Simon Yates wint zinderende Giro-rit, Carapaz pakt roze over van Pedro Lopez

  Giro d'Italia: Rit 14
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 147 km
  location 13u14: Santena - 16u58: Turijn
  trophy Simon Yates
  einde
  startfinish
  020406080100120147

   Rit 14 heeft voor het meeste spektakel tot nu in deze Giro gezorgd: Simon Yates (BikeExchange-Jayco) won na een korte rit met amper een meter vlak waarin de klassementsmannen de handschoen opnamen. Een putsch van BORA-hansgrohe deed roze trui Juan Pedro Lopez dood. Een elitegroepje met Carapaz, Hindley, Yates en Nibali vocht om de zege. Yates jumpte weg op het laatste klimmetje, Hindley klopte Carapaz in de spurt. Carapaz pakt roze.

   De 14e Giro-rit in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Simon Yates verloor in de rit richting de Blockhaus 11 minuten en maakte zo geen kans meer op de eindoverwinning. Vandaag toonde hij zijn klimmerscapaciteiten en won de zinderende 14e etappe. Het was zijn 2e ritzege: hij won in Boedapest ook de korte tijdrit.

   • Verliezer van de dag: Leider Juan Pedro Lopez heeft alles uit de kast gehaald om zijn roze leiderstrui te verdedigen, maar het mocht niet zijn. Hij reed 9 dagen lang rond in de leiderstrui, maar moet die nu afgeven aan Richard Carapaz. Alejandro Valverde en Guillaume Martin vallen door de putsch van Bora-Hansgrohe ook uit de top 10.

   • Pechvogel van de dag: Nog voor de start gaven Giacomo Nizzolo, Cees Bol en Alexander Krieger op. Vroeg in de wedstrijd moest Tom Dumoulin zijn fiets opbergen. Hij sukkelde de afgelopen dagen met zijn fysieke conditie.

   Van der Poel alleen, Dumoulin stapt af

   In de 14e Giro-rit moesten we niet lang wachten op spektakel. Mathieu van der Poel ging er na de officiële start alleen vandoor. Tot de Nederlander tot het besef kwam dat het wel heel moeilijk zou worden om zich aan een solo te wagen op het moeilijke parcours. 

    

   Vanaf kilometer één was het een strijd om de vroege vlucht. Belgen Mauri Vansevenant, Harm Vanhoucke en Sylvain Moniquet probeerden het op hun beurt ook eens, maar niemand kon echt wegglippen.

    

   Het hoge tempo eiste zijn tol. De sprinters haakten af, maar ook Tom Dumoulin kreeg het vroeg in de wedstrijd moeilijk. De Nederlander was fysiek op en zette een punt achter zijn Giro.

    

   Het peloton moest vandaag twee lokale rondes afwerken in Turijn, goed voor twee keer de Superga en de Colle della Maddalena, allebei van 2e categorie. Op die eerste klim barstte de koers ook helemaal los.

   Putsch van Bora-Hansgrohe

   Bora-Hansgrohe pleegde een putsch op de Superga en dat hebben de klassementsmannen geweten. Alejandro Valverde en Guillaume Martin moesten al vroeg lossen.

    

   Richard Carapaz, Jai Hindley, João Almeida, Vincenzo Nibali, Mikel Landa, Domenico Pozzovivo en leider Juan Pedro Lopez konden hun wagonnetje aanhaken. Simon Yates, die in de rit richting de Blockhaus 11 minuten verloor, beschikte over goeie benen en zat mee in de groep der favorieten. Achter hen was het een slagveld met overal groepjes renners.

    

   Op de tweede passage over de Superga perste Carapaz een enorme versnelling uit zijn benen, niemand kon de olympische kampioen volgen. Leider Juan Pedro Lopez kon het moordende tempo niet meer aanhouden en zag zijn roze droom stranden op de Superga.

   Nibali maakt tifosi gek

   Op de Colle della Maddalena herleefde Nibali. Samen met Jai Hindley reed hij naar Carapaz toe. Yates vond ook zijn tweede adem en vervolledigde de groep.


   Op de laatste klim, de Parco del Mobile met de top op 4 km van de streep, was het alles of niets voor Yates. Hij zette de drie klassementsmannen een hak en ging er alleen vandoor. Niemand had nog genoeg jus over om het gat dicht te rijden.


   Yates soleerde naar de overwinning in Turijn. Hindley won de sprint van Carapaz, Nibali strandde naast het podium. Juan Pedro Lopez kwam als tiende binnen op 4'25" en moet zijn trui afgeven aan Richard Carapaz.

   Hindley staat op 7 seconden van de Ecuadoraan, die in 2019 al eens de Giro won. Joao Almeida kon de schade beperken, finishte als zesde en staat nu derde op 30 seconden.

   Simon Yates: "Ik blijf teleurgesteld"

   “Mijn plan vandaag was om deel uit te maken van de vroege vlucht. Ik probeerde het een aantal keer, maar het lukte niet. Toen moesten we van tactiek veranderen”, vertelt Simon Yates in het flashinterview.

    

   Yates verloor in de rit richting de Blockhaus 11 minuten. “Ik blijf teleurgesteld. Ik ben naar hier gekomen om de race te winnen.” Yates won in totaal al 6 Giro-ritten in zijn carrière.

    

   “Ik hoop dat het morgen even goed zal gaan als vandaag. Deze rit vergde een grote inspanning, voor iedereen. De tijdsverschillen zijn enorm. Als het zo warm blijft, wordt het een zware laatste week.”

   Rituitslag Rit 14Rituitslag Rit 14

     naamploegresultaat
   1Simon YatesBEX3:43:44
   2Jai HindleyBOH+15
   3Richard CarapazIGD+15
   4Vincenzo NibaliAST+15
   5Domenico PozzovivoIWG+28
   6João AlmeidaUAD+39
   7Mikel LandaTBV+51
   8Pello BilbaoTBV+51
   9Emanuel BuchmannBOH+1:10
   10Juan Pedro LópezTFS+4:25