Hij kan het nog! Ontsnappingskoning Thomas De Gendt rondt vlucht in de Giro op machtige wijze af

  Giro d'Italia: Rit 8
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  21°Cdistance 153 km
  location 13u43: Napels - 17u14: Napels
  trophy Thomas De Gendt
  einde
  startfinish
  020406080100120153

   Tien jaar na zijn mythische zege op de Stelvio heeft Thomas De Gendt opnieuw victorie gekraaid in de Ronde van Italië, deze keer in Napels. De Gendt was de snelste van een kwartet, met daarbij ook zijn ploegmaat Harm Vanhoucke. In een spannende finale hielden ze Mathieu van der Poel en Biniam Girmay af.

   De 8e etappe in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Thomas De Gendt is het dan toch nog niet verleerd. Na een dag in de vlucht gereden te hebben, kwam hij dankzij de lead-out van Vanhoucke in de perfecte positie om het af te maken in de sprint. Dat deed hij ook en zo wint hij een prachtige etappe in zijn laatste(?) Giro.
    
   • Winnaar (2) van de dag: Guillaume Martin begon aan deze etappe met een achterstand van vier minuten op Juan Pedro Lopez. De Fransman kon aan het begin van de etappe meeglippen in de ontsnapping van de dag en kon zo meer dan drie minuten van zijn achterstand in het klassement uitwissen.
    
   • Morgen:  Morgen staat de eerste loodzware test van de Giro op het menu. In 189 kilometer overwinnen de renners 5.000 hoogtemeters en wacht de finish op de Blockhaus. Tijd voor de klassementsrenners dus!

   Vintage De Gendt wint na een dag in de vlucht

   Het was een etappe die Mathieu van der Poel vooraf ongetwijfeld had aangestipt. Een heuvelachtige etappe die veel weg had van een klassieker, was op het lijf geschreven van de Nederlander.

    

   In de eerste kilometers trok Van der Poel al meteen in de aanval en kreeg hij het gezelschap van een twintigtal andere renners. Onder meer Thomas De Gendt, Harm Vanhoucke en Bini Girmay glipten mee met Van der Poel.

    

   Gedurende de volgende 100 kilometer bleef deze groep samen en konden ze de voorsprong op het peloton rekken tot iets meer dan vier minuten. 

    

   Met nog 46 kilometer te gaan besloot Van der Poel om de finale officieel voor geopend te verklaren. Met een verschroeiende aanval dunde hij de kopgroep meteen uit. 

    

   Na wat loeren en aarzelen in de kopgroep konden De Gendt en co terugkomen en kozen ze ook meteen het hazenpad. Een nieuwe kopgroep van vier renners met daarin de twee Lotto-Belgen, een Italiaan en een Spanjaard was een feit.

   Spannende ontknoping

   Wat volgde was een spannende inhaalrace.  De Gendt en co probeerden uit de klauwen te blijven van Girmay, Van der Poel, Martin, Poels en Schmid.

    

   Van der Poel en Girmay kwamen in de slotkilometer nog tot op minder dan 10 seconden, maar de kopgroep hield stand.

    

   Dankzij geweldig voorbereidend werk van Harm Vanhoucke kon De Gendt als een komeet uit de startblokken schieten en iedereen achter zich houden. Niemand kwam nog in de buurt.

    

   De Gendt kan zo na tien jaar een tweede Giro-etappe op zijn conto schrijven. Gabburo en Arcas vervolledigen het podium. Harm Vanhoucke werd vierde.

   Rituitslag Rit 8Rituitslag Rit 8

     naamploegresultaat
   1Thomas De GendtLTS3:32:53
   2Davide GabburoBCF+0
   3Jorge ArcasMOV+0
   4Harm VanhouckeLTS+4
   5Biniam GirmayIWG+15
   6Mauro SchmidQST+15
   7Mathieu van der PoelAFC+15
   8Wout PoelsTBV+33
   9Guillaume MartinCOF+33
   10Fabio FellineAST+2:56

   Fase per fase

   1. 17 uur 15. Het Jumbo-Visma van gisteren is het Lotto-Soudal van vandaag. Wat een spannende ontknoping! .
   2. 17 uur 15. De Gendt boven! De Gendt sprint de Spanjaard en Italiaan uit het wiel! Prachtige zege van de Belg en geweldig voorbereidend werk van Vanhoucke. .
   3. 17 uur 14. Vanhoucke trekt de sprint aan voor De Gendt.  .
   4. 17 uur 13. Nog 1 kilometer. Het zou moeten lukken voor de kopgroep. Vier kanshebbers voor de zege! .
   5. 17 uur 12. Vanhoucke neemt De Gendt op sleeptouw en rijdt zich helemaal in de vernieling. Krijgen we een scenario Amstel Gold Race of houdt de kopgroep het? .
   6. 17 uur 11. Girmay en Van der Poel komen tot op 9 seconden. Nog 2 kilometer! .
   7. 17 uur 10. 3 kilometer. Nog drie kilometer te gaan en in de achtervolgende groep hebben Girmay en Van der Poel de krachten gebundeld om de koplopers nog te vatten. Lukt het?  .
   8. 17 uur 09. Guillaume Martin denkt alleen maar aan zijn klassement en rijdt met een rotvaart naar beneden. Van der Poel en co zijn dankbaar en volgen in zijn wiel. .
   9. 17 uur 07. Spanning! De koplopers hebben de laatste beklimming overleefd, maar zijn wel de helft van hun voorsprong kwijtgespeeld. Het wordt niet makkelijk als de achtervolgers blijven ronddraaien. Wat een spanning! .
   10. 17 uur 06. In het peloton breekt er nog een kleine strijd uit om het roze. Nummer twee in het klassement Lennard Kämna doet een aanvalspoging maar Lopez zit meteen in zijn wiel.  .
   11. 17 uur 03. Op de laatste klim krijgt de kopgroep het toch wat moeilijker. Guillaume Martin legt er de pees op bij de achtervolgers en de voorsprong daalt zo tot onder de 30 seconden. .
   12. 17 uur 02. Bij Lotto-Soudal zullen ze nu toch op het puntje van hun stoel zitten. Een rit winnen in de Giro zou meer dan welkom zijn in de strijd om behoud in het WorldTour-klassement. .
   13. 40 seconden. Met nog 10 kilometer te gaan hebben de koplopers een voorsprong van 40 seconden. We staan op het punt om de laatste beklimming aan te vatten. Dit wordt bepalend. . 17 uur .
   14. 16 uur 55. Van der Poel moet veel werk opknappen in de achtervolgende groep. Dit moet frustrerend zijn voor de Nederlander. .
   15. 16 uur 52. Gisteren was het een dag voor de Nederlanders. Is het vandaag aan de Belgen? Als de kopgroep de achtervolgers voor weet te blijven dan is er 50% kans op een Belgische zege.  .
   16. 16 uur 50. Nog 20 kilometer. De voorsprong van de koplopers loopt nog een beetje uit, maar er ligt nog wel wat klimwerk te wachten op de renners. Nog 20 kilometer tot aan de streep! .
   17. 16 uur 47. Vanuit Napels brengt Renaat Schotte u wat meer informatie over de slotkilometer van deze etappe.

    Vanuit Napels brengt Renaat Schotte u wat meer informatie over de slotkilometer van deze etappe

   18. 16 uur 43. De situatie. Kopgroep van vier renners met o.a. De Gendt en Vanhoucke Achtervolgers (Van der Poel, Girmay, Schmid, Martin en Poels) op 30 seconden Groepje met Ulissi en Moniquet op 53 seconden Peloton op 4'20" .
   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdBoedapest - Visegrád195 kmvan der Poelvan der Poel
   2individuele tijdritBoedapest - Boedapest9.2 kmYatesvan der Poel
   3wegwedstrijdKaposvár - Balatonfüred201 kmCavendishvan der Poel
   4wegwedstrijdsemi bergetappeAvola - Etna172 kmKämnaLópez
   5wegwedstrijdsemi bergetappeCatania - Messina174 kmDémareLópez
   6wegwedstrijdPalmi - Scalea192 kmDémareLópez
   7wegwedstrijdbergetappeDiamante - Potenza196 kmBouwmanLópez
   8wegwedstrijdNapels - Napels153 kmDe GendtLópez
   9wegwedstrijdbergetappeIsernia - Blockhaus191 kmHindleyLópez
   10wegwedstrijdPescara - Jesi196 kmGirmayLópez
   11wegwedstrijdSantarcangelo di Romagna - Reggio Emilia203 km
   12wegwedstrijdsemi bergetappeParma - Genua204 km
   13wegwedstrijdsemi bergetappeSanremo - Cuneo150 km
   14wegwedstrijdbergetappeSantena - Turijn147 km
   15wegwedstrijdbergetappeRivarolo Canavese - Cogne177 km
   16wegwedstrijdbergetappeSalò - Aprica202 km
   17wegwedstrijdbergetappePonte di Legno - Lavarone168 km
   18wegwedstrijdBorgo Valsugana - Treviso152 km
   19wegwedstrijdbergetappeMarano Lagunare - Santuario di Castelmonte178 km
   20wegwedstrijdbergetappeBelluno - Passo di Fedaia168 km
   21individuele tijdritVerona - Verona17.4 km