkende namen in de kop van de koers!
   6. 22 uur 22. En daar gaat ie! Alaphilippe gaat achter z'n landgenoot aan met een ferme versnelling. .
   7. 22 uur 21. Ook nog aanwezig in het pelotonnetje: Alaphilippe. Kan hij zijn landgenoot nog nekken?
   8. 22 uur 19. Verrassing Cosnefroy? AG2R-renner Cosnefroy heeft 10 seconden bonus op de eerste achtervolgers, Wellens en co. Het lastigste gedeelte is achter de rug, maar er moet nog wel 5 kilometer gekoerst worden. Wordt de Fransman de verrassing? Wellens blijft in elk geval tempo maken.
   9. 22 uur 17. Wellens trekt door. Tim Wellens gaat! De renner van Lotto-Soudal hadden we nog niet gezien deze wedstrijd, maar deelt nu een serieuze steek uit. Enkel Mas kan volgen. Het duo heeft Cosnefroy nog in het vizier. .
   10. 22 uur 15. Van Avermaet mee. Een groepje van net iets meer dan 10 renners lijkt een stevige voorsprong bij elkaar gebeukt te hebben. Daarbij de Olympische kampioen Greg Van Avermaet. Michael Matthews heeft de boot gemist. Intussen geeft Cosnefroy (AG2R) het volle pond op kop.
   11. 22 uur 11. Bij het bordje van de 10 kilometer acht AG2R-renner Peters zijn moment gekomen. De ploegmaat van Naesen heeft meteen wat seconden te pakken, maar ziet Nibali achter zich het tempo bepalen.
   12. 22 uur 10. Earle is er dan toch aan voor de moeite. De Australiër is uiteindelijk gegrepen, het sein voor Martin om nog eens aan de kop van het peloton te sleuren.
   13. 22 uur 08. Belgen goed vertegenwoordigd. Bij het ingaan van de laatste ronde zijn de Belgen in de kopgroep nog talrijk aanwezig. Naesen, Evenepoel, Vanendert, De Plus, Van Avermaet, Vanmarcke, en dan zien we hoogst waarschijnlijk nog iemand over het hoofd.
   14. 22 uur 04. Hij leek even gegrepen, maar Earle sputtert toch nog even langer tegen dan verwacht. Het peloton houdt hem in het vizier, hij zou weleens als uitstekende springplank kunnen dienen.
   15. 22 uur 02. Earle is weer gegrepen, voor de zoveelste keer deze wedstrijd krijgen we een hergroepering. Wie voelt zich als volgende geroepen om het vuurwerk af te steken?
   16. 22 uur . Evenepoel komt weer aansluiten in het peloton na zijn lekke band. Opvallend, maar eigenlijk ook weer niet: Remco is de jongste deelnemer in Montréal. Maar dat zal hij quasi overal nog wel een tijdje zijn.
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   de/>0 km