EF Pro Cycling wint ook 2e bergrit in Giro, favorieten houden zich koest

  Giro d'Italia: Rit 9einde
  19 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSan Salvo - AankomstRoccaraso -
  Afstand208 km
  0306090120150180208

   Ruben Guerreiro heeft de bergrit naar Roccaraso op zijn naam geschreven. In de sprint bergop kon hij medevluchter Jonathan Castroviejo afschudden. Roze trui João Almeida verloor een handvol seconden in de laatste kilometer. De favorieten spaarden elkaar bijna een hele dag.

   De 9e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Ruben Guerreiro reed vandaag de perfecte rit. Meeglippen met de vroege vlucht, onderweg bergpunten sprokkelen op de Passo Lanciano, de Passo San Leonardo en de Bosco di Sant’Antonio en het dan netjes afmaken op de slotklim. Het leverde de Portugees de ritzege én de blauwe trui op.
   • Verliezer van de dag: Vincenzo Nibali liet zijn ploegmaats van
    Trek-Segafredo hard werken, maar bleek uiteindelijk zelf niet over de beste benen te beschikken. De Italiaan moest in slotmeters een gaatje laten en verloor 14 seconden op concurrenten Kelderman en Fuglsang.
   • Opvallend: Van het aangekondigde gevecht tussen de klassementsrenners kwam niks terecht. De verschillen bleven beperkt tot enkele seconden. De roze trui van Joao Almeida kwam nooit in het gedrang.

   Bekijk het ritverslag:

   8 koplopers kleuren de rit

   7 renners kozen voor de vroege vlucht in deze pittige bergetappe. Mikkel Bjerg had die vlucht gemist, maar na een indrukwekkende solo maakte hij alsnog de sprong naar de leiders.

    

   Giovanni Visconti was wél meteen op de afspraak en had duidelijk zijn zinnen gezet op het bergklassement. De Italiaan pakte de volle buit op de Passo Lanciano en de Passo San Leonardo en snoepte zo virtueel de blauwe trui af van zijn landgenoot Filippo Ganna.

    

   De koplopers liepen tot 7 minuten uit, maar aan de voet van de Bosco di Sant’Antonio, de voorlaatste bekliming, bleven daar nog maar 4 minuten van over. Het signaal voor Mikkel Bjerg om te versnellen.

    

   De Deen kreeg Jonathan Castroviejo, Larry Warbasse, Kilian Frankiny en Ruben Guerreiro mee. Voor Giovanni Visconti, Eduardo Sepulveda en Ben O’Connor ging het te snel.

   Portugal boven: ritzege, blauwe én roze trui

   Met nog ruim 3 minuten voorsprong sneden de 5 koplopers de slotklim naar Roccaraso aan. In het peloton hielden de klassementsrenners zich gedeisd, de ritwinnaar zat bij het leiderskwintet.

    

   Castroviejo gooide de knuppel in het hoenderhok, enkel Guerreiro kon volgen. De Portugees speelde het spel sluw en klaarde de klus in de sprint bergop. Meteen goed voor een dubbelslag: ritzege én de blauwe trui.

    

   Ook de roze trui bleef in Portugese handen, al moest Joao Almeida op het einde wel 18 seconden prijsgeven op Jakob Fuglsang en Wilco Kelderman. De Nederlander van Sunweb schuift zo op naar de 2e plaats in de stand.

    

   Ook Vincenzo Nibali kreeg een tikje en verloor 14 seconden. Harm Vanhoucke en Steven Kruijswijk moesten 21 seconden prijsgeven.

   Guerreiro: "Ik heb hier zo hard voor gewerkt"

   Een makkelijke ritzege was het allerminst voor Ruben Guerreiro, alleen al door de weersomstandigheden. Het leverde een interview met trillende stem op, maar de vreugde was er niet minder groot om bij de bibberende Portugees.

    

   "Het is zo moeilijk om te winnen in het profwielrennen. Vandaag is het gelukt, na een erg zware dag. Ik ben nu nog altijd aan het rillen van de koude."

    

   "Het is ongelofelijk om het team hier een tweede overwinning te bezorgen. Ik heb hier zelf ook zo hard voor gewerkt. Ik wist dat ik wat energie moest sparen voor de laatste kilometer."

   Bekijk hier het bibberend interview van Guerreiro:

   Rituitslag Rit 9Rituitslag Rit 9

     naamploegresultaat
   1Ruben GuerreiroEF15:41:20
   2Jonathan CastroviejoIGD+8
   3Mikkel BjergUAD+58
   4Kilian FrankinyGFC+1:16
   5Larry WarbasseALM+1:16
   6Tao Geoghegan HartIGD+1:19
   7Lucas HamiltonMTS+1:32
   8Wilco KeldermanSUN+1:38
   9Jakob FuglsangAST+1:38
   10Jai HindleySUN+1:38

   Fase per fase

   1. 16 uur 13. Kelderman doet zaakje, Nibali verliest tijd. Bij de klassementsrenners blijven de verschillen beperkt. Kelderman en Fuglsang doen de beste zaak en lopen 14 seconden uit op Nibali. Almeida verliest 18 seconden, maar behoudt wel zijn roze trui. Ook Vanhoucke en Kruijswijk moeten wat terrein prijsgeven, zij finishen op 21 seconden van Kelderman en Fuglsang. .
   2. 16 uur 10. De derde plaats is voor Mikkel Bjerg. .
   3. 16 uur 09. Guerreiro wint! Guerreiro zet zijn sprint aan en glijdt voorbij Castroviejo. Die klampt nog even aan, maar moet dan toch de rol lossen. Guerreiro wint en pakt ook de bergtrui! Portugal boven in deze Ronde van Italië. .
   4. 16 uur 08. Guerreiro weigert om nog over te nemen. De Portugees speelt het spel perfect. .
   5. 16 uur 06. Castroviejo blijft op kop rijden, Guerreiro plakt in zijn wiel. .
   6. Laatste kilometer. Castroviejo en Guerreiro snijden de slotkilometer aan. Het is zwoegen nu voor de koplopers, dit zijn de zwaarste klimstroken van de slotklim.  . 16 uur 05.
   7. 16 uur 04. Guerreiro kijkt de kat uit de boom en laat het werk aan Castroviejo. In het peloton blijft het wapenstilstand. Houden de klassementsrenners zich vandaag koest? .
   8. 16 uur 03. Nog 2 km. Het wordt een strijd tussen Castroviejo en Guerreiro, zoveel is duidelijk. Frankiny, Warbasse en Bjerg zijn eraan voor de moeite. .
   9. 16 uur . Nog 4 km. Castroviejo en Guerreiro zitten even in een dalend stuk. Zometeen wacht de loodzware epiloog. Hun voorsprong op de eerste achtervolgers is 23 seconden. Hamilton en Geoghegan volgen op 2'. De groep met de roze trui op 2'35". .
   10. 15 uur 58. Ook in het peloton zit het spel nu op de wagen. Hamilton en Geoghegan Hart zijn in de achtervolging getrokkken. Ook Felline en Brambilla wagen een poging, maar worden al snel weer tot de orde geroepen. .
   11. 15 uur 57. Castroviejo duwt het gaspedaal in, maar Guerreiro geeft geen krimp. Is de Portugees op weg naar ritwinst én de bergtrui?  .
   12. 15 uur 55. 2 koplopers. Castroviejo gooit de knuppel in het hoenderhok en krijgt Guerreiro mee. Voor Warbasse, Frankiny en Bjerg gaat het nu te snel. .
   13. 15 uur 53. Antonio Nibali geeft er nu een flinke snok aan in het peloton. Vooraan blijft het goed ronddraaien. Geen van de 5 koplopers denkt voorlopig aan demarreren. .
   14. 15 uur 52. Het leiderskwintet houdt nog steeds 3'15" over op het peloton. Daar houdt Vanhoucke goed stand. Ook rozetruidrager Almeida, Kelderman en Kruijswijk geven voorlopig geen krimp. .
   15. 15 uur 51. Matthews op kop. Team Sunweb geeft nog een bijzonder sterke indruk. Het is Michael Matthews die de dans leidt in het peloton tijdens de eerste meters van de slotklim. .
   16. 15 uur 48. De kopgroep is begonnen aan de slotklim naar Roccaraso. De aanloop is niet onoverkomelijk met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7 procent. Maar de slotkilometer aan gemiddeld 12 procent zou wel eens het verschil kunnen maken. .
   17. 15 uur 44. Guerreiro nog in de running voor de bergtrui. Visconti is de virtuele leider in het bergklassement, maar zeker van de blauwe trui is de Italiaan nog niet. Straks volgt de aankomst bergop in Roccaraso na een klim van eerste categorie, waar nog 40 bergpunten te rapen vallen. Ruben Guerreiro kan daar dus nog een dubbelslag slaan. .
   18. 15 uur 40. Frankiny komt als eerste door aan de tussenspurt, voor Bjerg en Castroviejo. Sepulveda volgt intussen al op 2 minuten. O'Connor is gegrepen door het peloton. .
   19. 15 uur 37. We naderen stilaan de tussenspurt in Rivisondoli. Daar vallen punten én bonificatieseconden te rapen, maar voor de koplopers zijn die van weinig belang. Zij beginnen mogelijk toch al te denken aan de strijd voor de ritzege. De voorsprong blijft comfortabel: 4 minuten. .
   20. 15 uur 30. Wedstrijdsituatie. Even de stand van zaken met nog 20 kilometer te gaan. 5 koplopers hebben 3'35" voorsprong op het peloton, waar Deceuninck-Quick Step intussen weer het commando voert. De 5 leiders: Mikkel Bjerg, Ruben Guerreiro, Jonathan Castroviejo, Larry Warbasse en Kilian Frankiny. .