Arnaud Démare zet rivalen op vele lengtes in machtige Giro-sprint

  Giro d'Italia: Rit 6einde
  21 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCastrovillari - AankomstMatera -
  Afstand188 km
  0306090120150188

   Arnaud Démare (Groupama-FDJ) heeft zijn tweede overwinning geboekt in deze Ronde van Italië. Topfavoriet Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) kwam er in de sprint niet aan te pas. Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) blijft leider.

   De 6e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Zo nipt het verschil twee dagen geleden was, zo duidelijk was de kloof met zijn concurrenten vandaag. De rest stond niet op de foto: Arnaud Démare was vandaag hors catégorie.
   • Verliezer van de dag: Dinsdag strandde hij nog op een banddikte en gaf hij voor het eerst sinds lang weer een snedige indruk in een sprint, vandaag was Peter Sagan opnieuw slechts een voetnoot in het sprintverhaal.
   • Opvallend: De biljartvlakke etappe van morgen zou eindelijk ook een kans moeten bieden aan Elia Viviani en Fernando Gaviria, die niet goed genoeg klimmen om zulke finales te overleven. Al kan de voorspelde (zij)wind morgen roet in het eten gooien...

   Bekijk het ritverslag:

   Arnaud Démare zet zijn zegeteller op 12

   2 beklimmingen in de eerste 50 kilometer hadden op papier voor een spetterend openingsuur kunnen zorgen, maar de Italiaanse postbode had die uitnodiging slechts bij 4 dappere zielen tijdig afgeleverd.

    

   Iljo Keisse (Deceuninck-Quick Step) gunde het kwartet een maximale bonus van 9 minuten en op 90 kilometer van de aankomst deed Bora-Hansgrohe dan toch wat van hen verwacht werd: jagen.

    

   Het viertal besefte meteen dat ze een vogel voor de kat waren, ook al omdat de tegenwind een extra lastpost was.

    

   Rassprinters als Elia Viviani (Cofidis) en Fernando Gaviria (UAE) wisten dan weer al te goed dat de hellende slotfase niet op hun lijf geschreven was, de sterren stonden dus meer dan gunstig voor Peter Sagan (Bora-Hansgrohe).

    

   Dat veranderde pas bij de laatste bocht, toen Arnaud Démare (Groupama-FDJ) in de slipstream van een Astana-golf heel wat posities kon goedmaken.

    

   De Franse kampioen schoot als een kanonskogel weg en bewees nogmaals dat hij over een stel wonderbenen beschikt. De rest stond niet op de foto.

    

   Na zijn zege - werkelijk met de vingers in de neus - neemt hij ook de puntentrui over van Sagan, die na licht geharrewar niet verder kwam dan de 8e plaats.

   Démare: "Als je wint, dan ben je bevrijd"

   "Dit is buitengewoon, echt geweldig", reageerde de majestueuze dagwinnaar.

    

   "De slotkilometers liepen op en ik verloor veel plaatsen, maar ik sprong in het wiel van enkele mannen van Astana en zo geraakte ik nog helemaal vooraan."

    

   "In de sprint heb ik alles gegeven wat ik nog in mijn lichaam had. Dit is geniaal."

    

   "Ik zei het nog na mijn eerste ritzege: als je wint, dan ben je bevrijd. Dat zag je vandaag."

   Démare: "Voelde de kracht en wist dat ik ging winnen"

   Almeida: "Eindzege? Geen idee, heb nog nooit een race van 3 weken gereden"

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

   Fase per fase

   1. 16 uur 52. Sagan is uiteindelijk 7e of 8e. .
   2. 16 uur 50. Hoe verliep de sprint? De sterren stonden gunstig voor Sagan, die kon rekenen op klimmer Majka als gangmaker. Maar een nieuwe golf van Astana, net voor de laatste bocht, verstoorde het plan. Démare schoof gepast mee en knalde daarna iedereen genadeloos uit zijn wiel. Wat een kanonskogel!  .
   3. 16 uur 50. Démare neemt de puntentrui over van Sagan, die er weer niet aan te pas kwam. .
   4. 16 uur 49. Met de vingers in de neus! Er staat geen maat op Démare. Met gemak wint hij zijn 2e rit in deze Giro. De rest staat niet op de foto. .
   5. 16 uur 49. Démare zet nu aan. Dat is krachtig. .
   6. 16 uur 49. Majka wil zijn ploegmaat helpen. Démare moet nog plaatsen goedmaken, maar doet dat tijdig. .
   7. 16 uur 48. De haai laat zijn tanden zien en geeft er een lel op. Sagan zit in 3e positie, Matthews in zijn wiel. .
   8. Laatste km. Daar is de vod. Zet Sagan eindelijk een punt achter zijn lange reeks zonder zege? . 16 uur 48.
   9. 16 uur 48. Kruijswijk zit in 3e positie, Nibali in 5e. .
   10. 16 uur 47. De beste kaarten zitten nog altijd in de palm van Sagan. Hij overleeft vlotjes, zo lijkt het toch. .
   11. 16 uur 47. Nog 2 kilometer. Swift zakt er nu al door. Ineos zal op Narvaez moeten gokken. .
   12. 16 uur 46. Honoré, zondag 3e, laat het tempo niet zakken. Bora-Hansgrohe schuift mee. De kleine Fabbro staat weer op. .
   13. 16 uur 46. Nog 2,5 kilometer. Iedereen gaat zonder kleerscheuren door de trechter. Het wegdek loopt op. Wie durft het aan om hier al te versnellen? .
   14. 16 uur 45. Nog 1 kilometer tot de haakse bocht. Kruijswijk zit perfect, ook de roze trui laat zich niet verrassen. .
   15. 16 uur 44. De treinen worden op de rails gezet. Die van Groupama-FDJ en Sunweb vechten voor dezelfde morzel grond. Ganna piloteert Swift. .
   16. 16 uur 42. Nog 5 kilometer. Het lange wachten houdt nog wat aan. Over 2 kilometer bereiken we het knooppunt. Buitenom trekt Almeida in zijn eentje weer naar de veilige zone. .
   17. 16 uur 41. Ook witte trui Vanhoucke weet hoe hij het moet aanpakken en handhaaft zich op de eerste rijen. Almeida wordt even in de tang genomen en verliest veel posities. .
   18. 16 uur 39. Het gaat nog altijd gedisciplineerd. De teams van de klassementsmannen manifesteren zich. De sprintersploegen sparen hun krachten nog even. .
   19. 16 uur 38. De wind blaast nog altijd fors in het nadeel, maar dat zal zo meteen veranderen. Nog 8 kilometer. .
   20. 16 uur 35. Sagan, Matthews, Démare, Vendrame, Ballerini, Almeida himself, Cimolai, Swift, Ulissi: zij moeten de hoofdrolspelers worden zo meteen. .