Arnaud Démare onderstreept zijn sprinthegemonie in de Giro met zijn 3e zege

  Giro d'Italia: Rit 13
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  30°Cdistance 150 km
  location 13u36: Sanremo - 16u54: Cuneo
  trophy Arnaud Démare
  einde
  startfinish
  020406080100120150

   Arnaud Démare (Groupama-FDJ) heeft in Cuneo zijn 3e ritzege in deze Giro op zak gestoken. Hij was net iets sneller dan Phil Bauhaus en Mark Cavendish. De vluchters werden pas in de laatste kilometer gegrepen.

   De 13e Giro-rit in een notendop:

   • Winnaar van de dag: De sprintersploegen moesten alles uit de kast halen om de 4 vroege vluchters in te rekenen. In de laatste meters slaagde het peloton daar ook in. Groupama-FDJ trok de sprint aan en Arnaud Démare maakte het helemaal af. Het is zijn 3e zege in deze Giro.

   • Verliezers van de dag: Het zag er lang goed uit voor 4 vroege vluchters. Pascal Eenkhoorn, Julius van den Berg, Nicolas Prodhomme en Mirco Maestri kozen vroeg in de wedstrijd voor de vlucht. Ze hadden een stevige voorsprong en maakten kans om de zege onderling uit te maken. In de laatste kilometers was er een gebrek aan samenwerking. Van den Berg glipte weg, maar Eenkhoorn haalde hem nog terug. Daarna ging het peloton op en over de kopgroep.

   • Pechvogel van de dag: Romain Bardet (DSM) moest vandaag noodgedwongen uit de Giro stappen. De Fransman werd gisteren tijdens de 12e etappe ziek en afgelopen nacht werd het alleen maar erger. Vroeg in de 13e etappe gooide hij de handdoek in de ring. Hij stond 4e in het algemeen klassement op 14 seconden van leider Juan Pedro López.

   • Morgen: De 14e etappe van de Giro is er één voor de klassementsmannen. Morgen staan er 5 beklimmingen op het programma.

   Bekijk het (ruime) verslag van de 13e rit

   Romain Bardet moet noodgedwongen opgeven

   De sprinters kregen vandaag de op één na laatste kans op ritwinst. Enkel de Colle di Nava was een gevaarlijke hindernis voor de snelle mannen. Vroege vluchters hadden op dit parcours ook een uitgelezen kans. In de beginfase probeerden enkele renners te ontsnappen.

    

   Na enkele pogingen was de vroege vlucht een feit. Julius van den Berg, Pascal Eenkhoorn, Nicolas Prodhomme, Mirco Maestri en Filippo Tagliani waren de 5 avonturiers van de dag.

    

   Nog voor de klim moest Romain Bardet noodgedwongen opgeven. De renner van DSM werd gisteren tijdens de 12e etappe ziek. Afgelopen nacht werd het alleen maar erger en Bardet kon zijn Giro niet meer verderzetten. Een enorme domper voor DSM, want de Fransman stond 4e in het algemeen klassement.

    

   Op de Colle di Nava was de hoofdrol voor Eenkhoorn. De Nederlander zat goed in zijn sas en bepaalde het tempo. Tagliani had alle moeite van de wereld om te blijven volgen en liet begaan.

   Peloton misrekent zich bijna

   Op de enige klim van de dag verschenen de sprintersploegen in het peloton op de voorposten. Het tempo ging eruit, maar zo konden de snelle mannen blijven aanklampen. 


   Na de Colle di Nava hadden de 4 koplopers een ruime voorsprong van 6 minuten. In het peloton moesten de sprintersploegen alles uit de kast halen om seconden goed te maken.


   In de laatste kilometers zag het er goed uit voor de kopgroep, maar een gebrek aan samenwerking nekte de 4 koplopers. Van den Berg versnelde, maar zijn landgenoot Eenkhoorn haalde hem terug. Groupama-FDJ knalde het gat met de kopgroep dicht en zo werd de rode loper uitgerold voor Arnaud Démare.


   Démare rondde het werk af en pakt zo zijn 3e zege in deze Giro. Hij haalde het nipt voor Phil Bauhaus. Mark Cavendish moest tevreden zijn met een 3e plek.

   Arnaud Démare: "Het was een collectieve prestatie"

   "Het was een geweldige dag. Ik begon te twijfelen of we de vroege vluchters konden inrekenen, want mijn ploeggenoten hadden al veel gegeven. Ze hebben fantastisch werk geleverd", vertelt Arnaud Démare in het flashinterview.

    

   De sprintersploegen moesten vol aan de bak om de vroege vluchters terug te halen, in de laatste meters reed zijn team het gat dicht. "We hebben goed stand gehouden. Ik was helemaal op en begon te twijfelen of het me wel zou lukken om hier te winnen. Het was een collectieve prestatie."

    

   "Voor ik naar de Giro kwam, zei ik dat ik het mooi zou vinden om een keer te winnen. Twee ritzeges was een droom, maar nu pak ik er al een derde", aldus een tevreden Démare.

   Bekijk hier de reacties na de finish

   Rituitslag Rit 13Rituitslag Rit 13