Diego Ulissi is een zuchtje sneller dan roze trui Joao Almeida

  Giro d'Italia: Rit 13einde
  12 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCervia - AankomstMonselice -
  Afstand192 km
  0306090120150192

   Diego Ulissi (UAE) heeft zijn 2e etappe op zak gestoken in deze Giro. De pure sprinters beten hun tanden stuk op de hellingen in het slot. De klassementsmannen gingen hun kans. Roze trui Almeida (Deceuninck-Quick Step) hoopte de kers op de taart te zetten, maar de Italiaan bleek sneller.

   De 13e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Diego Ulissi is geen klassementsman, maar heeft wel de grootste motor bij de muurhagedissen. De topfavoriet overleefde en liet zich niet verschalken in de sprint.
   • Verliezer van de dag: Peter Sagan liet zijn maats zoals vanouds knechten, maar moest passen in de finale. Geen schande, want de route was echt wel venijnig.
   • Opvallend: UAE boekte zijn tweede ritzege dankzij Diego Ulissi. Het aantal winnende ploegen in deze Ronde van Italië blijft na 13 dagen op 6 teams steken.

   Deceuninck-Quick Step charmeert weer, maar Almeida maakt het vakwerk net niet af

   Een biljartlaken met in de laatste 30 kilometer twee typische Italiaanse muurtjes: Arnaud Démare wist voor de start al dat een 5e ritzege aartsmoeilijk zou zijn, Peter Sagan rook zijn kans om de puntentrui over te nemen.

    

   Zijn Bora-Hansgrohe hield een 7-koppig groepje met Harm Vanhoucke netjes binnen schot en hun kaarsje doofde op de hellingen helemaal uit.

    

   Démare kwam in de problemen, maar greep nog een levenslijn richting de tweede knik. Maar de Franse kampioen hapte ook daar naar adem en kraakte definitief.

    

   Dat was ook het lot van Sagan, die op de zeer steile stroken het elitegroepje met de klassementsmannen niet kon bijbenen.

    

   Deceuninck-Quick Step rekende vakkundig met de Slovaak af richting de finish en effende het pad voor Joao Almeida.

    

   In een pittig sprintje moest de roze trui zich net gewonnen geven tegen Diego Ulissi (UAE), die zijn tweede dagsucces in deze Giro boekte.

    

   Met nog eens 6 bonificatieseconden in zijn achterzak trekt Almeida met een extra portie vertrouwen naar de tijdrit van morgen.

   Vluchter Vanhoucke: "Een beetje belachelijk dat we maar 2 minuten kregen"

   • Harm Vanhoucke (in de vlucht van de dag): "Het was niet de bedoeling om mee te gaan, maar plots waren we weg. Ik heb er dan maar het beste van gemaakt, maar het was duidelijk dat we niet ver zouden geraken. Ik vond het een beetje belachelijk dat we maar 2 minuten kregen. Het gevoel was wel beter dan gisteren. Morgen wil ik energie sparen en zondag probeer ik iets op de laatste klim."
   • Joao Almeida (tweede): "Het is een half wieltje. Het was nipt, maar ik ben geen sprinter en Diego Ulissi is dat wel. Mijn ploeg verdiende de zege, maar hij was sneller. De tijdrit van morgen? In een slechte dag kan ik tijd verliezen, als ik goed ben, kan ik de trui behouden. Ik doe gewoon mijn best."

   Rituitslag Rit 13Rituitslag Rit 13

   Fase per fase

   1. 16 uur 18. Almeida is toch tweede. Hij pakt dus 6 seconden. .
   2. 16 uur 16. Jawel: Ulissi had het bij het rechte eind. Hij wint. Konrad snoept de tweede plaats nog net van Almeida af, zo lijkt het. De Portugees pakt 4 seconden.  .
   3. 16 uur 15. Konrad, Almeida en Ulissi: met z'n drieën op een rij stormden ze de finish af. Wij zijn niet zeker, de Italiaan wel.  .
   4. 16 uur 14. Het is een millimetersprint: Ulissi maakt het zegegebaar.  .
   5. Laatste km. De vod: de blauwe trein staat op de rails. Maakt de roze trui het vakwerk af? . 16 uur 13.
   6. 16 uur 12. Nog 2 kilometer. Knox en Masnada kijken niet om. De vinnige mannetjes kiezen positie in hun nek. Ook Konrad, Fuglsang, Kelderman en Guerreiro mogen we zeker niet uit het oog verliezen. .
   7. 16 uur 11. Ulissi kan rekenen op McNulty voor een lead-out, Honoré zit voor Almeida. Zij zijn de grote favorieten.  .
   8. 16 uur 10. 10, 6 en 4 bonificatieseconden: dat is het toetje aan de finish. Nog 3,5 kilometer. Sagan en co trappelen ter plaatse: 26 seconden.  .
   9. 16 uur 09. Sagan probeert met De Gendt en Swift nog de bakens te verzetten, maar Ballerini is de stoorzender met dienst.  .
   10. 16 uur 08. Nog 5 kilometer. De winnaar zoeken we in het pakketje met Almeida. Zet de roze trui hier de kers op de taart?  .
   11. 16 uur 07. Er is weer averij bij Astana, maar het is (gelukkig) niet Fuglsang die valt. Felline is het slachtoffer.  .
   12. 16 uur 06. De blauwe brigade doet het meer dan voortreffelijk. Sagan verliest terrein (33"), ook Démare komt niet dichter. .
   13. 16 uur 05. Knox en Masnada rijden hun tank leeg voor Almeida en/of Honoré. Hun snelste concurrent lijkt Ulissi. Het eerste groepje telt een man of 20. .
   14. 16 uur 04. 26 seconden voor Sagan, Démare op 44 tellen. Op 9 kilometer van de aankomst sluiten we niets meer uit.  .
   15. 16 uur 03. Deceuninck-Quick Step wil een terugkeer van Sagan beletten. Zij hebben met Almeida en Honoré twee troeven.  .
   16. 16 uur 02. De groep met Sagan breidt uit. Onder meer Swift zit daar ook. Dat kan zijn jacht helpen.  .
   17. Tijdsverschil. De wedstrijdradio houdt de achterstand van Sagan op 16 seconden. Dat is nog speelbaar.  . 16 uur 01.
   18. 16 uur . Nog 12 kilometer . Sagan kan misschien rekenen op een vriendendienst van De Gendt, die het groepje achtervolgers trekt in de afzink. Het wordt nog een spannende finale. .
   19. 15 uur 59. Sagan heeft met Majka en Konrad twee ploegmakkers in de eerste groep, maar zij zullen zich niet laten terugzakken. De Slovaak staat er dus min of meer alleen voor in zijn jacht.  .
   20. 15 uur 58. Knox maakt tempo voor de roze trui, die niet traag is en hier misschien ook wel een gooi kan doen naar ritwinst.  .