Richard Carapaz kraakt in laatste bergrit Giro, Jai Hindley start in het roze aan afsluitende tijdrit

  Giro d'Italia: Rit 20
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  22°Cdistance 168 km
  location 12u24: Belluno - 17u10: Passo di Fedaia
  trophy Alessandro Covi
  einde
  startfinish
  0306090120168

   De Ronde van Italië is in de laatste bergrit nog op zijn kop gezet, met dank aan Jai Hindley (Bora-Hansgrohe). De Australiër reed in de laatste 3 kilometer weg van roze trui Richard Carapaz. Hindley begint aan de afsluitende tijdrit met een voorsprong van bijna anderhalve minuut. Alessandro Covi (UAE) was de dagwinnaar.

   De twintigste etappe in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Jai Hindley zet in een klap de Giro naar zijn hand. Tijdens de steile slotkilometers van de Passo Fedaia rijdt hij iedereen uit het wiel. Carapaz eindigt op anderhalve minuut.
    
   • Opvallend: De ploegen die vandaag het meeste initiatief toonden, konden dat werk niet afmaken. Bahrein leidde de hele dag het peloton, Ineos versnelde op de slotklim, maar kopmannen Landa en Carapaz bleken niet goed genoeg om Hindley te volgen.
    
   • Morgen: De slottijdrit. In Verona vindt morgen de allesbeslissende tijdrit van 17 kilometer plaats. Hindley heeft een voorsprong van 1'25" op Carapaz. Dat zou in principe moeten volstaan, maar tijdrijden is niet de specialiteit van de Australiër.

   2 Belgen in de vlucht van de dag

   De koninginnenrit van vandaag beloofde veel spektakel. Lange tijd leek het een teleurstellende rit te worden voor de neutrale supporter, maar uiteindelijk kregen we toch nog vuurwerk op de slotklim. 

    

   Een vroege vlucht van 15 renners kon wegrijden in de heuvelachtige openingsfase. Daarin zaten weer veel Nederlanders en ook twee Belgen: Vansevenant en Moniquet. Het was dit keer Bahrein dat de controle over het peloton nam. 

    

   De verwachte alles-of-nietspoging van Landa bleef uit op de eerste twee  cols. In de kopgroep kon Alessandro Covi afstand nemen van de anderen op de voorlaatste klim, de Passo Pordoi. Hij fietste snel een mooie voorsprong van 2 minuten bij elkaar.

   Het moment waarop Carapaz breekt:

   Hindley steekt hand uit naar de eindzege

   Voor vuurwerk bij de klassementsrenners was het wachten op de slotklim. De Passo Fedaia ontgoochelde niet. In de laatste 5 steile kilometers nam Ineos het heft in handen. Carapaz viel aan, Landa paste. Enkel Hindley kon volgen.

    

   Het plannetje van Bora werkte perfect, want juist op dat moment kwam Hindleys ploeggenoot Kämna - die oorspronkelijk in de kopgroep zat - bij de twee tenoren. Hij nam zijn kopman en Carapaz op sleeptouw. Tot het plots ook bij Carapaz brak.

    

   Hindley kreeg vleugels van dat aanzicht en zette vol aan. In geen tijd fietste de ontketende Australiër een halve minuut weg van Carapaz. Ook Landa reed Carapaz uiteindelijk nog voorbij. De Ecuadoriaan moest uiteindelijk anderhalve minuut prijsgeven op Hindley.

    

   Voor de ritzege kwam Hindley te laat. Covi was te ver weg en soleerde naar de overwinning. Novak die de beste van de achtervolgers bleek, strandde op een halve minuut.

   De aankomst van de favorieten:

   Covi mag vieren op de Passo Fedaia:

   Rituitslag Rit 20Rituitslag Rit 20

     naamploegresultaat
   1Alessandro CoviUAD4:46:34
   2Domen NovakTBV+32
   3Giulio CicconeTFS+37
   4Antonio PedreroMOV+1:36
   5Thymen ArensmanDSM+1:50
   6Jai HindleyBOH+2:30
   7Gijs LeemreizeTJV+3:04
   8Hugh CarthyEFE+3:19
   9Mikel LandaTBV+3:19
   10Lennard KämnaBOH+3:39