Tweede keer, goede keer voor O'Connor in Italiaanse bergen, De Gendt wordt 3e

  Giro d'Italia: Rit 17
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 203 km
  location 10u30: Bassano del Grappa - 16u20: Madonna di Campiglio
  trophy Ben O'Connor
  einde
  startfinish
  0306090120150180203

   Ben O'Connor (NTT) heeft niet lang gewacht om revanche te nemen voor zijn tweede plaats van gisteren. De Australiër kwam solo binnen na de zware bergetappe. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) ging ook mee in de vlucht van de dag en werd derde. Roze trui Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) werd eventjes bestookt, maar gaf geen krimp.

   De 17e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Gisteren was Ben O'Connor nog de pineut met de meest ondankbare plaats na een dagje in de aanval, vandaag voelde hij zijn benen weer niet en leverde hij wél maatwerk af. Chapeau voor de 24-jarige Australiër. Een contract voor volgend jaar zal nu wel uit de boom vallen, niet?
   • Winnaar van de dag (2): Het parcours leende zich er misschien niet toe, maar de uitdagers van Joao Almeida moeten er natuurlijk voor zorgen dat ze in Milaan geen spijt hebben van kansen die ze hebben laten liggen. De Portugees blijft onverstoorbaar op zijn roze troon zitten.

   Verslag van de 17e rit:

   O'Connor wisselt 2e plaats in voor ritwinst

   De aanvallers zijn in deze Giro al rijkelijk beloond en 19 avonturiers wilden die rode draad verlengen in de eerste tocht voor de Dolomieten.

    

   Met Thomas De Gendt en Harm Vanhoucke had Lotto-Soudal twee landgenoten aan boord in de aantrekkelijke en omvangrijke vluchtersgroep.

    

   Na 2 cols van 1e categorie spatte de kopgroep in verschillende trapjes uit elkaar, 15 overlevers trokken naar de voet van de slotklim naar Madonna di Campiglio (12 kilometer aan zo'n 6 procent).

    

   Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) liet zich gelden op de loper, maar op 8 kilometer van de aankomst had niemand een antwoord in huis op de versnelling van Ben O'Connor (NTT).

    

   De Australiër werd gisteren nog gevloerd door Jan Tratnik, maar liet zich geen tweede keer ringeloren.

    

   Met Hermann Pernsteiner kwam het gevaar weer uit de hoek van Bahrein-McLaren, maar de Oostenrijker moest nederig zijn hoofd buigen voor de ijzersterke O'Connor.

    

   De Gendt bolde op 1'10" als 3e over de aankomst, Vanhoucke werd 6e.

   Geen verschillen bij de klassementsmannen

   Bij de tenoren werd het lastige parcours - meer dan 5.600 hoogtemeters - genegeerd tot de slotklim.

    

   Sunweb ontwaakte eindelijk in de slotfase, maar Jai Hindley en Wilco Kelderman losten slechts enkele losse flodders.

    

   Joao Almeida werd eventjes onder vuur genomen, maar kreeg ook voor dit examen een onderscheiding.

    

   En zo staat de Portugees weer een dagje dichter bij Milaan.

    

   Morgen volgt een nieuwe test in de etappe over de Stelvio, zaterdag volgt de laatste bergrit. Al kreeg dat zware parcours al een facelift.

   Vanhoucke: "Na 17 dagen voelde ik mijn benen"

   • Thomas De Gendt (3e): "Deze rit had op veel andere manieren kunnen aflopen. Harm gaf aan dat hij goeie benen had en dan dachten we aan de Etna. Ik voelde me zelf niet heel super. We kozen zijn kaart en ik probeerde hem zo goed mogelijk af te zetten, maar hij kreeg het plots moeilijk. Ik kreeg daarna een kans, maar ik had al veel gegeven en ik had geen superbenen. Dan is 3e het hoogst haalbare. Ik denk dat de sterkste gewonnen heeft. Harm is nog jong en moet nog een beetje hardheid kweken. We moeten hem ook zo'n kans geven. Het is nu niets en daar leren we uit. Maar mocht ik hier alleen gezeten hebben, dan zou ik me kalmer gehouden hebben."
   • Harm Vanhoucke (6e): "Eindelijk had ik een beter gevoel. Als een van de laatste renners kon ik naar de groep springen. Ik denk dat ik een van de beste klimmers in de groep was, maar na 17 dagen voelde ik mijn benen. Op de laatste klim was er melkzuur en was het beste er ook af. Ook Thomas (De Gendt) zei dat hij zich niet meer zo goed voelde. Ben O'Connor? Hij is geen verrassende winnaar. Hij heeft slim en sterk gereden."

   De Gendt: "Mocht ik alleen van de ploeg vooraan gezeten hebben, had ik me kalmer gehouden"

   Vanhoucke: "Voelde me eindelijk opnieuw goed vandaag"

   O'Connor: "Moest slim zijn en zoveel mogelijk energie sparen"

   Almeida: "1 slechte dag en alles kan veranderen"

   Rituitslag Rit 17Rituitslag Rit 17

     naamploegresultaat
   1Ben O'ConnorNTT5:50:59
   2Hermann PernsteinerTBM+31
   3Thomas De GendtLTS+1:10
   4Ilnur ZakarinCCC+1:13
   5Kilian FrankinyGFC+1:55
   6Harm VanhouckeLTS+2:49
   7Davide VillellaMOV+3:29
   8Óscar RodríguezAST+3:29
   9Amanuel GhebreigzabhierNTT+3:30
   10Jesper HansenCOF+4:32

   Fase per fase

   1. 16 uur 24. De favorieten bollen in elkaars spoor over de finish. Almeida komt weer een dagje dichter bij Milaan.  .
   2. 16 uur 23. Laatste kilometer voor de favorieten. Schudt Almeida nog een sprintje uit zijn benen?  .
   3. 16 uur 21. Nog 2 kilometer voor Masnada, Almeida, Hindley, Kelderman, Pozzovivo, Geoghegan Hart, Nibali, Fuglsang, Konrad, Majka en Bilbao. .
   4. 16 uur 20. De 11 toppers moeten nog even op hun tanden bijten. Maar alles zal bij het oude blijven. Masnada bewaakt de roze trui van Almeida. Deze klim is ook niet zwaar genoeg voor een aanval.  .
   5. 16 uur 20. Thomas De Gendt sprint op 1'13" naar de 3e plaats, Ilnoer Zakarin is een strijkijzer in de sprint. .
   6. 16 uur 19. Hermann Pernsteiner (Bahrein-McLaren) wordt op 2e op een halve minuut. Hij kan nog wat plaatsjes winnen in de stand. .
   7. 16 uur 18. O'Connor. Zo groot de ontgoocheling gisteren was, zo groot is de vreugde nu. Gisteren werd Ben O'Connor (NTT) tweede na een dag in de aanval, vandaag maakt hij het zegegebaar. Petje af! .
   8. Laatste km. Daar is de vod. O'Connor is op weg naar de verlossing en de beloning voor NTT na een aanvallende Giro.  . 16 uur 17.