Hattrick voor Démare in de Giro: Fransman weer primus in massasprint

  Giro d'Italia: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 143 km
  location 13u10: Matera - 15u59: Brindisi
  trophy Arnaud Démare
  einde
  startfinish
  020406080100120143

   Arnaud Démare (Groupama-FDJ) heeft zijn hattrick in de Giro te pakken. De Fransman was in een massasprint opnieuw te sterk voor Peter Sagan (Bora-Hansgrohe). Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) blijft in het roze na een dag die gekleurd werd door waaiers.

   De 7e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Arnaud Démare duldt ook vandaag geen tegenspraak, al hing er wel een klein reukje aan zijn sprintzege. De Fransman interpreteerde de sprintregels nogal eigenzinnig, maar handelde volgens de jury net koosjer genoeg.
   • Verliezers van de dag: Omdat we Peter Sagan niet altijd willen viseren, gaan we toch maar voor Fernando Gaviria en Elia Viviani. Een parcours zonder molshoop was hun uitgelezen kans, maar de Colombiaan (11e) en de Italiaan (10e) faalden.
   • Opvallend: Het gemiddelde vandaag? 51,23 km/u. Meer hoeven we niet te zeggen.

   Bekijk een verslag van de bewogen waaieretappe

   Heerlijk spelen met de wind, maar iedereen keert terug

   Iedereen wist dat de wind de boel meteen in vuur en vlam kon zetten en na enkele kilometers gingen de alarmbellen al af.

    

   Deceuninck-Quick Step en Jumbo-Visma daagden elkaar uit en namen de pen van het eerste waaierhoofdstuk (het gemiddelde in het openingsuur was bijna 57 km/u) in handen.

    

   De Belgische ploeg had 7 op 8 mannetjes mee, Steven Kruijswijk was ook goed omringd.

    

   In de eerste tros van zo'n 30 renners waren ook Vincenzo Nibali, Wilco Kelderman, Michael Matthews, Peter Sagan, Fernando Gaviria en Arnaud Démare bij de pinken.

    

   In de tweede waaier van Jakob Fuglsang was het alle hens aan dek, maar de Deen zette als eerste slachtoffer de scheve situatie recht.

    

   Niet veel later zou ook een derde pakket met Harm Vanhoucke en Domenico Pozzovivo de inhaalbeweging voltooien. 

   Vanhoucke pikt weer aan na val, Sagan maakt zich boos op Démare

   In een zenuwslopende etappe loerde de waaierdreiging om elke hoek, maar meer dan enkele schijnbewegingen kregen we niet meer te zien.

    

   De etappe dreigde evenwel toch nog brokken te maken na een grote valpartij op 45 kilometer van de finish, maar onder meer slachtoffer Harm Vanhoucke kon zijn calvarietocht uiteindelijk zonder kleerscheuren beëindigen.

    

   De bestelde massasprint was het toetje van een bijzonder snelle lunch en de apotheose werd nog maar eens smakelijk naar binnen gelepeld door Démare.

    

   De Fransman, deze keer in de puntentrui, deed het wel iets minder katholiek dan de voorbije dagen.

    

   Van links ging hij nogal bruusk naar rechts, waardoor Sagan in de tang zat.

    

   Démare behield in de laatste meters wel zijn lijn, maar Sagan zag de bui daar al hangen. Hij foeterde dan ook na de sprint.

   Is de sprint van Arnaud Démare zuiver op de graat?

   Almeida: "Ik zal zondag goeie benen moeten hebben om mijn trui te behouden"

   • Joao Almeida (roze trui): "Iedereen wist wat de wind zou doen en wij deden het perfect. We waren met een klein groepje weg, maar helaas waren enkele ploegen niet aanwezig. Anders hadden we het tot de finish kunnen uitzingen. Ik heb niet te veel ervaring met waaiers, maar in de Ronde van Burgos ging het ook goed. Dankzij deze ploeg, die altijd goed voorbereid is. Of de etappe van zondag het grootste gevaar is dit weekend? Ja, wellicht. Dat wordt de grote dag. Ik zal goeie benen moeten hebben om mijn trui te behouden."
   • Arnaud Démare (ritwinnaar): "Het was zeer nerveus. Alle sprinters waren op de afspraak. Wij verloren Ramon Sinkeldam in de finale met een mechanisch probleem, maar we hebben razendsnel de rollen in onze trein aangepast. 3 ritten, dat is indrukwekkend. Mijn ploeg is buitengewoon. We amuseren ons en proberen ook zaken, zoals meedoen met de waaiers. Iedereen geeft nog dat extraatje, want we weten dat we kunnen winnen."

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7