Hattrick: Ganna snelt naar derde Giro-zege, Almeida wat steviger in het roze

  Giro d'Italia: Rit 14
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 34.1 km
  location 13u00: Conegliano - 16u36: Valdobbiadene
  trophy Filippo Ganna
  einde
  startfinish
  0102034.1
   7,4km - Muro di Cà del Poggio
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers11:07
   2Rohan DennisINEOS Grenadiers+1
   3Brandon McNultyUAE Team Emirates+5
   17,1km - Pieve di Soligo
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers21:42
   2Rohan DennisINEOS Grenadiers+5
   3Brandon McNultyUAE Team Emirates+15
   25,1km - Col San Martino
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers30:19
   2Rohan DennisINEOS Grenadiers+18
   3Brandon McNultyUAE Team Emirates+38
   34,1km - Valdobbiadene
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers42:40
   2Rohan DennisINEOS Grenadiers+26
   3Brandon McNultyUAE Team Emirates+1:09

   In Italië werd er vandaag opnieuw tegen de klok gereden en dat werd zoals verwacht een prooi voor thuisrijder en wereldkampioen Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). Roze trui Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) verstevigde zijn leidersplek na een klassetijdrit. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) was de beste Belg op plek 4.

   Etappe 14 kort samengevat:

   • Winnaar van de dag (1): Er staat dit najaar geen maat op Filippo Ganna. De rijzige Italiaan wint na het wereldkampioenschap tijdrijden een derde etappe in de ronde van zijn land. Wat een krachtpatser!
   • Winnaar van de dag (2): Waar strandt het schip van Joao Almeida? Ook vandaag vertoonde de façade van de Portugees weer geen barstjes, integendeel. Weet hij zelf wel hoe sterk hij is?
   • Verliezer van de dag: Ondanks de gulle toejuichingen zakte Vincenzo Nibali er op het einde wat door. Het zou dwaas zijn om de oude vos nu al af te schrijven, maar deze tijdrit deed hem zeker geen deugd.
   • Opvallend: Veel variatie in de winnaars levert deze Giro d'Italia niet op. Na veertien ritten staat de teller op amper acht verschillende renners, zes verschillende ploegen en zes verschillende landen.

   Bekijk hier de korte samenvatting:

   Ganna wint Ineos-onderonsje van Dennis

   De tijdrit viel uiteen in twee duidelijk te onderscheiden delen. De meest begenadigde tijdrijders kwamen eerst aan bod en de mannen voor het klassement mochten afsluiten. Het parcours was niet te onderschatten, met de steile Muro di Ca' del Poggio als opener en daarna glooiende wegen met voortdurend bochtenwerk.

    

   Tweevoudig wereldkampioen Dennis wilde de frustraties van de eerste tijdrit van zich afschudden en zette de norm bij de tussenpunten, maar al snel werd hij overvleugeld door zijn Ineos-ploegmaat Ganna. De huidige wereldkampioen bouwde zijn voorsprong bij elk meetpunt gestaag uit en reed onbedreigd naar de ritoverwinning.

    

   Onze landgenoten deden het aardig. Campenaerts belandde net buiten de top tien en De Gendt miste het podium op amper één seconde. Dat was natuurlijk op respectabele afstand van de ongenaakbare tandem van Ineos.

   Verbazende Almeida houdt Kelderman af

   Ook de favorieten hielden zich aan het verwachte scenario, al was er wel een verrassende uitschieter van McNulty. Die zoefde met de derde tijd van de dag van plek 11 naar 4. Bilbao en Nibali stelden enigszins teleur en verloren kostbare tijd.

    

   Helemaal aan de top leek roze trui Almeida te hard van stapel te lopen. De onervaren Portugees klokte een heel scherpe tijd op het muurtje en betaalde daar in het middenrif eventjes de prijs voor. Kelderman hield iets meer reserves en kwam in dat middenste stuk iets dichter.

    

   De hoop van de Nederlanders kreeg aan de streep toch een tikje. Hoewel Kelderman de belagers in zijn rug op meer afstand kon zetten, moest hij tegelijkertijd zijn meerdere erkennen in Almeida. De leider beet door en ramde enkele indrukwekkende slotkilometers uit zijn benen. Hij verdedigt morgen, in de bergen, een bonus van bijna een minuut.

   De Gendt: "Blij dat ik goede benen had"

   Thomas De Gendt viel net van het podium. "Ik ben al vaker goed geweest in een tijdrit in een grote ronde. Daar moet je diep voor gaan. Ik ben blij dat ik heel goede benen had, want dat was nodig op dit zware parcours. Gisteren voelde ik al dat er 'force' in de benen zat en dat is er vandaag uitgekomen."

    

   "Ik heb expres gevraagd om geen tussentijden door te geven", vertelde hij aan Renaat Schotte. "Kevin De Weert doet dat perfect. We hebben ons gewoon beziggehouden met wat kon: zo hard mogelijk rijden. Ik moest tijd pakken op de powerstukken lichtjes bergop. Uiteindelijk maakt het niet uit waar je dan eindigt, als je maar alles hebt gegeven."

    

   En wat valt er nog te zeggen over de winnaar. "Ganna is ongenaakbaar. Dat is gewoon de wereldtop voor de volgende tien jaar. Daar hoor ik niet bij. Het is leuk om mij te meten met de wereldkampioen tijdrijden. Vroeger kon ik die al eens kloppen, maar met deze Ganna wordt dat heel moeilijk", lachte De Gendt.

   Ganna: "Perfecte tijdrit? Overwinning was belangrijkste"

   "Of dit de perfecte tijdrit was? De overwinning is het belangrijkste!", vertelt de Italiaan na zijn 3e ritzege. Ganna is ook een baantopper, gaat hij in november naar het EK op de piste? "Dat weet ik nog niet, ik ga eerste de Giro afronden en daarna wat tijd nemen voor mijn vriendin en mijn familie."

    

   Hij denkt momenteel trouwens niet aan de piste. "Voor het werelduurrecord zien we ook nog wel. Eerst de Giro."

   Almeida: "Het liep perfect"

   De jonge Almeida, 6e, pakte tijd op al zijn klassementsconcurrenten. "Het was perfect. Alleen op Brandon (McNulty, red) won ik geen tijd. Hij reed echt sterk. Ik ben superblij. Ik geef mijn tijdrit een 10. Ik denk niet dat ik beter kon doen. Het was de langste tijdrit die ik al reed, maar ik hou van deze discipine."

    

   Het is de 1e grote ronde voor Almeida, toch blinkt hij nu al een tijdje in het roze. Als hij de rit van morgen overleeft - een bergrit met 3 cols van 2e categorie en aankomst bergop van 1e categorie, dan zit Milaan er misschien wel in? "Misschien, je weet nooit", blijft hij het van dag tot dag bekijken. "Ik zal mezelf pas als mogelijk Giro-winnaar bekijken na rit 20, bij de start van de slottijdrit. Tot dan is alles mogelijk."

   Fase per fase

   1. 16 uur 36. Almeida is binnen! Joao Almeida blijft verbazen. Hij zit zelfs vaster in het roze, want hij smeert Kelderman 16 extra seconden aan. Waar eindigt dat met deze wonderbaarlijke jonge Portugees? .
   2. 16 uur 34. Filippo Ganna is natuurlijk al een hele tijd zeker van de zege. Hij mag straks het podium op. Almeida ook, maar met welke voorsprong? .
   3. 16 uur 33. Wilco Kelderman levert een gave prestatie af en finisht in 44'27". Dan doet hij een zaakje tegenover degenen die achter hem staan. En nu zien of Almeida zijn roze trui steviger mag aantrekken, of die toch wat losser komt te zitten. .
   4. 16 uur 32. Bilbao houdt toch stand. McNulty wipt dan toch niet op het voorlopige podium van de Giro. Bilbao heeft zich herpakt in de laatste kilometers en verdedigt nog net zijn derde plaats. .
   5. 16 uur 30. Almeida begint steeds meer te schokschouderen. .
   6. 16 uur 29. Pozzovivo fladdert binnen. Hij mag best tevreden zijn, want hij beperkt zijn verlies heel knap. .
   7. 16 uur 26. Nibali laat de 20e tijd optekenen. In het slot zakt hij van een degelijke naar een matige tijdrit. .
   8. Almeida verslapt wat. Kelderman heeft aan het derde meetpunt nog vier seconden achterstand op Almeida. De Nederlander heeft wat meer overschot als je de waarden mag geloven. Keert hij het nog om in het laatste deel van de etappe? . 16 uur 24.
   9. 16 uur 22. Kelderman verliest dan wel seconden op Almeida, hij houdt zijn achtervolgers wel goed af. Meer nog, hij schuift er zachtjes van weg. .