Slimme Dowsett zet medevluchters een hak, rustdag in het peloton

  Giro d'Italia: Rit 8einde
  23 °C/>wegwedstrijd
  VertrekGiovinazzo - AankomstVieste -
  Afstand200 km
  0306090120150200

   De achtste rit in de Giro is een prooi geworden voor Alex Dowsett (Israël Start-Up Nation). De Brit rekende af met zijn medevluchters, die zich hopeloos lieten ringeloren. Het peloton laste een rustdag in.

   De 8e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: De zege leek vandaag naar de klimtypes in de kopgroep te gaan. Maar na even te moeten lossen, kwam Alex Dowsett weer bij zijn metgezellen en ging hij er ook meteen vandoor. Ze zagen de slimme Brit niet meer terug, die de mooiste overwinning uit zijn carrière boekt.
   • Verliezers van de dag: Zowel Salvatore Puccio, Matthew Holmes en Joey Rosskopf waren de betere klimmers vooraan en hadden de zege voor het grijpen. Maar toen Dowsett aanzette, pokerde het trio veel te lang. Hun tegenaanval kwam er dan ook veel te laat. Zij hebben een barslechte nacht voor de boeg.
   • Opvallend: Israël Start-Up Nation won nog geen enkele WorldTour-wedstrijd sinds het bestaan van de ploeg. Daar maakt Dowsett vandaag dus een einde aan.

   Bekijk een verslag van de vluchtersdag

   Gemiste ochtendkoffie levert op voor Dowsett

   Voor de start van de rit postte Dowsett nog een berichtje op Twitter: "Net mijn tanden gepoetst toen ik me realiseerde dat ik mijn vers gezette koffie nog niet heb gedronken vanochtend. Hopelijk wordt de dag wat beter, want hij begon al met een nachtmerrie."

    

   En of die dag beter kon. De Brit schoof samen met ploegmakker Brändle en vier andere compagnons mee in de vlucht van de dag. Het zestal kreeg een bonus van een dikke 10 minuten. Het werd al snel duidelijk dat zij voor de overwinning zouden strijden.

    

   In het peloton was het een rustdag. Na mechanische pech van Jakob Fuglsang ging Trek-Segafredo even op kop sleuren, het enige moment van opwinding in het peloton, dat vredevol samen over de streep bolde.

    

   In de kopgroep was het wachten op de korte, explosieve helling naar La Chiesuola, met stukken tot 17%. Daar leken Puccio, Holmes en Rosskopf de betere renners tijdens de eerste passage. Dowsett moest lossen, maar kwam samen met Brändle en die andere vluchter, Ravanelli, weer aansluiten.

    

   Dowsett wist dat hij geen kans maakte op de laatste passage over de steile helling, dus anticipeerde de Brit. De drie sterke mannen vooraan reageerden niet en gaven Dowsett zowaar een minuut bonus cadeau.

    

   Dat kwam het trio duur te staan, want het kwam uiteindelijk op 1'15" van winnaar Dowsett over de finish. Die laatste liet het uiteraard niet aan zijn hart komen. Hij was dolgelukkig met de mooiste zege uit zijn carrière. 

   De tweet van Dowsett

   Emotionele Dowsett: "Hopelijk helpt deze zege om nog contract te krijgen"

   • Alex Dowsett (ritwinnaar): "Wat een lastig jaar. Niet enkel voor wielrenners, maar overal. Wij zijn zo bevoorrecht dat we nog met de fiets mogen rijden. Voor mezelf en mijn familie zijn het ook moeilijke tijden. Het is lastig om een nieuw contract te krijgen. Blijkbaar heb ik nog niets voor volgend jaar, hopelijk heeft deze zege geholpen. Hoe graag ik ook tegen de klok rijd, het gevoel om op deze manier over de streep te rijden, wetende dat ze me niet meer zouden terugpakken, dat is iets wat ik voor altijd wil koesteren. In de laatste rechte lijn liep er ook nog een hondje op de weg. Als die me ten val had gebracht, had dat echt 2020 gedefinieerd."
   • Joao Almeida (roze trui): "De besmetting van Yates is een spijtige zaak. Hij had nog zoveel om te geven aan deze wedstrijd. Iedereen zal hem missen. Hij rijdt dan wel bij een ander team, maar rivaliteit is altijd goed. Net als de opgave van Thomas zal ook dit veel veranderen."

   De aankomst in beeld

   Eerste WorldTour-zege voor het team

   Rituitslag Rit 8Rituitslag Rit 8

     naamploegresultaat
   1Alex DowsettISN4:50:09
   2Salvatore PuccioIGD+1:15
   3Matthew HolmesLTS+1:15
   4Joey RosskopfCCC+1:15
   5Matthias BrändleISN+2:10
   6Simone RavanelliANS+2:13
   7Michael MatthewsSUN+13:56
   8Fernando GaviriaUAD+13:56
   9Mikkel BjergUAD+13:56
   10Andrea VendrameALM+13:56

   Fase per fase

   1. 16 uur 37 match afgelopen
   2. 16 uur 24. Puccio tweede. Een dikke minuut na Dowsett sprint Puccio nog naar de tweede plek, voor Holmes. Rosskopf is vierde. Deze mannen zullen niet goed slapen vannacht. .
   3. Dowsett wint! Alex Dowsett pakt tot zijn grote verbazing de zege! De Brit schreeuwt het uit. Mooie zege. . 16 uur 23.
   4. Laatste kilometer! . 16 uur 21.
   5. 16 uur 19. Nog 3 kilometer te gaan, dit kan Dowsett niet meer weggooien. Hij breidt zijn voorsprong zelfs nog uit tot 42". .
   6. 31". Als Dowsett straks de zege pakt, zullen de achtervolgers zich ongetwijfeld voor het hoofd slaan. Ze lieten de Brit zomaar rijden en gaven hem een kleine minuut cadeau. Met nog 6,5 kilometer voor de boeg, zijn 31" best veel. . 16 uur 14.
   7. 16 uur 11. Dowsett kijkt achterom en ziet het gat weer wat kleiner worden. Hij heeft nog een marge van 27" wanneer hij bovenkomt.  .
   8. 16 uur 09. Holmes valt aan. Matthew Holmes gaat op de pedalen staan, maar krijgt Puccio en Rosskopf meteen in z'n wiel. Ze zullen moeten samenwerken, willen ze hardrijder Dowsett nog terugpakken.  .
   9. 16 uur 08. Met 43" draaien de achtervolgers de bocht om en start hun beklimming. Grijpen de Dowsett nog terug? Anders hebben ze zich enorm laten ringeloren. .
   10. 33" voor Dowsett. Bij het passeren van de aankomststreep (de voorlaatste keer uiteraard) telt Dowsett 33" voorsprong op zijn 4 belagers en ploegmakker Brändle. Is deze voorsprong voldoende voor Dowsett om het klimmetje te overleven? . 16 uur 03.
   11. 16 uur 01. Dan toch! Rosskopf neemt het initiatief en trekt de kopgroep weer op gang. Ook Holmes beseft dat er meer samenwerking nodig is en lost de Amerikaan af.  .
   12. 16 uur . Loeren. Puccio zet zich op kop, maar zet de achtervolging nog niet in. De Italiaan loert naar achteren. Dowsett krijgt zomaar 18" cadeau. .
   13. 15 uur 58. Hergroepering... en een aanval! We zijn weer met z'n zessen vooraan en Dowsett anticipeert meteen. De renner van Israel Start-Up Nation krijgt een mini-bonus. De rest wacht af. .
   14. 7". Het verschil tussen de kopgroep en de geloste vluchters zakt van 13" tot 7". Mochten ze terugkomen, moeten ze toch nog eens die vervelende helling over.  . 15 uur 55.
   15. 15 uur 51. Rosskopf komt aansluiten, de oorspronkelijke kopgroep is dus gehalveerd. Als het trio vooraan blijft, wordt het een eerste zege voor CCC of Lotto-Soudal. Voor Ineos Grenadiers zou het al de derde overwinning zijn, na 2x Ganna. .
   16. 15 uur 50. Puccio en Holmes op pad. Het is klimmen geblazen en het Israel Start-Up Nation-duo Brändle-Dowsett moet er al meteen aan geloven. Puccio en Holmes lijken de sterke beren vooraan, al weigert Rosskopf te breken. De Italiaan Ravanelli moet ook lossen. .
   17. 15 uur 47. 2 plaatselijke rondjes. De kopgroep betreedt het lokale circuit in Vieste, waar er 2 rondjes gereden worden. Er moet 2 keer over die gemene puist tot 17% gereden worden. .
   18. 15 uur 43. Dowsett gaat! Het spel zit op de wagen in de kopgroep. Dowsett zet aan en krijgt Puccio op zijn wiel. Rosskopf en Holmes volgen iets nadien, nog iets later sluiten ook Ravanelli en Brändle aan. .
   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Monreale - Palermo15.1 kmGannaGanna
   2/>Alcamo - Agrigento149 kmUlissiGanna
   3/>Enna - Etna150 kmCaicedoAlmeida
   4/>Catania - Villafranca Tirrena140 kmDémareAlmeida
   5/>Mileto - Camigliatello Silano225 kmGannaAlmeida
   6/>Castrovillari - Matera188 kmDémareAlmeida
   7/>Matera - Brindisi143 kmDémareAlmeida
   8/>Giovinazzo - Vieste200 kmDowsettAlmeida
   9/>San Salvo - Roccaraso208 kmGuerreiroAlmeida
   10/>Lanciano - Tortoreto177 kmSaganAlmeida
   11/>Porto Sant'Elpidio - Rimini182 kmDémareAlmeida
   12/>Cesenatico - Cesenatico204 kmNarváezAlmeida
   13/>Cervia - Monselice192 kmUlissiAlmeida
   14Conegliano - Valdobbiadene34.1 kmGannaAlmeida
   15/>Rivolto - Piancavallo185 kmGeoghegan HartAlmeida
   16/>Udine - San Daniele del Friuli229 kmTratnikAlmeida
   17/>Bassano del Grappa - Madonna di Campiglio203 kmO'ConnorAlmeida
   18/>Pinzolo - Laghi di Cancano207 kmHindleyKelderman
   19/>Abbiategrasso - Asti124 kmCernýKelderman
   20/>Alba - Sestriere190 kmGeoghegan HartHindley
   21Cernusco sul Naviglio - Milaan15.7 kmGannaGeoghegan Hart