Opnieuw prijs voor Intermarché: Jan Hirt wint koninginnenrit, Richard Carapaz blijft leider

  Giro d'Italia: Rit 16
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 202 km
  location 11u28: Salò - 17u09: Aprica
  trophy Jan Hirt
  einde
  startfinish
  0306090120150180202

   Het sprookje van Intermarché-Wanty Gobert-Matériaux blijft maar duren.  Jan Hirt pakte vandaag al de 2e etappezege voor de Belgische ploeg in deze Giro. De Tsjech was de sterkste in een loodzware bergrit. Richard Carapaz kwam niet in de problemen en behoudt zijn leiderstrui, Joao Almeida verloor wel enkele belangrijke seconden.

   De 16e etappe in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Een rit en het eindklassement in de Ronde van Oman en in de Ronde van Oostenrijk, meer stond er deze ochtend nog niet op het palmares van Jan Hirt. De koninginnenetappe van deze Giro is zonder twijfel de mooiste zege uit zijn carrière.
   • Verliezer van de dag: Ondanks de ritzege zullen ze bij Intermarché-Wanty Gobert-Matériaux toch vloeken. Hun klassementsman Domenico Pozzovivo ging tegen de grond in de afdaling van de Mortirolo en moest uiteindelijk 2 minuten en 47 seconden prijsgeven op zijn concurrenten voor het podium.
   • Opvallend: Mark Cavendish zat een tijdlang mee in de vroege vlucht. De snelle man van Quick-Step - Alpha Vinyl dacht de concurrentie te slim af te zijn en probeerde al vroeg in de wedstrijd voorsprong te nemen om zo comfortabel de tijdslimiet te halen.
   • Morgen: Nog meer klimwerk. Deze koninginnenrit over de Mortirolo was de eerste test van vier stevige bergritten die het Giro-peloton nog te wachten staat.

   Wanty wint weer

   Vorig seizoen won Intermarché-Wanty Gobert-Matériaux. slechts 9 keer, dit seizoen mochten ze al 8 keer de champagnefles ontkurken. Na de ritzege van Biniam Girmay vorige week sloeg de Belgische formatie opnieuw toe in de koninginnenrit van de Giro.

    

   Nochtans zag het er lange tijd niet goed uit voor vroege vluchter Jan Hirt. Pas in de laatste kilometers van de slotklim zag hij zijn kansen op de ritzege toenemen. Samen met Thymen Arensman maakte de Tsjech de oversteek naar de ontsnapte Duitser Lennard Kämna.

   Het Nederlands-Tsjechische duo ging meteen op en over de ontsnapte Duitser. Arensman en Hirt vochten een verbeten duel uit voor de ritzege, maar het Nederlandse rondetalent moest zijn meerder erkennen in zijn medevluchter.


   Arensman kraakte in het zicht van de top en moest Hirt laten gaan. Die maakte nog een slippertje in de natte afdaling, maar dichter dan 10 seconden kwam Arensman niet meer. Jan Hirt boekte zo de mooiste zege uit zijn carrière.

   Almeida en Nibali kraken

   Het was koers op twee fronten: de kopgroep streed om de ritzege, terwijl de klassementsmannen elkaar minuten probeerden aan te smeren in deze loodzware bergetappe met meer dan 5.000 hoogtemeters.

    

   De gevreesde Mortirolo leverde geen vuurwerk op, pas op de slotklim brak het peloton in stukken. Richard Carapaz, Jai Hindley en Mikel Landa toonden zich de sterkste berggeiten. Joao Almeida (14 seconden) en Vincenzo Nibali (42 seconden) moesten wel enkele belangrijke seconden prijsgeven.

   De hoogtepunten van de dag:

   Ritwinnaar Jan Hirt: "Krampen en schakelproblemen, maar ik wou heel graag winnen"

   In 2019 werd Hirt nog tweede in de Giro-etappe over de Mortirolo. Toen werd hij geklopt door Giulio Ciccone. Nu is de Tsjech zelf aan het feest. 

    

   “Ik wilde in de vlucht zitten, maar kende onderweg een paar moeilijke momenten.  Toen de kopgroep in twee brak, moest ik terugkomen op de Mortirolo. En op de slotklim waren er schakelproblemen, mijn ketting sprong elke keer over”, vertelde Hirt. “En ik had ook nog krampen in de afdaling. Dat deed pijn, maar ik wou echt heel graag winnen."

    

   Pas op de steilste stroken, vlak voor de top van de slotklim kon Hirt wegrijden van Arensman: “Ik wist dat ik daar wou aanvallen. Het zag er nochtans moeilijk uit, Lennard Kämna had nog een grote voorsprong op ons, maar ik probeerde het. En het is maar goed dat ik het gedaan heb."

    

   "Ik krijg vaak de vraag waarom ik aan wielrennen doe… ik vertelde dan dat ik dat doe omdat ik ooit een Giro-rit wil winnen en dat ik dan kan stoppen. Ik ben echt heel blij met deze overwinning, maar ik ga nu toch niet stoppen hoor”, lachte de Tsjech.

   Bekijk hier de reacties na de wedstrijd:

   Rituitslag Rit 16Rituitslag Rit 16

     naamploegresultaat
   1Jan HirtIWG5:40:45
   2Thymen ArensmanDSM+7
   3Jai HindleyBOH+1:24
   4Richard CarapazIGD+1:24
   5Alejandro ValverdeMOV+1:24
   6Mikel LandaTBV+1:24
   7Lennard KämnaBOH+1:38
   8João AlmeidaUAD+1:38
   9Vincenzo NibaliAST+2:06
   10Hugh CarthyEFE+2:13