Sensatie in Giro: Hart wint en staat gelijk met Hindley, Kelderman kraakt

  Giro d'Italia: Rit 20einde
  14 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAlba - AankomstSestriere -
  Afstand190 km
  0306090120150190

   Tao Geoghegan Hart heeft de laatste Alpenrit in de Giro naar zijn hand gezet. Hij rondde het werk van Ineos af. Kelderman ging kopje-onder en moest het roze afstaan aan zijn ploegmaat Hindley, die in precies dezelfde tijd als Hart aan de tijdrit van morgen begint.

   Etappe 20 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Tao Geoghegan Hart heeft de eindzege binnen handbereik. Hij moet nu nog de verrassende Jai Hindley voor (of naast) zich dulden, maar in principe is hij sneller in een race tegen de klok.
   • Verliezer van de dag: Gewoon volgen, dat was de in theorie simpele opdracht voor Wilco Kelderman. De benen van de Nederlander wilden niet mee en dus moest hij een kruis maken over zijn roze trui.
   • Opvallend: Twee renners in dezelfde seconde na 20 etappes, het gebeurde ook al in de Giro van '96 met Pavel Tonkov en Abraham Olano. Toen stonden er wel nog twee ritten op het programma.

   Bekijk de korte samenvatting van rit 20:

   Ruime groep leidt razend spannend slot in

   De laatste bergrit in deze Giro zou oorspronkelijk over de Izoard trekken, maar door de maatregelen omtrent covid-19 werd het ommetje door Frankrijk geschrapt. Ook de Agnello verdween uit het parcours, dus kozen de organisatoren voor een driedubbele klim naar Sestriere.

    

   In de lange aanloop naar dat drieluik reed een kopgroep van 21 renners in verschillende schuifjes weg. Opvallendste naam daarbij was Démare, die zijn paarse trui nog wat meer glans gaf door de laatste tussensprint mee te pikken. De enige Belg vooraan was Serry, maar die mocht trots zijn dat hij uiteindelijk als laatste van de vlucht standhield.

    

   Aanvankelijk was het Astana dat het peloton mende. Nutteloos, want kopman Fuglsang zou als een van de eerste favorieten lossen. Dan hadden de gebundelde inspanningen van Ineos veel meer zin. De Grenadiers poetsten het grootste deel van de bonus van 7 minuten al op de eerste klim weg.

   Dennis rolt rode loper uit, Hart is de ster

   Dat beulenwerk had wel gevolgen. Halverwege de tweede klim bleef enkel Dennis over in steun van Geoghegan Hart. Geen nood, want de Australiër kende weer een begenadigde dag. Net als op de Stelvio blies hij roze trui Kelderman uit de groep met de grote jongens.

    

   Enkel Hindley kon mee met de Ineos-tandem Dennis-Hart. De kopgroep was inmiddels gedynamiteerd en alleen Serry, Ballerini en Rubio bleven over. De drie waren er bij het aansnijden van de laatste beklimming naar Sestriere aan voor de moeite. In de achtergrond had Kelderman het geluk dat Deceuninck-Quick Step werk opknapte voor Almeida, maar de Nederlander zou toch ruim anderhalve minuut aangesmeerd krijgen. Genoeg om de Giro te verliezen.

    

   Ineos had het belangrijkste mannetje van Sunweb geliquideerd en dus bleef er nog eentje over. Hindley, de mindere tijdrijder, moest Hart op achterstand zetten. Hij begon met de tussensprint te winnen en zo virtueel een seconde uit te lopen. Drie demarrages waren daarna niet genoeg om Hart af te schudden.

    

   In de sprint liet de onervaren Hindley zich verrassen door een plotse steek van Hart. De Brit kaapte zijn tweede ritzege weg en hees zich dankzij de bonificaties naast Hindley. Die laatste mag in de afsluitende tijdrit van morgen wel in het roze starten.

   Rituitslag Rit 20Rituitslag Rit 20

     naamploegresultaat
   1Tao Geoghegan HartIGD4:52:45
   2Jai HindleySUN+0
   3Rohan DennisIGD+25
   4João AlmeidaDQT+1:01
   5Andrea VendrameALM+1:34
   6Einer RubioMOV+1:35
   7Pello BilbaoTBM+1:35
   8Wilco KeldermanSUN+1:35
   9Attila ValterCCC+1:48
   10James KnoxDQT+2:00

   Fase per fase

   1. 16 uur 04. Kelderman komt binnen. Volledig kapot zwijmelt Kelderman over de streep. Geen eindzege voor hem, hij verliest 1'36". .
   2. 16 uur 03. Ex-rozetruidrager Almeida perst er nog eens alles uit en wordt vierde. .
   3. 16 uur 02. Hart wint! Hart verrast Hindley met een felle sprint en wint de rit! Ze hebben nu precies dezelfde tijd in het klassement. Je kan dit niet verzinnen. .
   4. 16 uur . Het verschil is op dit moment vier seconden. Als Hart wint, beginnen hij en Hindley met precies dezelfde tijd aan de tijdrit van morgen. Waanzin! .
   5. Ultimo chilometro! Dennis kan niet lang op adem komen, want Hindley gaat er weer vandoor. Andermaal kleeft Hart in zijn wiel. Als ze samenblijven, liggen er 10 en 6 seconden te wachten op de top. . 15 uur 59.
   6. 15 uur 58. Daar is Dennis weer!  .
   7. 15 uur 56. Nog eens Hindley! Jai Hindley probeert het nog eens, maar Tao Geoghegan Hart zit meteen in zijn zog. Dennis kan dat jonge geweld niet beantwoorden. .
   8. 15 uur 55. Serry knapt nog wat vuil werk op voor Almeida. .
   9. 15 uur 54. Nog 3 km. Onder de boog plaatst Hindley een voorzichtige versnelling. Deze Giro heeft nog steeds niet al zijn geheimen prijsgegeven. .
   10. 15 uur 51. Hart nestelt zich in het wiel van Hindley. Zo kan hij zich alvast niet laten verrassen door een demarrage van de Australiër. Almeida neemt daarachter afscheid van Kelderman. .
   11. 15 uur 50. Achtervolgers naderen. Honoré brengt Kelderman weer dichter, zo'n 1'15". De Deen gaat zo tekeer dat Nibali niet langer kan volgen. Voor Serry is het voorin afgelopen. .
   12. 15 uur 49. Dennis drukt het tempo enigszins. Het heeft weinig zin om te blijven beuken en zo te riskeren dat Hart plots een inzinking krijgt. Hindley moet iets doen, Ineos zit momenteel in een comfortabele positie. .
   13. 1'45". De armada van Quick-Step probeert de schade voor Almeida, en bij uitbreiding Kelderman, te beperken. Dat groepje blijft nu plakken op dezelfde achterstand. . 15 uur 46.
   14. 15 uur 44. Serry blijft koppig in het wiel van Dennis, Hart en Hindley. .
   15. Hindley pakt een seconde! Met een fluks sprongetje pakt Hindley de tussensprint, Hart wordt daar tweede. Het verschil in de virtuele stand bedraagt nu vier seconden in het voordeel van Hindley. . 15 uur 42.
   16. 15 uur 41. Dennis blijft zijn pedalen geselen. Kelderman gaat een handvol minuten aangesmeerd krijgen. .
   17. 15 uur 40. Vluchters opgerold. De vlucht is afgelopen. Dat betekent dat er gebikkeld kan worden om de bonificaties op 6,8 km van het einde. Het gaat slechts om 3 seconden, maar alle beetjes helpen. .
   18. Minuut voor Kelderman. Rubio krijgt het gezelschap van Serry en Ballerini, maar Dennis brengt de twee kemphanen voor het roze op minder dan een halve minuut. Kelderman verliest op zijn concurrenten al een minuut. Game over voor de Nederlander. . 15 uur 36.
   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Monreale - Palermo15.1 kmGannaGanna
   2/>Alcamo - Agrigento149 kmUlissiGanna
   3/>Enna - Etna150 kmCaicedoAlmeida
   4/>Catania - Villafranca Tirrena140 kmDémareAlmeida
   5/>Mileto - Camigliatello Silano225 kmGannaAlmeida
   6/>Castrovillari - Matera188 kmDémareAlmeida
   7/>Matera - Brindisi143 kmDémareAlmeida
   8/>Giovinazzo - Vieste200 kmDowsettAlmeida
   9/>San Salvo - Roccaraso208 kmGuerreiroAlmeida
   10/>Lanciano - Tortoreto177 kmSaganAlmeida
   11/>Porto Sant'Elpidio - Rimini182 kmDémareAlmeida
   12/>Cesenatico - Cesenatico204 kmNarváezAlmeida
   13/>Cervia - Monselice192 kmUlissiAlmeida
   14Conegliano - Valdobbiadene34.1 kmGannaAlmeida
   15/>Rivolto - Piancavallo185 kmGeoghegan HartAlmeida
   16/>Udine - San Daniele del Friuli229 kmTratnikAlmeida
   17/>Bassano del Grappa - Madonna di Campiglio203 kmO'ConnorAlmeida
   18/>Pinzolo - Laghi di Cancano207 kmHindleyKelderman
   19/>Abbiategrasso - Asti124 kmCernýKelderman
   20/>Alba - Sestriere190 kmGeoghegan HartHindley
   21Cernusco sul Naviglio - Milaan15.7 kmGannaGeoghegan Hart