Bergkoning Koen Bouwman wint controversiële sprint in Giro, Carapaz blijft leider

  Giro d'Italia: Rit 19
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 178 km
  location 12u26: Marano Lagunare - 16u58: Santuario di Castelmonte
  trophy Koen Bouwman
  einde
  startfinish
  0306090120150178

   10 op 10 voor de Giro van Koen Bouwman (Jumbo-Visma): hij wist zich vandaag als eerste Nederlander sinds 1989 van de bergtrui in een grote ronde te verzekeren, waarna hij als kers op de taart ook nog zijn tweede ritzege pakte. Mauro Schmid (Quick Step) kon niet sprinten in de laatste rechte lijn en maakte veel misbaar. Bij de favorieten bleef het windstil, ondanks hard labeur van Bora vandaag.

   De negentiende etappe in een notendop:

   • Opvallend: Bora-Hansgrohe liet de kopgroep eerst uitlopen tot 12 minuten om dan zelf het commando in het peloton over te nemen. Een vreemde tactiek, want de ritzege was weg. Hindley deed op de slotklim ook geen poging om de roze trui van Carapaz aan te vallen.
   • Verliezer van de dag: Mauro Schmid baalde na afloop van de rit. Bouwman sneed hem een klein beetje de pas af in de laatste bocht waardoor hij niet meer voluit kon sprinten.
   • Morgen: D-Day voor de klassementsmannen morgen. In de laatste bergrit zullen de favorieten al hun kaarten op tafel moeten leggen. Benieuwd wie er als leider naar de slottijdrit van zondag gaat.

   Bij de start van de etappe waren er veel geïnteresseerden in de vroege vlucht. Het waren uiteindelijk 12 renners die erin slaagden een kopgroep te vormen. Daarbij onder anderen bergtrui Bouwman en onze landgenoot Edward Theuns.

    

   De vlucht kreeg meteen veel ruimte van het peloton. De voorsprong liep op tot 12 minuten.  In het peloton nam Bora de touwtjes in handen in dienst van Hindley, maar ze kwamen niet veel dichter. De winnaar zat vooraan.

    

   Tijdens een uitstapje op Sloveens grondgebied werd de kopgroep uitgedund. Op de zware Kolovrat (10 km aan  9% gemiddeld) bleven enkel Tonelli, Bouwman, Schmid en Valter over. In de afdaling kon ook Vendrame nog komen aansluiten.

   Met dat vijftal trokken we richting slotklim. Daar keken de vijf vluchters vooral naar elkaar. Niemand raakte weg en dus moest een sprint uitmaken wie de etappe won. 


   Bouwman zette aan maar door een scherpe bocht op 70 meter van de finish moest hij zwaar in de remmen. Achter hem sukkelden Valter en Vendrame het decor in. Schmid, die vond dat Bouwman hem de pas had afgesneden, kon de Nederlander niet meer remonteren.

   Valter en Vendrame gingen de bocht uit na het manoevre van Bouwman.

   In de groep der favorieten probeerde Carapaz zijn concurrenten te lossen, maar Hindley en Landa plakten aan zijn wiel. Ook Landa deed een poging, maar geraakte niet weg. De drie gladiatoren kwamen samen over de streep.


   Carapaz start morgen met een schamele drie seconden voorsprong op Hindley aan de laatste en cruciale bergetappe. Ook Landa koestert nog hoop op de eindzege. Spektakel gegarandeerd.

   Bouwman: "Ik wist niet dat die bocht zo scherp was"

   Bouwman had de zege zelf niet verwacht: "Ik wou eigenlijk gewoon mijn bergtrui veiligstellen en nu win ik ook nog eens de rit. Ik kan het echt niet geloven."

    

   Zijn zege kwam er wel na een controversiële sprint. Schmid verweet Bouwman dat hij hem de pas zou hebben afgesneden. Vendrame en Valter reden zelfs dwars het decor in.

    

   "Ik wist dat er een bocht was naar links, maar niet dat die zo scherp was. Ik moest vrij hard remmen, maar ik besefte wel dat ik de binnenbocht moest houden. Ik hoop dat er niemand gevallen is", zegt Bouwman over dat manoeuvre.

    

   Het is al Bouwmans tweede ritzege in deze Giro. "Na mijn eerste zege zei ik al dat het mooi zou zijn om nog een ritzege te pakken, maar ik zei ook dat ik realistisch moest zijn: voordien had ik nog maar een profzege behaald. Nu win ik er twee in de Giro. Ik heb er geen woorden voor."

   Hindley: "Niet ons plan om de vlucht in te halen"

   Jai Hindley, de tweede in de stand, liet zijn ploegmakkers van Bora-hansgrohe vandaag het harde labeur opknappen in het peloton. Op de laatste klim van de dag viel de Australiër niet aan.

    

    "Het was een behoorlijk zware dag. De jongens reden erg goed en we probeerden onze kansen te benutten, maar het draaide niet echt uit zoals we wilden", vertelde Hindley na de rit.

    

   "Het was geen ideale rit om de boel te laten ontploffen. De voorlaatste klim was heel erg steil en daarna volgde een verraderlijke afdaling, dus reden we ook op kop om uit de problemen te blijven. We reden ook achter een sterke kopgroep en lieten de voorsprong te veel oplopen, al was het ook niet echt ons plan om de vlucht in te halen."    

    

   Morgen wordt er misschien wel met minuten gegoocheld. "Zaterdag wacht een zware dag en het zou een droomscenario zijn om tijd te pakken, zodat ik met een buffer aan die tijdrit kan starten. Het zal niet eenvoudig worden, maar we gaan er wel voor."

   Bekijk hier de belangrijkste momenten

   Bekijk hier de reactie van Koen Bouwman

   Rituitslag Rit 19Rituitslag Rit 19

     naamploegresultaat
   1Koen BouwmanTJV4:32:55
   2Mauro SchmidQST+0
   3Alessandro TonelliBCF+3
   4Attila ValterGFC+6
   5Andrea VendrameACT+10
   6Tobias BayerAFC+2:45
   7Guillaume MartinCOF+3:49
   8Richard CarapazIGD+3:56
   9Jai HindleyBOH+3:56
   10Mikel LandaTBV+3:56

   Fase per fase

   1. 17 uur 03. In de herhaling van de sprint om de etappezege zien we dat Vendrame en Valter in het decor zijn gesukkeld. Schmid is tweede, Tonelli derde. .
   2. 17 uur 02. De drie podiumkandidaten komen samen binnen. Landa moest een klein gaatje laten, maar zal vermoedelijk in dezelfde tijd worden gezet. .
   3. 17 uur 01. Carapaz zet de sprint in. De rest zit in zijn wiel. .
   4. 17 uur 01. Nog 600 meter. De verschillen zullen sowieso beperkt blijven. .
   5. 17 uur . Carapaz opnieuw, de schaduwen volgen. Ze zijn met z'n drieën echt aan elkaar gewaagd. Carapaz versnelt, de andere twee volgen. .
   6. 16 uur 59. De drie gladiatoren kijken naar elkaar waardoor onder anderen  Nibali weer komt aansluiten. .
   7. 16 uur 59. Carapaz en Hindley zijn weer bij Landa gekomen. Ze moeten nog een dikke vijf minuten klimmen. .
   8. 16 uur 58. Bouwman wint zijn tweede! In een chaotische sprint met vijf pakt Bouwman de overwinning.  .
   9. 16 uur 58. De sprint is ingezet. .
   10. 16 uur 57. Landa alleen. Vanuit de rug van zijn twee concurrenten versnelt Landa. Carapaz en Hindley lijken te passen. .
   11. 16 uur 56. Carapaz versnelt. Carapaz versnelt in de groep der favorieten. Weer kunnen enkel Hindley en Landa volgen. .
   12. Ultimo chilometro. De vijf leiders lijken veel vertrouwen te hebben in hun sprint. Ze gaan samen de laatste kilometer in. Het stijgingspercentage bedraagt 14%. . 16 uur 54.
   13. 16 uur 52. Sivakov met een versnelling bij de favorieten. Een versnelling van Sivakov in dienst van kopman Carapaz zorgt ervoor dat de groep der favorieten kleiner wordt. Buchmann moet passen, ook Lopez en Valverde lossen. .
   14. 16 uur 51. Slag om slinger wordt er nu gedemarreerd bij de koplopers. Vendrame hangt steeds aan de rekker, maar niemand kan voorlopig wegrijden. .
   15. 16 uur 50. Ook het peloton is begonnen aan de slotklim. Krijgen we daar nog een aanval op de roze trui? Of wachten Hindley en Landa tot morgen? .