Jai Hindley wint de eerste grote veldslag bergop in de Giro, Simon Yates krijgt meteen ferme klop

  Giro d'Italia: Rit 9
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  23°Cdistance 191 km
  location 11u46: Isernia - 17u20: Blockhaus
  trophy Jai Hindley
  einde
  startfinish
  0306090120150191

   Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) heeft de eerste krachtmeting tussen de favorieten gewonnen op Blockhaus. De Australiër was de beste in de sprint bergop, voor Romain Bardet en Richard Carapaz. Juan Pedro Lopez behield net zijn roze trui, Simon Yates is de verliezer van de dag.

   De 9e etappe in een notendop:

   Winnaar van de dag: Jai Hindley is de ietwat onverwachte winnaar van deze etappe. Op de Blockhaus werd er vooral gekeken naar Carapaz en Bardet maar in de slotsprint was de Australiër de sterkste. Het is misschien wel de mooiste overwinning uit zijn carrière.

    

   Verliezer van de dag:  Simon Yates begon deze etappe misschien wel als topfavoriet voor de zege. De Brit kreeg dankzij beukwerk van Ineos een oplawaai van jewelste en moest al relatief snel lossen uit het peloton. Yates verliest 11 minuten en is uitgeteld voor het klassement.

    

   Opvallend: Nog nooit kon de winnaar van een etappe naar de Blockhaus de Giro winnen in datzelfde jaar. Kan Jai Hindley het tegendeel bewijzen deze editie?

    

   Morgen: Na deze moordende etappe krijgen de renners een rustdag voorgeschoteld. Dinsdag wacht een vlakke etappe.

   Bouwman uit het blauw

   De loodzware rit naar de Blockhaus begon met een klassieke ontsnapping van een 20-tal renners. Belgen waren er deze keer niet bij. De etappe begon meteen met een aantal beklimmingen van derde categorie en het peloton liet de kopgroep hun gang gaan.

    

   De vluchtersgroep werd doorheen de etappe almaar kleiner. De hoofdrolspelers die overbleven, waren Peters, Rosa, Dombrowski en Tesfatsion. 

    

   Voor Diego Rosa werd deze etappe een groot succes. De missie van de Italiaan om de bergtrui te veroveren verliep perfect en op de voorlaatste beklimming nam de Italiaan de bergtrui definitief over van Koen Bouwman.

   Slagveld in de finale

   Met nog 20 kilometer te gaan, werd de laatste vluchter definitief opgeslorpt door het peloton. Onder leiding van Sivakov en Porte ging het pak als een sneltrein richting de voet van de Blockhaus. In die eerste kilometers werd al snel duidelijk dat dit een slagveld ging worden.

    

   Tom Dumoulin moest al snel passen, maar de grote verrassing volgde toen de regie de geloste Simon Yates in beeld bracht. De Brit had geen antwoord op het tempo van het peloton en verliest vandaag minuten. Hij mag zijn hoop op de eindzege al opbergen.

    

   Na een steekspel tussen Bardet, Carapaz en Landa konden Hindley, Almeida en Pozzovivo nog terug komen tot in de kopgroep. Een sprint moest bepalen wie deze uitputtingsslag naar zich toe kon trekken. Jai Hindley ging als eerste aan en zowel Bardet als Carapaz konden niet meer over de Australiër heen komen.

    

   Hindley wordt dus eerste, Bardet en Carapaz eindigen op 2 en 3. Roze trui Lopez moest halverwege de Blockhaus lossen, maar kon op het nippertje zijn roze abonnement verlengen.

   Rituitslag Rit 9Rituitslag Rit 9