Weer feest voor Ineos in de Giro, Kelderman heeft roze bijna te pakken

  Giro d'Italia: Rit 15einde
  5 °C/>wegwedstrijd
  VertrekRivolto - AankomstPiancavallo -
  Afstand185 km
  0306090120150185

   Ineos blijft de overwinningen opstapelen in deze Ronde van Italië. Tao Geoghegan Hart was in de bergrit naar Piancavallo iets sneller dan Wilco Kelderman, die ook nipt naast de roze trui van João Almeida greep.

   De 15e rit van de Giro in een notendop

   • Sleutelmoment: Terwijl grote namen als Nibali, Fuglsang en Bilbao overboord gaan, bijt João Almeida zich bergop lange tijd vast in het wiel van de indrukwekkende Sunweb-trein. Op iets meer dan 6 kilometer van de top kraakt de Portugees dan toch, al houdt hij nog voldoende stand om zijn roze trui te redden.

    

   • Verliezers van de dag: Vincenzo Nibali en Jakob Fuglsang spraken de voorbije dagen nog stoere taal. De boodschap: in de zware 3e week van de Giro zouden zij hun slag slaan. Maar nog voor die 3e week goed en wel begonnen is, lijken ze definitief uit koers geslagen. We stevenen af op een tweestrijd tussen Almeida en Kelderman, met Geoghegan Hart als mogelijke 3e hond.

    

   • Opvallend: Ineos zag in het openingsweekend al kopman Geraint Thomas uitvallen, maar het revancheerde zich op grootse wijze. Niet alleen met de 3 ritzeges van Ganna, maar eerder met Narvaez en nu ook Geoghegan Hart.

   Bekijk het ritverslag:

   De Gendt in de vlucht van de dag

   De vluchters waren in deze Giro al vaak aan hun trekken gekomen en dus waren er veel kandidaten om mee te schuiven. In verschillende, bijwijlen chaotische, fases werd een groep van 11 renners geboetseerd. Daarbij met Thomas De Gendt 1 Belg.

    

   De etappe was op het lijf van De Gendt geschreven, maar in het peloton lieten ze niet zomaar betijen. Vooral Sunweb toonde zich toon al bijzonder gretig. De Gendt zorgde op de voorlaatste klim voor de schifting, maar werd zelf het slachtoffer van een demarrage van Rohan Dennis, die solo de slotklim aanvatte.

    

   Die klim naar Piancavallo werd voor de gelegenheid omgedoopt tot Montagna Pantani, ter ere van de Giro-winnaar van 1998, die op deze klim een van zijn vele nummertjes opvoerde.

    

   Een verbluffend nummertje zoals van Pantani kregen we deze keer niet te zien, vooral het collectief sterke Sunweb maakte indruk. Hamilton en Hindley zorgden ervoor dat de ene na de andere favoriet werd gekielhaald.

    

   Almeida weerde zich tot op 7 kilometer van de finish erg verdienstelijk in het wiel van het trio Hindley-Kelderman-Geoghegan Hart. Maar toen knapte de rekker. Kelderman droomde misschien stiekem van een dubbelslag, maar eerst moest hij de dagwinst aan de Brit laten en vervolgens zag hij ook hoe Almeida net op tijd binnendruppelde. Hij houdt nog 15 seconden over op de Nederlander. Morgen is de 2e en laatste rustdag.

   "Dit was er eentje voor Nico Portal"

   Toen hij over de finish kwam, wees Tao Geoghegan Hart naar de lucht terwijl hij "Nico" schreeuwde. "Dit was er eentje voor Nico Portal", verklaart Geoghegan Hart zijn gebaar. De Franse ploegleider kwam eerder dit jaar plots om het leven.

    

   "Als je dan de finish overschrijdt, dan word je overvallen door een ongelooflijk gevoel", zegt de Brit, voor wie het veruit de grootste zege uit zijn carrière is. Vorig jaar won hij al 2 ritten in de Ronde van de Alpen.

   Kelderman: "Ieder was super bij ons, echt niet normaal!"

   • Wilco Kelderman (2e): "Iedereen bij ons was gewoon super vandaag. Echt niet normaal! Alleen jammer dat ik die etappe niet kan winnen en we tekortkomen voor het roze. Maar ik had geen sprint meer in mijn benen. Maar dit geeft veel vertrouwen. In de komende week gaat nog met minuten gegooid worden. Als we nog zulke etappes kunnen rijden, zal het roze wel komen."

    

   • Davide Bramati (ploegleider Almeida): "We zijn blij dat we ook op de 2e rustdag nog in het roze staan. We hebben het goed gedaan. Maar het is ook duidelijk dat Kelderman nu nóg meer favoriet is geworden. Maar de droom is er nog altijd. Je weet nooit dat Kelderman eens een slechte dag heeft."

    

   • Thomas De Gendt (zat in de vlucht): "Ik gehoopt op een vrijgeleide, maar je moet niet altijd triestig zijn als de vlucht tot op het einde draagt. Dat is koers. Ik werd gelost door Dennis, maar dat was geen schande. Ik reed nog altijd 450 watt, het was dus geen moment van zwakte. Maar Dennis was gewoon de sterkste."

   Fase per fase

   1. Geoghegan Hart wint! Kelderman trok de sprint bergop aan, maar veel snee zat er niet meer op. Geoghegan Hart komt er makkelijk over. . 16 uur 26.
   2. Tijdsverschil. Onder de vod heeft Almeida 37 seconden achterstand. Maar Kelderman gaat wel nog boni's pakken. . 16 uur 25.
   3. 16 uur 24. We naderen de laatste kilometer en Kelderman heeft nog altijd niet overgenomen van zijn ploegmaat Hindley. Straks rijdt de Australiër gewoon met die 2 anderen in zijn wiel over de finish. .
   4. 16 uur 22. Wie pakt roze? Wie pakt dagzege? Er zijn nog 2 vragen die beantwoord moeten worden. Kan Almeida zijn roze trui vasthouden in de laatste 2 kilometer? Of slaat Kelderman 2 vliegen in één klap, met zege en het roze. Dan moet hij eerst ook nog met Geoghegan Hart afrekenen. Hart kan voor de 5e ritzege van Ineos zorgen in deze Giro. .
   5. 16 uur 21. Op een wat meer lopend stuk kunnen de 3 leiders meer profiteren van elkaar. Almeida begint wat te spartelen en verliest steeds meer tijd. .
   6. 16 uur 18. Intussen geven Nibali en Fuglsang al meer dan een minuut prijs. Ze zijn een eindzege in de Giro steeds verder weg glijden. .
   7. Tijdsverschil. Almeida geeft zich niet zomaar gewonnen. Hij gooit zich volledig, het verschil is nog altijd maar 15 seconden. Maar Kelderman heeft met Hindley nog een ploegmaat. . 16 uur 16.
   8. 16 uur 12. Almeida kan de schade voorlopig nog beperken. Het is wel nog meer dan 6 kilometer tot de top, dus mogelijk is zijn roze trui (56" bonus op Kelderman) toch in gevaar. .
   9. 16 uur 11. Almeida kraakt. De roze trui komt dan toch zijn limieten tegen. Hij moet een trio laten rijden: Hindley, Kelderman en Hart. .
   10. 16 uur 06. Nibali eraf! Niet Almeida maar Nibali is de volgende grote naam die moet lossen. Toen waren ze nog met 7: Kelderman, Hindley, Hamilton, Hart, Masnada, Almeida en Majka. .
   11. 16 uur 05. Als allerlaatste van het kopgroepje heeft Majka zijn pikhouweel bovengehaald om vast te blijven hangen. .
   12. 16 uur 04. Op karakter en met wat hulp van Masnada komt Almeida toch weer aansluiten. Kelderman maakt de beste indruk. .
   13. 16 uur 04. Almeida lost! .
   14. 16 uur 04. Intussen is Dennis al achterwege gelaten. Kelderman heeft de luxe nog 2 renners in steun te hebben, Almeida heeft Masnada. .
   15. 16 uur 03. Nibali, Hart, Kelderman en Almeida. Dat zijn de 4 favorieten die nog overblijven. .
   16. 16 uur 02. De vereende krachten van Sunweb zorgen voor een breuk in het peloton. Onder meer Pozzovivo en McNulty moeten passen. Ook Fuglsang en Bilbao laten een gaatje. .
   17. Tijdsverschil. Op 11 kilometer van het einde zakt het verschil voor het eerst onder de minuut. In het peloton houden de grote namen zich nog koest. Het is nog te ver om nu al een poging te wagen. . 15 uur 57.
   18. 15 uur 54. Dennis trapt nog altijd goed zijn wattages, maar hij heeft met zijn lengte en gewicht natuurlijk een nadeel tegenover de lichtgewichten in het peloton. .
   19. 15 uur 50. Intussen slokt het peloton, nu aangevoerd door Felline, de ene vluchter na de andere op. Visconti en Samitier zijn de laatsten die ingerekend zullen worden, op Dennis na dan. .
   20. 15 uur 48. Dennis vs. het peloton. Met 1'45" begint Rohan Dennis aan de laatste klim. Dat zal meer dan waarschijnlijk niet genoeg zijn. .

   Rituitslag Rit 15Rituitslag Rit 15

     naamploegresultaat
   1Tao Geoghegan HartIGD4:58:52
   2Wilco KeldermanSUN+2
   3Jai HindleySUN+4
   4João AlmeidaDQT+37
   5Rafal MajkaBOH+1:22
   6Patrick KonradBOH+1:29
   7James KnoxDQT+1:36
   8Pello BilbaoTBM+1:36
   9Jakob FuglsangAST+1:36
   10Vincenzo NibaliTFS+1:36
   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Monreale - Palermo15.1 kmGannaGanna
   2/>Alcamo - Agrigento149 kmUlissiGanna
   3/>Enna - Etna150 kmCaicedoAlmeida
   4/>Catania - Villafranca Tirrena140 kmDémareAlmeida
   5/>Mileto - Camigliatello Silano225 kmGannaAlmeida
   6/>Castrovillari - Matera188 kmDémareAlmeida
   7/>Matera - Brindisi143 kmDémareAlmeida
   8/>Giovinazzo - Vieste200 kmDowsettAlmeida
   9/>San Salvo - Roccaraso208 kmGuerreiroAlmeida
   10/>Lanciano - Tortoreto177 kmSaganAlmeida
   11/>Porto Sant'Elpidio - Rimini182 kmDémareAlmeida
   12/>Cesenatico - Cesenatico204 kmNarváezAlmeida
   13/>Cervia - Monselice192 kmUlissiAlmeida
   14Conegliano - Valdobbiadene34.1 kmGannaAlmeida
   15/>Rivolto - Piancavallo185 kmGeoghegan HartAlmeida
   16/>Udine - San Daniele del Friuli229 kmTratnikAlmeida
   17/>Bassano del Grappa - Madonna di Campiglio203 kmO'ConnorAlmeida
   18/>Pinzolo - Laghi di Cancano207 kmHindleyKelderman
   19/>Abbiategrasso - Asti124 kmCernýKelderman
   20/>Alba - Sestriere190 kmGeoghegan HartHindley
   21