Remco Evenepoel imponeert, maar roze trui in de Giro is voor Attila Valter

  Giro d'Italia: Rit 6einde
  20 °C/>wegwedstrijd
  VertrekGrotte di Frasassi - AankomstSan Giacomo -
  Afstand162 km
  0306090120162

   Even zag het er naar uit dat Remco Evenepoel 20 jaar na Rik Verbrugghe voor een nieuwe Belgische roze trui had gezorgd, maar de dekselse Hongaar Attila Valter was op de slotklim nog net sterk genoeg om de leidersplaats op te eisen. Evenepoel kan alleszins terugblikken op een zeer geslaagde etappe, die gewonnen werd door vluchter Gino Mäder.

   De 6e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Bahrein-Victorious zat gisteren in zak en as na de val en opgave van Mikel Landa, maar dankzij Gino Mäder gaat het razendsnel van de hel naar de hemel. De Zwitser werd deze keer niet overvleugeld in de slotfase zoals in Parijs-Nice.
   • Winnaar van de dag (2): De roze trui leek in het mandje van Remco Evenepoel te belanden, maar Attila Valter had nog 11 seconden overschot. Een anticlimax of net de bevestiging dat deze Evenepoel tot erg veel in staat is in deze Giro?
   • Winnaar van de dag (3): Attila Valter deed tot dusver vooral een belletje rinkelen als de zwemmende Hongaar die spectaculair ten val kwam op het WK tijdrijden voor beloften in Yorkshire. Hij bewijst vandaag - na een nieuwe uitgeregende dag - dat hij veel meer op zijn visitekaartje mag zetten.

   Bekijk het ritverslag:

   Bahrein-Victorious slaat terug dankzij Gino Mäder

   Na een potje armworstelen van zo'n 60 kilometer spraken 8 vluchters dan toch dezelfde taal. 

    

   Bahrein-Victorious wilde het geweer van schouder veranderen na de opgave van Mikel Landa en ploegmakkers Matej Mohoric en Gino Mäder hadden de succesformule gevonden. 

    

   Mohoric was de motor in de kopgroep en offerde zich volledig op voor zijn Zwitserse copain. 

    

   Mäder plaatste op 3 kilometer van de aankomst zijn beslissende versnelling, Bauke Mollema en Dario Cataldo moesten daar een kruis maken over hun ambities. 

    

   Mäder had aan de tegenwind op de slotklim geen bondgenoot, maar hield nog net stand en deed de hemel tussen de buien door weer opklaren voor zijn werkgever.

   De Zwitser Mäder zegeviert in rit 6

   Roze bubbel van Evenepoel wordt doorprikt door Valter

   Het peloton stak zijn hand nog gevaarlijk hard uit naar de dagzege met dank aan een putsch van Ineos. 

    

   In de gietende regen draaide Filippo Ganna op 65 kilometer van de finish zijn gashendel open en de Italiaan zou pas 55 kilometer later op zijn limieten botsen. 

    

   Het moordende tempo was de doodsteek voor roze trui Alessandro De Marchi, die zich had laten verrassen of gewoon niet goed genoeg was. 

    

   Het roze machtsvacuüm kon Belgisch ingekleurd worden en Louis Vervaeke en vooral Remco Evenepoel roken hun kans. 

    

   Evenepoel liet zijn makkers mee het tempo dicteren en counterde een dubbele prik van Egan Bernal al bij al vlot. 

    

   Hij finishte als 4e in het zog van de Colombiaan en werd met toeters en bellen aangekondigd als de nieuwe roze trui, maar vrijwel iedereen was de verrassende Hongaar Attila Valter uit het oog verloren. 

    

   De beste jongere van Groupama-FDJ houdt 11 seconden over op Evenepoel. Uitstel is geen afstel? Misschien ook niet voor Louis Vervaeke, die nog erg mooi 5e staat.

   Onwaarschijnlijk! Pieter Serry wordt omver geknald door onoplettende volgauto

   Spannend slot: Evenepoel plooit niet voor de versnellingen van Bernal, Mader wint de rit

   Ritwinnaar Mäder: "Ik kon in het slot alleen aan Parijs-Nice denken"

   • Gino Mäder (ritwinnaar): "De opgave van Mikel Landa was zo jammer en we wilden hem eren in de kopgroep. Gelukkig was ploegmakker Matej Mohoric ijzersterk. Dit is zo fijn na die etappe in Parijs-Nice, waar Primoz Roglic mij nog net inrekende. In het slot kon ik alleen aan die etappe denken. Het spookte door mijn hoofd dat dat weer zou gebeuren. Maar nu kon ik er echt van genieten. Dat ik de eerste Gino ben die een rit wint na Gino Bartali in de Giro? Zo'n legende zal ik wel niet worden."
   • Attila Valter (roze trui): "Ik ben zo verrast en zo gelukkig. Ik wist dat mijn klimmersbenen goed waren, maar ik moest standhouden tegen de beste klimmers. Ik was erg gemotiveerd en door het weer was het niet makkelijk. Ik kan echt huilen. Ik kende de verschillen met Vlasov, Evenepoel en Bernal uit mijn hoofd en ik voelde dat ik nog power had. Ik hoop nu zo lang mogelijk van deze trui te genieten."

   Evenepoel: "Alles was veel harder vandaag door het slechte weer"

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Gino MäderTBV4:17:52
   2Egan BernalIGD+12
   3Daniel MartinISN+12
   4Remco EvenepoelDQT+12
   5Giulio CicconeTFS+14
   6Damiano CarusoTBV+25
   7Daniel MartínezIGD+25
   8Marc SolerMOV+27
   9Hugh CarthyEFN+29
   10Aleksandr VlasovAPT+29

   Fase per fase

   1. 17 uur 18. Opdoffer: Valter pakt roze trui. We zijn te snel geweest... De verrassende Hongaar Attila Valter overleeft en snoept Remco Evenepoel nog net de roze trui af. Hij zit dus op de troon.  .
   2. 17 uur 17. Onder voorbehoud: Louis Vervaeke staat nog op de 3e plaats in het klassement op 10 seconden. .
   3. 17 uur 15. Het verschil tussen Evenepoel en Bernal bedroeg 11 seconden. De Colombiaan pakt 6 tellen terug.  .
   4. 17 uur 15. Bernal wordt tweede voor Martin en Evenepoel. Geen boni, wel de roze trui. 20 jaar na Rik Verbrugghe! .
   5. 17 uur 15. Vlasov verliest meer en meer terrein. Evenepoel gaat in de roze trui belanden. .
   6. 17 uur 15. Mäder wint! Bahrein-Victorious speelde gisteren zijn kopman kwijt, maar wint vandaag. Gino Mäder rondt de vlucht knap af met dank aan zijn ploegmaat Matej Mohoric, die geweldig werk geleverd heeft.  .
   7. 17 uur 13. Er liggen nog boniseconden. En Mäder krijgt het lastig door de tegenwind. Het roze wacht op Evenepoel... .
   8. 17 uur 13. Wat oogt Evenepoel nog kloek. Bernal vraagt om een overname, maar onze landgenoot koerst ook met zijn verstand. .
   9. Laatste km. Tenzij er nog een inzinking volgt, pakt Mäder de dagzege. En komt Evenepoel straks in het roze? Hij moet 4 tellen goedmaken op Vlasov. . 17 uur 12.
   10. 17 uur 11. Onder meer Martin, Caruso en Buchmann sluiten weer aan. Yates heeft wat meer tijd nodig.  Bernal gaat nog eens dansen en weer antwoorden Ciccone, Evenepoel en Martin. .
   11. 17 uur 11. Bernal, Ciccone en Evenepoel: zij geven een sterke indruk. Bij Vlasov en co gaat het iets krampachtiger.  .
   12. 17 uur 10. Bernal! Bernal legt dan toch zijn kaarten op tafel. Evenepoel gaat gezwind naar zijn wiel. .
   13. 17 uur 09. Nog 2 kilometer. Klasbak Mäder houdt goed stand en hoopt vooral op geen herhaling van Parijs-Nice. Mollema en Cataldo schieten tekort, Martinez en het peloton worden op 53 tellen geklokt.  .
   14. 17 uur 08. Martinez rijdt niet echt ver weg, maar hij kan straks het lanceerplatform zijn voor Bernal. Bij de toppers maakt Hindley weer een crisis door, Almeida stoomt door met Evenepoel in zijn wiel. .
   15. 17 uur 06. Ook Ineos wil niet met lege handen achterblijven. Plan C Martinez gooit de knuppel in het hoenderhok, de rest blijft zitten.  .
   16. 17 uur 05. Aanval Mäder. Mäder beseft dat het sneller moet. De Zwitser wil Cataldo en Mollema op ruim 3 kilometer van de finish nekken. Komt er revanche voor Bahrein-Victorious? .
   17. 17 uur 05. De favorieten snellen de boog van de laatste 4 kilometer voorbij. De drietand voorin houdt nog 1'07" over. Is dat voldoende? Het wordt lastig.  .
   18. 17 uur 04. Masnada en Almeida dicteren het tempo in dienst van Evenepoel. Wordt dit dan de dag waarop ons land weer de roze trui verovert? Dat kan overigens ook nog altijd met Vervaeke, die overleeft.  .
   19. 17 uur 02. Plannetje Evenepoel? Door een lekke band verliest Bernal Castroviejo. Masnada rukt met Almeida en Evenepoel richting de spits van het elitegroepje. Ruiken ze de roze trui?  .
   20. 17 uur .