Kunststukje van Ganna: rekent af met De Gendt en rondt 180 km in de vlucht af

  Giro d'Italia: Rit 5einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekMileto - AankomstCamigliatello Silano -
  Afstand225 km
  0306090120150180225

   Filippo Ganna heeft Team Ineos een geweldige troostprijs bezorgd en een Giro-rit met 4.700 hoogtemeters op zijn naam gebracht. De Italiaan, die al de openingstijdrit won, reed meer dan 180 km in de aanval. In de finale maakte Thomas De Gendt op een col van 1e categorie de oversteek naar de kopgroep, maar Ganna profiteerde van onenigheid om alleen weg te rijden. Joao Almeida blijft in het roze.

   De 5e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Filippo Ganna (24) is de referentie op de tijdritfiets, zo bewees hij de jongste weken meermaals. Maar de Italiaan heeft veel meer in zijn mars, zo illustreerde hij vandaag.
   • Verliezer van de dag: Het zag er zo rooskleurig uit voor Thomas De Gendt, die een bijzonder straffe inhaalbeweging uit zijn kuiten ramde. Maar uiteindelijk was het allemaal een maat voor niets. Liepen de benen leeg of werd er te veel gepokerd met de Colombiaan op zijn bagagedrager?
   • Opvallend: Ineos leek in de Tour bevrijd na het afstappen van Egan Bernal, daags na de opgave van Geraint Thomas schieten de Britten - die nu wel durven aan te vallen - ook in deze Giro in de roos.

   Bekijk hier het ritverslag:

   De Gendt buffelt forse kloof nagenoeg in zijn eentje dicht

   De eerste excursie op het Italiaanse vasteland - een netelige tocht van liefst 4.700 hoogtemeters - stond op de radar van Thomas De Gendt (Lotto-Soudal).

    

   De rasaanvaller bewoog hemel en aarde om mee te schuiven met de goeie vlucht, maar die missie mislukte.

    

   Uitstel is geen afstel, oordeelde De Gendt. Op 30 kilometer van de aankomst vuurde hij een nieuwe pijl af.

    

   In geen tijd reed hij een gat van 2'30" op de kopgroep dicht op de scherprechter van 1e categorie.

    

   De Gendt had die helse jacht wel met Einer Rubio (Movistar) als kompaan vervolledigd, maar de Colombiaan had zich vooral tactisch laten meedrijven door de aanwezigheid van een ploegmakker voorin.

   IJzersterke Ganna is de lachende derde

   Toen de bres gedicht was, waren De Gendt en Rubio meteen ribbedebie. Maar de onderlinge rivaliteit was net iets te groot.

    

   Het duo gunde elkaar het licht in de ogen niet en dat klonk als muziek in de oren van Filippo Ganna (Ineos).

    

   De wereldkampioen tijdrijden verbaasde vriend en vijand als sterkste overlever van de oorspronkelijke kopgroep en liet De Gendt en Rubio op 16 km van de finish - op 4 kilometer van de top - in de steek.

    

   Ganna trok zijn tijdritkleed aan en vloog onhoudbaar naar zijn tweede dagsucces in deze Giro.

    

   De Gendt en Rubio waaiden uitendelijk zelfs nog terug tot in het peloton, waar er op wat dreiging van Trek-Segafredo en Astana na niet te veel gebeurde.

    

   Op duidelijke achterstand van Ganna sprintte roze trui Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) naar boni's, Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal) werd netjes 7e en schuift in de stand op naar de 4e plaats.

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

     naamploegresultaat
   1Filippo GannaIGD5:59:17
   2Patrick KonradBOH+34
   3João AlmeidaDQT+34
   4Wilco KeldermanSUN+34
   5Lucas HamiltonMTS+34
   6Jai HindleySUN+34
   7Harm VanhouckeLTS+34
   8Pello BilbaoTBM+34
   9Jakob FuglsangAST+34
   10Fausto MasnadaDQT+34

   De Gendt: "Rubio? Ik had zoiets van: iedereen mag nu winnen buiten jij"

   Vanhoucke: "Ik zat redelijk met een ei in mijn broek"

   Fase per fase

   1. 16 uur 38. Konrad wint de sprint van het peloton voor de tweede plaats, Almeida is derde. Hij pakt nog 4 boni's. Vanhoucke zit veilig in die groep. .
   2. 16 uur 37. Ganna kan het zelf niet geloven! Na de openingstijdrit wint Filippo Ganna nu ook een halve bergrit van 4.700 hoogtemeters. Petje af voor deze ijzersterke Italiaan! .
   3. 16 uur 36. De achterstand van het peloton: 45". .
   4. 16 uur 35. Dit is toch een kleine stunt van Ganna. Meegaan met de vroege vlucht, profiteren van de rivaliteit tussen De Gendt en Rubio en dan in zijn eentje doorstomen naar de zege.  .
   5. Laatste km. Daar is de vod voor Ganna. De laatste kilometer helt wel vervelend. De bergtrui is van de Italiaan, de ritzege moet ook binnen zijn.  . 16 uur 35.
   6. 16 uur 34. Masnada zet zich nog op kop in dienst van Almeida. De Portugees is snel, maar het gat is te groot. Er liggen wel nog boni's. En van Caicedo is al een tijdje geen sprake meer. .
   7. 16 uur 33. Nog 3 kilometer. De afdaling zit er zo goed als op, we hebben nu nog een vlak slotakkoord. In het peloton heeft de roze trui, met Vanhoucke dichtbij, de afdaling overleefd.  .
   8. 16 uur 32. Ganna is ongerust en vraagt hoe groot zijn voorsprong is. 45 tellen, dat is toch geruststellend? .
   9. 16 uur 31. Nibali rijdt hard naar beneden, maar gaat niet tot op het bot. Hij inspecteert wel even of hij schade heeft aangericht.  .
   10. 16 uur 30. Nog 5 kilometer. Ganna levert geen seconde in. Ineos reageert na het wegvallen van Thomas weer met de pedalen. .