Buitrago houdt karakterkop Gee van winst in koninginnenrit, Roglic pakt 3 seconden terug op Thomas

Giro d'Italia: Rit 19
wegwedstrijd Wegwedstrijdregen  18°Cdistance 183 km
location 11:58: Longarone - 17:26: Tre Cime di Lavaredo
trophy Santiago Buitrago
einde
startfinish
0306090120150183

  In de slotkilometer van de koninginnenrit hebben Geraint Thomas en Primoz Roglic een leuke strijd uitgevochten. Het resultaat: de Sloveen nadert 3 seconden op de roze trui. De zege op Tre Cime di Lavaredo ging naar de Colombiaan Santiago Buitrago (Bahrain Victorious).

  Tappa regina kort samengevat:

  • Sleutelmoment: De koninginnenrit van deze Giro baarde tot in de voorlaatste kilometer een muis. Pas daarin bestookten de favorieten elkaar eindelijk, met een secondespel als resultaat. Het is ooit anders geweest...

   

  • Winnaar van de dag (I): Met een rit richting 2.300m werd de kleine Colombiaan op voorhand verwacht en Santiago Buitrago maakte het vandaag ook waar. Vanuit de vlucht snelde hij naar zijn tweede Giro-zege.

   

  • Winnaar van de dag (II): Hij won de rit dan wel net niet, maar Derek Gee stal vandaag nog maar eens alle wielerharten. In zijn eerste Giro werd hij op Tre Cime di Lavaredo onverwacht voor de 4e keer 2e. Ongezien.
   
  • Verliezer van de dag: Voor de rit geloofde hij nog in eindwinst, maar op de slotklim kon João Almeida opnieuw niet mee met Primoz Roglic en Geraint Thomas. Zij maken morgen in de klimtijdrit onder hun tweetjes uit wie de Giro zal winnen.

  Speldenprikjes op Tre Cime di Lavaredo

  Heeft de Giro-organisatie de Ronde van Italië te zwaar gemaakt, verkeerd ingedeeld of is het gewoon van niet beter kunnen bij de tenoren?

   

  Naar de rit richting Tre Cime di Lavaredo, met onderweg ook nog de Passo di Giau, werd erg uitgekeken, maar het verwachte spektakel kwam er niet.

   

  Primoz Roglic deed voor de voorlaatste klim wel even de wielerharten sneller slaan. Hij wisselde gepland naar zijn klimfiets, maar een vroege aanval kwam er verrassend niet.

   

  Pas in de voorlaatste kilometer kregen we eindelijk vuurwerk tussen de roze mannen. Roglic ging als eerste, liep op een counter van Thomas, maar die viel stil met de finishlijn in zicht.

   

  Met een ultieme sprint pakte Roglic uiteindelijk toch nog 3 luttele seconden terug op de Welshman, die morgen wel in polepositie aan de (te) gevreesde klimtijdrit mag beginnen. Voor Joao Almeida is het wel game over. Hij zal derde worden in Rome na verlies van 20 seconden.

   

  En de rit? Die was voor Santiago Buitrago na een dagje in de vlucht. Hij had wel alle moeite van de wereld met Giro-revelatie én alleskunner Derek Gee.

  Roglic: "Alles geven morgen"

  Een minitikje van 3 luttele seconden in het voordeel van Roglic is uiteindelijk het verdict van de koninginnenrit van deze Giro. De Sloveen was daar achteraf best tevreden mee. "Dit is goed. Ik heb mijn goede benen terug."

   

  Daarna ging de blik meteen naar morgen. "Ik ga alles geven. Als ik geen vertrouwen zou hebben in een goede afloop, dan zou ik er niet aan beginnen. De beste zal op het einde gewoon winnen." 

  Ik heb mijn goede benen terug.

  Primoz Roglic

  Thomas: "Het wordt vreselijk"

  Ook de roze man was na de rit best tevreden met zijn prestatie. Toch ging Geraint Thomas in de fout, vond hij zelf. "Ik ging aan op 400m van het einde, maar besefte al snel dat het nog te ver was. Ik probeerde dan maar vol te houden, maar Roglic kwam er de laatste 100m toch nog over."

   

  "Ik verlies op de finishlijn wel een paar seconden, maar het is goed dat ik op Almeida wel tijd kon pakken. Het zal morgen heel spannend worden. Het zal heel leuk worden om naar te kijken, maar vreselijk om zelf te doen."

   

  Bij Renaat Schotte gaf Thomas nog een pluim aan Laurens De Plus. "Hij rijdt al een hele Giro ongelooflijk sterk, ook vandaag weer. Hij blijft altijd strijden en rijdt bijzonder hard, net als de rest van het team. Hopelijk kan ik het morgen afmaken voor hen."

  Het zal morgen heel spannend worden. Het zal heel leuk worden om naar te kijken, maar vreselijk om zelf te doen.

  Geraint Thomas

  KlassementKlassement

    naamploegresultaat
  1Santiago BuitragoTBV5:28:07
  2Derek GeeIPT+51
  3Magnus CortEFE+1:46
  4Primož RoglicTJV+1:46
  5Geraint ThomasIGD+1:49
  6João AlmeidaUAD+2:09
  7Damiano CarusoTBV+2:09
  8Thymen ArensmanIGD+2:09
  9Thibaut PinotGFC+2:16
  10Einer RubioMOV+2:26