Giro-favorieten Yates en Thomas zijn grote verliezers, Caicedo juicht op de Etna

  Giro d'Italia: Rit 3einde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekEnna - AankomstEtna -
  Afstand150 km
  020406080100120150

   De etappe op de Etna heeft brokken gemaakt in de Giro. Geraint Thomas kwam ten val en verloor minuten. Ook Simon Yates kreeg een pak slaag. De ritzege viel ten prooi aan de Ecuadoraan Jonathan Caicedo (EF), Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal) klauterde naar de 3e plek in de daguitslag. De roze trui is nu in het bezit van de Portugees João Almeida (Deceuninck-Quick Step).

   De 3e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar/verliezer van de dag: Jonathan Caicedo wint de etappe, maar hoe zuur is het als je de roze trui als bijzonder zoet toetje met enkele honderdsten mist?
   • Doorzetter van de dag: Joao Almeida zag af bij de beesten, maar de 22-jarige Portugees vocht tot op de streep voor zijn klassement. Met succes, want na een paars en wit dagje volgt morgen een hoofdstuk in de roze trui.
   • Belg van de dag: Victor Campenaerts zat in de kopgroep met latere ritwinnaar Caicedo, maar onze complimenten gaan naar Harm Vanhoucke. Het 23-jarige Lotto-talent anticipeerde en had ondanks de vele prikken in de achterhoede aan de finish nog 20 seconden voorsprong op Jakob Fuglsang en co.
   • Verliezers van de dag: Geraint Thomas en Simon Yates waren door hun goeie gok de winnaars van de tijdrit, maar ze mogen eindwinst na 3 dagen al vergeten. Thomas kan zich verschuilen achter een val, Yates liet zijn ploeg aanvankelijk werken, maar kwam de man met de hamer wel zeer brutaal tegen.

   Bekijk het verslag

   Yates en Thomas kapseizen

   Dat de Etna de Giro al in brand kon steken, viel te verwachten. Dat de Etna de Giro in lichterlaaie zou zetten, was een stuk verrassender.

    

   Het slagveld werd nog voor kilometerpaal 0 in gang geduwd: topfavoriet Geraint Thomas (Ineos) kwam ten val in de neutrale zone, leek te ontsnappen met enkel schaafwonden en gescheurde kledij, maar hij blokkeerde nog voor de voet van de Etna volledig. Zijn Giro is in één klap naar de vaantjes: 12'19" was zijn achterstand.

    

   Voor de Britten werd het overigens helemaal een zwanenzang, want ook Simon Yates (Mitchelton-Scott) ontplofte al heel snel op de col van 1e categorie: zijn rekening bedroeg 4'22".

    

   Een Giro die na de tijdrit al half op slot leek te zitten, lag plots weer wagenwijd open.

    

   Dat werd ook geïllustreerd door de tenoren, die elkaar bestookten, maar zonder dominante formatie was er vooral wanorde op de slotklim.

   Almeida met de honderdsten, Vanhoucke op het dagpodium

   Het steekspel tussen Jakob Fuglsang (Astana), Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Domenico Pozzovivo (NTT), Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) en Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) gebeurde op een minuutje achterstand van vroege vluchter Jonathan Caicedo (EF Pro Cycling), die na een sterke slotklim uit de greep bleef van de kanonnen.

    

   Meer nog, de kampioen van Ecuador deed - tegen zijn eigen verwachting? - ook nog een gooi naar de roze trui.

    

   De leidersplaats zat er zeker in, maar witte trui Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) won de thriller met de honderdsten (!) na een blundertje van Caicedo, die de boni's bij de tussensprint had laten liggen.

    

   Caicedo de rit, Almeida de leidersplaats en Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal) bijzonder knap 3e in de daguitslag. De beloftevolle klimmer anticipeerde slim op de Etna en staat nu 5e in de stand.

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

   Vanhoucke: "Het was alles of niets: blijkbaar was ik wel redelijk goed vandaag"

   Campenaerts: "Wou mij eens laten zien, misschien kan ik zo een nieuwe ploeg versieren"

   Kelderman: "Best wel een rare dag"

   Fase per fase

   1. 16 uur 36. Almeida pakt de roze trui met enkele honderdsten! .
   2. 16 uur 35. Het wordt rekenwerk voor de roze trui. We onthouden alleszins het knappe vluchterswerk van Caicedo (die misschien wel alles opraapt), de uitmuntende beklimming van Vanhoucke, de inzinking van Yates en de bolwassing voor Thomas na een val. .
   3. 16 uur 34. Almeida komt binnen op 1'04". Het komt op een seconde aan voor de roze trui... .
   4. 16 uur 34. Fuglsang, Majka, Nibali, Pozzovivo en Kruijswijk op minder dan een minuut. .
   5. 16 uur 34. Vanhoucke wordt prachtig 3e op een halve minuut, daarna finisht Kelderman op 40". .
   6. 16 uur 34. Visconti is 2e op 22". .
   7. 16 uur 33. Caicedo wint! Jonathan Caicedo (EF Pro Cycling) wint, dat staat vast. En nu kunnen we ontdekken wat de schade is. Chapeau voor de vluchter alleszins. .
   8. 16 uur 32. Nog 500 meter voor Caicedo. Hij zal de rit winnen en bergkoning worden, maar ook de roze trui is nog niet verloren. .
   9. 16 uur 32. We kunnen helaas niet zeggen waar Vanhoucke en Kelderman zich bevinden. Het wordt ook voor ons een verrassing aan de finish. .
   10. 16 uur 31. Fuglsang, Nibali, Majka en Pozzovivo zijn de sterkste toppers. Maar Kruijswijk en Almeida rijden niet te ver. .
   11. Laatste km. Caicedo moet nog 1.000 meter ellende verteren. Zonder verrassing wint de Ecuadoraan.  . 16 uur 30.
   12. 16 uur 29. Bij Fuglsang en co valt het weer wat stil. Almeida gaat tot het uiterste om aan te sluiten en om het roze te veroveren.  .
   13. 16 uur 28. De Italiaanse regie focust zich op Nibali, maar zo weten we niet echt waar de rest rijdt. Caicedo telt meter per meter af naar de vod. .
   14. 16 uur 27. Fuglsang neemt over en legt er een extra laagje op. Volgen: Nibali, Pozzovivo en Majka. Als we het goed hebben, rijden Castroviejo, Vanhoucke en Kelderman daar nog altijd voor. .
   15. 16 uur 26. Het is tijd om er een gevecht van man tegen man van te maken. Nibali duwt door, Pozzovivo, Majka, Fuglsang, Kruijswijk en Pernsteiner willen mee.  .
   16. 16 uur 25. Nog 2 kilometer. Caicedo Visconti op 20" Vanhoucke en Castroviejo op 1'05" Groepje Nibali en Almeida op 1'37" Yates op 3'02" Thomas op 9'30" .
   17. 16 uur 24. Het wordt rekenen voor de roze trui. Caicedo verspeelt weinig seconden en steekt zijn hand uit naar de dagzege. Of de roze trui het toetje wordt, dat wordt bang afwachten tegenover vooral Almeida. .
   18. Is Caicedo op weg naar de zege? 16 uur 24.