Alberto Dainese (DSM) sprint naar de mooiste zege uit zijn carrière in de Giro

  Giro d'Italia: Rit 11
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  23°Cdistance 203 km
  location 12u31: Santarcangelo di Romagna - 16u49: Reggio Emilia
  trophy Alberto Dainese
  einde
  startfinish
  0306090120150180203

   Alberto Dainese (DSM) heeft voor de eerste Italiaanse ritzege in deze Ronde van Italië gezorgd. In Reggio Emilia was hij verrassend sneller dan grote kanonnen als Démare, Gaviria, Ewan en Cavendish. Voor de 24-jarige Dainese is het veruit de grootste zege uit zijn carrière. Dries De Bondt werd na een aanval van bijna 50km pas onder de vod gegrepen.

   De 11e Giro-rit in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Bij DSM hadden ze voor de rit aangekondigd te zullen sprinten met Cees Bol. Uiteindelijk werd het Alberto Dainese en hij ontgoochelde niet. Het is nog maar de derde zege voor de Italiaan en dat voor eigen volk.
    
   • Winnaar van de dag (2): In een grote ronde kunnen de seconden soms een grote rol spelen in de eindafrekening. Zo moet ook Richard Carapaz er vandaag over gedacht hebben. De olympische kampioen pakte bij de tweede tussensprint drie bonificatieseconden zonder dat een andere klassementsman in de buurt was. Knap werk van Ineos.
    
   • Verliezer van de dag: Caleb Ewan kreeg vandaag zijn laatste kans om een massasprint te winnen in deze Giro. Hij verkeek die. De vinnige Australiër geeft er overmorgen wellicht de brui aan en dus trekt hij met twijfels naar de Tour. 
    
   • Morgen: De langste rit tussen Parma en Genova, met onderweg de Passo del Bocco, waar Wouter Weylandt het leven liet, is er op papier één voor de vluchters. Het gaat drie keer bergop en ook in de finale is het zelden plat. Iets voor Mathieu van der Poel dus.

   Slimme Carapaz, sterke De Bondt

   Het verhaal van de op één na langste rit van de 105e Giro is snel geschreven. De eerste aanval was meteen ook de goede, het peloton was blij met het Italiaanse duo Rastelli (Bardiani) en Tagliani (Drone Hopper) op kop.

    

   De twee kregen nooit veel voorsprong en op 100km van het einde werden ze al gegrepen door een nerveus peloton, uit op waaiers bij het ingaan van het binnenland.

    

   De pogingen waren er wel, maar breken deed het nooit. Ewan had het wel lastig, maar zou toch nog terugkeren na een moeilijk moment.

    

   Ineos bracht tussendoor Carapaz met sprekend gemak naar de tweede tussensprint van de dag. De Ecuadoriaan pakte er zonder moeite drie bonificatieseconden en is nu derde in de stand op 12 seconden van leider Lopez, die vandaag een rustige dag kende.

    

   Met nog 50km op de teller ging Dries De Bondt er in zijn eentje vandoor. De ex-kampioen van België hield verrassend lang stand en werd uiteindelijk pas gegrepen bij het ingaan van de laatste kilometer.

    

   In de koninklijke sprint hadden aanvankelijk Cavendish en Démare de beste kaarten in handen. Geen van beiden kon het afmaken, want het was uiteindelijk Dainese die duidelijk de snelste was op de linkerkant. Zijn eerste zege in de WorldTour op zijn 24e.

   Reactie van de winnaar:

   Alberto Dainese was uiteraard in de wolken met zijn eerste zege in een grote ronde. "Dit voelt geweldig, zeker zo dichtbij huis. Ik kan het nog niet echt geloven, maar ik ben heel blij."

    

   "We gingen eerst voor Cees Bol gaan, maar hij voelde zich niet zo goed. Ik ben rustig proberen te blijven en uiteindelijk gaf Romain Bardet, de derde in het klassement, me de perfecte lead-out in de laatste kilometer." 

    

   "Ik vond het gaatje aan de linkerkant en raakte nog voorbij Gaviria. Super!"

   Bekijk hier nog eens de belangrijke fases van de dag

   Bekijk hier de reacties na de rit

   Rituitslag Rit 11Rituitslag Rit 11

   Fase per fase

   1. 16 uur 53. De top 10:. 1. Dainese 2. Consonni 3. Gaviria 4. Démare 5. Ewan 6. Cavendish 7. Theuns 8. Modolo 9. Bauhaus 10. Naesen .
   2. 16 uur 51. Hoe verliep de laatste kilometer? Als we de laatste kilometer in detail (her)bekijken, valt op dat Cavendish volledig terugvalt na de laatste bocht. Démare ging met Gaviria in zijn wiel wel krachtig aan, maar hield zijn inspanning niet vol. De Colombiaan leek op weg naar de zege, maar als een duiveltje uit een doosje vloog Dainese er toch nog over.  Démare is uiteindelijk pas 4e, Ewan 5e en Cavendish 6e. .