Klassementsmannen nemen snipperdag in Giro, Giulio Ciccone laat nog eens van zich horen

  Giro d'Italia: Rit 15
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  24°Cdistance 177 km
  location 12u26: Rivarolo Canavese - 17u03: Cogne
  trophy Giulio Ciccone
  einde
  startfinish
  0306090120150177

   Na de spectaculaire bergetappe van gisteren, hebben de klassementsrenners de kat uit de boom gekeken in de Ronde van Italië. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) won met bijna 8 minuten voorsprong op de kandidaat-eindwinnaars. De bergkoning van 2019 schudde iedereen van zich af in de klimetappe. Richard Carapaz viel, maar blijft wel in het roze.

   De 15e Giro-rit in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) toonde op de slotklim naar Cogne dat hij de sterkste was van de kopgroep. Hij ontbond zijn duivels en ging er alleen vandoor. Hij rondde een solo van 19 kilometer met glans af. Een opluchting voor de Italiaan!

   • Verliezer van de dag: Santiago Buitrago (Bahrain Victorius) reed zich in de kijker. De 22-jarige Colombiaan reed een sterke wedstrijd, maar kon de aansluiting op de slotklim niet meer maken met Ciccone. Zonde voor Buitrago, maar zeker een naam om te onthouden.

   • Opvallend: Vroeg in de wedstrijd werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Leider Richard Carapaz ging tegen de grond, maar hield er enkel kleerscheuren aan over. Ook Simon Yates moest halt houden.

   • Morgen: Na 2 zware bergetappes staat er een verdiende rustdag voor de deur.  Dinsdag volgt weer een bergrit, maar dat zijn zorgen voor later.

   Weer een zinderende openingsfase

   Ook vandaag stond er een zware bergrit op het programma. 4.000 hoogtemeters en een aankomst bergop beloofden heel wat spektakel.

    

   De 15e etappe naar Cogne begon met een valse noot. Vroeg in de wedstrijd ging leider Richard Carapaz tegen de grond. Hij had graag op een andere manier zijn roze trui in de verf willen zetten. De olympische kampioen hield er enkel kleerscheuren aan over.

    

   De wedstrijd kende weer een zinderende openingsfase. Wie wou nu geen deel uitmaken van de kopgroep? Mauri Vansevenant, Sylvain Moniquet, Pieter Serry en Harm Vanhoucke wilden graag de Belgische eer verdedigen in de vroege vlucht, maar geen van hen kon echt ontsnappen.

   Klassementsmannen namen een snipperdag

   Na 80 kilometer hield het peloton eindelijk de benen stil en kon een ruime kopgroep wegrijden. De vroege vlucht werd gekleurd door enkele mooie namen: Mathieu van der Poel,  Dries De Bondt, Giulio Ciccone, Bauke Mollema, Davide Formolo en Thymen Arensman.

    

   In de afdaling van de eerste klim glipten Van der Poel en Martijn Tusveld weg uit het peloton. Ze gingen op zoek naar Koen Bouwman, die op de Pila Les Fleurs ontsnapte om de bergpunten te pakken.

    

   De drie zorgden voor een Nederlands onderonsje voorin, maar dan versnelde Ciccone op de Verrogne. Hij ging samen met Santiago Buitrago, Hugh Carthy en Antonio Pedrero op en over de kopgroep. Enkel Tusveld kon volgen.

   Op de slotklim naar Cogne stond Ciccone er nog alleen voor samen met Carthy. De Italiaan beschikte duidelijk over de beste benen en liet de renner van EF-Easypost vroeg op de klim aan zijn lot over.

   Ciccone voerde een knap nummertje op. Hij bracht een solo van 19 kilometer tot een goed einde. In de achtergrond ging Buitrago nog over Carthy en werd 2e. Ook Pedrero kon de Brit nog bij de lurven vatten. 

   De klassementsmannen namen een snipperdag vandaag. Zij speelden geen hoofdrol in de 15e etappe en maakten van de 3 beklimmingen geen gebruik om iets te ondernemen. Dinsdag start Carapaz weer in de roze leiderstrui.

   BEKIJK: De slotkilometer van Ciccone

   Ciccone: "Vandaag is een nieuwe start"

   Giulio Ciccone ging er vroeg op de slotklim alleen vandoor. "Het eerste gedeelte was het steilste en ik moest daar solo gaan, want dan wist ik dat ik kon winnen. In een sprint met 2 of 3 renners weet je nooit wat er kan gebeuren", vertelde de Italiaan in het flashinterview.

    

   "Ik wou graag alleen gaan en het was de beste keuze die ik kon maken."

    

   "Ik was vorig jaar goed, maar ik kende pech in de Vuelta en de Giro. Ik heb enkele problemen gehad zoals een coronabesmetting. Het was moeilijk, maar vandaag is een nieuwe start", besloot een emotionele Ciccone.

   Rituitslag Rit 15Rituitslag Rit 15

     naamploegresultaat
   1Giulio CicconeTFS4:37:41
   2Santiago BuitragoTBV+1:31
   3Antonio PedreroMOV+2:19
   4Hugh CarthyEFE+3:09
   5Martijn TusveldDSM+4:36
   6Luca CoviliBCF+5:08
   7Natnael TesfatsionDRA+5:27
   8Bauke MollemaTFS+5:27
   9Gijs LeemreizeTJV+5:27
   10Guillaume MartinCOF+6:06