Mauri Vansevenant ziet roze droom stranden, Lennard Kämna zegeviert op de Etna

  Giro d'Italia: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  20°Cdistance 172 km
  location 12u37: Avola - 17u08: Etna
  trophy Lennard Kämna
  einde
  startfinish
  0306090120150172

   Net geen roze trui voor Mauri Vansevenant, hij kraakte in de slotkilometers van de Etna. De Duitser Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) en de Spanjaard Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) mochten wel vieren. Lopez omdat hij Mathieu van der Poel aflost als leider, Kämna omdat hij de ritzege pakte. Onze landgenoten Sylvain Moniquet en Mauri Vansevenant werden uiteindelijk 4e en 5e in de 4e Giro-rit.

   De 4e etappe in een notendop:

   • Winnaars van de dag: Juan Pedro Lopez en Lennard Kämna zullen allebei tevreden terugblikken. De Spanjaard trok uiteindelijk aan het langste eind in het gevecht met Mauri Vansevenant en pakte de roze trui. Een troost voor de ritzege die hij aan Kämna moest laten.
   • Verliezer van de dag (1): Meer dan 160 kilometer lang droeg Mauri Vansevenant de virtuele maglia rosa, maar uiteindelijk bleef onze landgenoot met lege handen achter. Toen Juan Pedro Lopez zijn aanval plaatste, kon hij net niet meeglippen. Dit is een gemiste kans.
   • Verliezer van de dag (2): Tom Dumoulin verloor 9 minuten. Weg klassementsambities voor de Giro-winnnaar van 2017: "Ik weet niet wat het is. Ik heb niet meer de power van een paar jaar geleden."
   • Opvallend: Iemand moet de eerste zijn, maar dat het opnieuw Miguel Angel Lopez is die er als eerste klassementsman de brui aan moest geven is wel bijzonder zuur. De Colombiaan, een van de favorieten voor het podium, blijft op de sukkel in de grote rondes. Dit is al de vierde keer op een rij dat hij opgeeft.
   • Morgen: De Giro trekt verder door Sicilië. Aankomstplaats met dienst is Messina, de geboorteplaats van Vincenzo Nibali. De Italiaanse veteraan moest de klassementsmannen laten gaan, maar krijgt morgen in zijn thuishaven de kans om zijn heldenstatus nog wat meer kracht bij te zetten.

   Kämna haalt Lopez terug

   Een hele dag lang kon vroege vluchter Mauri Vansevenant dromen van de roze trui, maar die droom spatte uiteindelijk uit elkaar in het zicht van de top. De youngster van Alpha Vinyl-Quick Step moest vooral rekening houden met Juan Pedro Lopez, maar toen die zijn duivels ontbond, had Vansevenant geen antwoord in huis. 


   De Spanjaard van Trek-Segafredo snelde weg uit de kopgroep en diepte zijn voorsprong stelselmatig uit. Slechts één man zag Juan Pedro Lopez nog terug: Lennard Kämna. 

   Een akkoordje leek in de maak, maar de slipper van Lopez in de laatste bocht toonde iets anders. Hij klopte ook ontgoocheld op zijn stuur. Maar finaal kunnen ze allebei tevreden zijn.

   In de achtergrond probeerde Vansevenant zijn roze droom nog nieuw leven in te blazen. Daarvoor mocht hij een bijzonder sterke landgenoot danken, Sylvain Moniquet verraste en kon lange tijd aanklampen bij het elitegroepje vluchters. Uiteindelijk sprintte de debutant van Lotto-Soudal naar een 4e plaats, Vansevenant werd 5e.

    

   De 4e etappe van deze Giro eiste ook de eerste slachtoffers in het klassement. Miguel Angel Lopez gaf al vroeg in de etappe op met een heupblessure. Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali en Tobias Foss verloren minuten en mogen de weinige klassementsambities die ze al hadden, nu definitief opbergen.

   Sylvain Moniquet: "Ik had deze rit aangekruist"

   Tom Dumoulin: "Dit moet ik even laten bezinken"

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

     naamploegresultaat
   1Lennard KämnaBOH4:32:11
   2Juan Pedro LópezTFS+0
   3Rein TaaramäeIWG+34
   4Sylvain MoniquetLTS+2:12
   5Mauri VansevenantQST+2:12
   6Gijs LeemreizeTJV+2:31
   7Richard CarapazIGD+2:37
   8Romain BardetDSM+2:37
   9Pello BilbaoTBV+2:37
   10João AlmeidaUAD+2:37