Mark Cavendish pakt na een lange sprint in de Giro zijn 53e zege in een grote ronde

  Giro d'Italia: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  18°Cdistance 201 km
  location 12u45: Kaposvár - 17u40: Balatonfüred
  trophy Mark Cavendish
  einde
  startfinish
  0306090120150180201

   Mark Cavendish (36) heeft zijn terugkeer in de Giro niet gemist. De Brit, voor het eerst sinds 2013 nog eens aan de start van de Ronde van Italië, won overtuigend de 3e etappe. Het is voor Quick Step de eerste ritzege in de Giro sinds 2018. Arnaud Démare, Fernando Gaviria en Biniam Girmay vervolledigden de top 4. Edward Theuns was 6e, Caleb Ewan 8e.

   De 3e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: In 2013 eindigde de Giro met een platte rit in Brescia, gewonnen door Mark Cavendish. Negen jaar later is de Brit nog steeds een van de snelste jongens op de planeet. Bij de eerste kans voor sprinters schiet Cav meteen raak.
   • Verliezer van de dag: Het is dit jaar geen grote liefde tussen Caleb Ewan en Italië. De Australiër kwam ten val in Tirreno-Adriatico, moest Milaan-Sanremo laten schieten door ziekte en likt in deze Giro nog zijn wonden na een valpartij in de eerste etappe.
   • Opvallend: Cavendish komt met 53 dagzeges in grote rondes gevaarlijk dicht in de buurt van de 57 stuks van Mario Cipollini. Één man doet nog beter dan Cipo: Eddy Merckx is met 64 ritzeges waarschijnlijk voor altijd onaantastbaar.
   • Morgen: De Giro neemt afscheid van Hongarije en stapt op het vliegtuig naar Sicilië. Na die relatieve rustdag volgt op dinsdag de eerste zware opdracht met de rit naar de Etna. Komt het op de vulkaan tot een uitbarsting van de favorieten?

   Geschiedenisloze etappe krijgt glamoureuze winnaar

   Het beloofden 201 lange kilometers te worden. Net als in de eerste etappe vertrok de goede vlucht immers al na amper enkele meters. Zelfs de namen waren nagenoeg dezelfde. Mattia Bais en Filippo Tagliani kregen vandaag wel steun van Samuele Rivi en kregen een voorsprong van maximaal vijf minuten van een gezapig peddelend peloton.

    

   Alpecin-Fenix halveerde de kloof in dienst van roze trui Mathieu van der Poel, terwijl Tagliani de tussensprints opveegde. Bij de tweede traguardo volante van de dag hield Bais het voor bekeken en op zo'n 25 km van de streep werden ook Tagliani en Rivi ingerekend door het peloton. Op de enige zogenaamde helling van de dag trok Pascal Eenkhoorn na een robbertje met blauwe trui Rick Zabel door, maar ook hij kon een sprint niet vermijden.

    

   In de voorbereiding op die spurt schoof Quick Step-Alpha Vinyl misschien een tikkeltje te snel naar voren. Speerpunt Mark Cavendish was echter oersterk en stoomde van erg ver naar de zege. Arnaud Démare en Fernando Gavirio strandden in het wiel, Caleb Ewan kwam er aan de oevers van het Balatonmeer niet aan te pas.

   Theuns: "Démare kwakte me uit het wiel van Cavendish"

   Vansevenant: "Fantastisch om zo te beginnen, op de Etna wordt het ieder voor zich"

   Cavendish: "We hebben een geweldige groep"

   Mark Cavendish was uiteraard opgetogen met zijn zege. "We wilden het goed doen in deze eerste sprint en dat hebben we gedaan." Toch klonk er een beetje ontevredenheid. "Schmid en Ballerini moesten ons voorin houden in de finale, maar Schmid heb ik niet gezien."

    

   "Ballerini moest de laatste 10-15 km zelf doen. Met hem, Van Lerberghe en Mørkøv hebben we een geweldige groep. Dat zei ik voor de etappe al en dat hebben ze ook getoond", loofde Cavendish zijn andere ploegmaats bij Quick Step-Alpha Vinyl.

    

   Het afmaken was uiteindelijk niet zo evident. "De andere ploegen kwamen, maar Mørkøv bleef supercool. Op het einde moest ik wel van ver gaan, op 300 meter. Ik moest de koord houden. Ik ben heel blij dat het gelukt is."

   Serry: "Wist dat Cavendish goed zou zijn"

   "We hebben min of meer gedaan wat we wilden", reageerde loods Michael Mørkøv. "We wilden met enkele mannetjes vooraan zitten bij die rotonde, maar elk team had dat plan. En daarna heeft Cavendish in mijn ogen een geweldige sprint gereden."

    

   "Hij blijft het maar doen", jubelde knecht Pieter Serry. "Twee  jaar geleden was Cavendish afgeschreven, maar wij hebben er weer een winnaar van gemaakt. Het is fenomenaal."

    

   "Ik wist dat hij goed zou zijn na zijn stage bij onze Griekse coach in Griekenland. Hij heeft keihard gewerkt en hij staat scherp. Daarom wilde ik ook graag deze Giro rijden: in een winnend team is het plezant."

   Van der Poel: "Het was geweldig in Hongarije"

   "We hebben een mooie teamprestatie geleverd", analyseerde Mathieu van der Poel, die in zijn roze trui mee de lead-out voor Jakub Mareczko verzorgde. "Hij verloor ons wiel bij die rotonde en raakte wat ingesloten. Maar hij heeft het prima gedaan. Hij wordt vijfde, maar er was meer mogelijk. We hebben nog kansen de komende dagen."

   Van der Poel stapt met zijn roze trui op het vliegtuig naar Sicilië. "Daar ben ik blij mee. Het was hier geweldig in Hongarije en ik zal er ook in Italië van genieten."

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

   Fase per fase

   1. 17 uur 40. Cavendish wint! Mark Cavendish zet zijn sprint van bijzonder ver aan, maar houdt het vol tot aan de meet. Gaviria vindt aan de binnenkant geen gaatje en ook Démare strandt in het wiel van de Manx Missile. .
   2. Ultimo chilometro! Quick Step schuift helemaal naar voren onder de vod. Cavendish zit in een zetel, Ewan lijkt wat ver te zitten. . 17 uur 39.
   3. 17 uur 38. Alpecin-Fenix op links met Quick Step-Alpha Vinyl in hun spoor, Israel-Premier Tech op rechts met Lotto-Soudal in de schaduw. De spanning stijgt. .
   4. 17 uur 37. De sprintersploegen organiseren zich. Over enkele minuten weten we wie met een zegeruiker op het vliegtuig naar Sicilië mag stappen. .
   5. 17 uur 34. Eenkhoorn gegrepen. De kansloze poging van Eenkhoorn behoort tot het verleden. De voorbereiding op de spurt kan stilaan echt gaan beginnen. .
   6. 10". De moedige Eenkhoorn vecht voor wat hij waard is. . 17 uur 31.
   7. 17 uur 27. Eenkhoorn (Jumbo-Visma) heeft de smaak te pakken en bouwt voort op zijn inspanning. Hij zal nog meer dan 10 km moeten opboksen tegen een jagend peloton. Onmogelijk. .
   8. Tihany. Pascal Eenkhoorn ruikt zijn kans om een dag in het blauw te rijden en klopt Zabel op de top. Ze hebben nu allebei vijf punten. Dan telt de positie in het klassement, en daarin doet Zabel het net iets beter. . 17 uur 26.