Kattensprong levert Démare ritwinst op in millimetersprint in Giro

  Giro d'Italia: Rit 4einde
  26 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCatania - AankomstVillafranca Tirrena -
  Afstand140 km
  020406080100120140

   Peter Sagan heeft er weer net naast gegrepen in de Ronde van Italië. Samen met Davide Ballerini en Arnaud Demaré stormde hij nagenoeg gelijktijdig op de finish af. Het was uiteindelijk met het kleinste verschil dat Frans kampioen Démare het laken naar zich toetrok. João Almeida sprokkelde onderweg bonificatieseconden en is iets steviger leider.

   De 4e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Frans kampioen Arnaud Démare liet ondanks zijn hoogvorm de Tour links liggen en koos voor de Giro. Met succes, want ondanks het sleurwerk van Bora-Hansgrohe op de enige beklimming van de dag liet hij deze eerste kans niet door zijn handen glippen.
   • Verliezer van de dag: Peter Sagan leek de groene Sam Bennett in het peloton gespot te hebben. Zijn team kleurde net als in de Ronde van Frankrijk de koers, maar ook nu bleef de Slovaak met lege handen achter. Al was het verschil bijna niet met het blote oog te zien.
   • Opvallend: Milaan-Turijn, 2 ritten en de eindstand in de Ronde van Wallonië, Frans kampioen, 2e op het EK, 3 ritten en de eindstand in de Ronde van Poitou-Charentes, 1 rit in Luxemburg en nu ook dagsucces in de Giro: Arnaud Démare stapelt na de coronapauze de zeges op.

   Bekijk het verslag van de 4e rit:

   Bora-Hansgrohe koerst zoals in de Tour

   Een lange klim van zo'n 20 kilometer in het middenrif van de etappe kon op papier enkele (zuivere) sprinters in de problemen brengen.

    

   De col van 3e categorie leek aanvankelijk een maat voor niets, maar Peter Sagan sprak zijn Tourgeest dan toch ook op Siciliaanse bodem aan.

    

   Bora-Hansgrohe legde de ketting een stukje strakker en Fernando Gaviria (UAE), Alvaro Hodeg (Deceuninck-Quick Step) en Elia Viviani (Cofidis) hapten al snel naar adem.

    

   Het trio was op de top het kind van de rekening, Arnaud Démare (Groupama-FDJ) verzoop niet.

    

   De geloste sprinters leken helemaal kansloos, zeker toen Trek-Segafredo het tempo in de mistige en technische afdaling niet liet zakken.

   Démare is een zuchtje sneller dan Sagan, Almeida loopt twee seconden uit

   Maar het vlakke laatste wedstrijduur had toch nog een herkansing in petto voor Viviani, die weer kon aanpikken in het peloton.

    

   De Colombiaanse entente tussen Gaviria en Hodeg zou uiteindelijk op een half minuutje stranden en gooide op 10 kilometer van de finish de handdoek in de ring.

    

   Vluchter Simon Pellaud (Androni) was dan al gegrepen en dus werd de rode loper uitgerold voor een eerste massasprint in deze Giro.

    

   Sagan en Démare openden na een beetje geharrewar gelijktijdig en de aanzet van Sagan was veelbelovend.

    

   De Slovaak flirtte met zijn eerste ritzege in Italië, maar met een ultieme jump was Démare nog een banddikte sneller. Ook derde hond Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step) beet net in het zand.

    

   In de stand doet Joao Almeida een goeie zaak: dankzij twee bonificatieseconden bij een tussensprint heeft hij nu wat meer ademruimte.

   Démare: "Het geluk lacht me toe"

   "Ik dacht dat ik 2e of 3e was, maar toen kreeg ik te horen dat ik gewonnen had. Het geluk lacht me toe", gniffelde Arnaud Démare.

    

   "Ik kon net voor de finish toch nog het verschil maken. Ik train vaak met mijn vader achter de brommer. Dat maakt misschien mee het verschil."

    

   "Deze zege is zeer fijn. Ik had het tegen de ploegmaats gezegd: als we snel winnen, dan zullen er snel nog kansen volgen."

   Almeida: "Deze roze trui is ook voor Evenepoel en Jakobsen"

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

   Fase per fase

   1. 16 uur . Twee renners van Vini Zabu zijn overigens nog zwaar ten val gekomen. Zijn ze tegen een dranghekken gereden? Daar bestaat geen duidelijkheid over. .
   2. 15 uur 57. Démare wacht lang op de bevestiging, maar glimlacht nu toch: hij wint. Almeida verstevigt zijn leidersplaats. .
   3. 15 uur 54. Hoe verliep de sprint? Scotson dook als eerste de laatste bocht in op 750 meter van de finish. Zijn ploegmaats van Groupama-FDJ lieten een gat, maar Cofidis dichtte de bres. Sagan en Démare openden hun sprint gelijktijdig. De aanzet van Sagan was vinnig, maar met een ultieme jump was Démare toch de snelste. Ballerini mengde zich nadrukkelijk in het debat, maar eindigt 3e. .
   4. 15 uur 54. Millimetersprint! Het is bijzonder nipt, maar Démare wint met een banddikte voor Sagan en Ballerini. .
   5. 15 uur 53. Met z'n drieën stormen ze op de streep af: Démare lijkt Sagan en Ballerini net te kloppen. .
   6. 15 uur 53. Sagan zet aan, versus Démare. .
   7. 15 uur 53. Cofidis dicht het gat. .
   8. 15 uur 52. Scotson zet na de laatste bocht fors aan en zijn ploegmaats laten het gat vallen. .
   9. 15 uur 52. Opgelet ook voor breukjes in het peloton. Caicedo zit vooraan. .
   10. Laatste km. Daar is de vod. Op 750 meter van de finish krijgen we de laatste bocht naar links. Het wegdek is links en rechts nat. . 15 uur 51.
   11. 15 uur 51. Viviani, Démare, Sagan, Matthews en Ballerini zoeken elkaars wiel op. Nog 1,5 kilometer. .
   12. 15 uur 50. Het is voorlopig een beetje ontregeld zonder zuivere treintjes. Het is wachten en timen. .
   13. 15 uur 49. Nog 3,5 kilometer en Groupama-FDJ wordt op kop gedwongen. Démare heeft nog 3 ploegmaats voor zich. Dat lijkt wat te weinig. .
   14. 15 uur 49. Het gewriemel is volop aan de gang. De trouwe Pool Bodnar neemt het peloton nog altijd op sleeptouw. .
   15. 15 uur 47. Nog 5 kilometer. Démare heeft Sinkeldam zien afhaken, maar kan wel nog rekenen op Scotson en Guarnieri. .
   16. 15 uur 46. Voor wat het waard is: de veer breekt bij Gaviria en co. Zij gooien de handdoek. We focussen ons nu op het peloton.  .
   17. 15 uur 45. Sagan en Ballerini bikkelen voor het wiel van Démare, Viviani kiest zijn eigen traject. Ook Ulissi en Battaglin positioneren zich.  .
   18. 15 uur 44. Nog 8 kilometer. We maken een kruis over Gaviria en Hodeg. De twee Colombianen komen geen meter dichter.  .
   19. 15 uur 42. Viviani heeft 3 mannetjes voor zich gezet. De Italiaan speurt nog altijd naar zijn eerste overwinning in 2020. .
   20. 15 uur 42. De snelle mannen zitten klaar. Sagan, Matthews en Démare: ze kunnen nog op voldoende vriendjes rekenen.  .