Démare maakt zijn klavertjevier vol, Armée strandt op 6,5 km van Giro-ritzege

  Giro d'Italia: Rit 11
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 182 km
  location 12u13: Porto Sant'Elpidio - 16u17: Rimini
  trophy Arnaud Démare
  einde
  startfinish
  0306090120150182

   Arnaud Démare (Groupama-FDJ) blijft de ongenaakbare spurtkoning in de Giro. De Fransman snelde voor de 4e keer naar ritwinst. Vluchter Sander Armée (Lotto-Soudal) mocht eventjes dromen van een ritzege, maar werd in de slotfase gegrepen. De roze trui van João Almeida kwam niet in gevaar.

   Bekijk het ritverslag:

   De 11e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Arnaud Démare is niet te kloppen in deze Giro en bouwt zijn kloof in het puntenklassement weer uit op Peter Sagan.
   • Verliezer van de dag: Fernando Gaviria had het juiste wiel te pakken, maar de Colombiaan plofte wel heel snel neer in zijn zadel.
   • Pechvogel van de dag: Voor Elia Viviani was dit een van de laatste kansen in deze lastige Giro, maar de Italiaan werd in het laatste wedstrijduur aangetikt door een idiote motorrijder. Een gehavende Italiaan kwam in de sprint niet verder dan de 10e plaats.
   • Pluim van de dag: Sander Armée heeft de sprinters deze kans niet in geschenkverpakking aangeleverd. Onze landgenoot maakte hen het leven zuur. Goed voor een nieuw contract bij Lotto-Soudal?

   Arme Armée, pijlsnelle Démare

   "Vandaag is een ontsnapping zinloos", opperde Victor Campenaerts (NTT) voor de start. Sander Armée (Lotto-Soudal) dacht daar anders over en ging met 4 Italianen op pad.

    

   De alliantie van de sprintersploegen - UAE, Cofidis en Groupama-FDJ - slenterde niet en gunde het vijftal slechts 4 minuten.

    

   In een typische sprintersrit leken Armée en co een vogel voor de kat, maar onze landgenoot - die nog op zoek is naar een contract voor 2021 - was bijzonder koppig.

    

   Op 35 kilometer van de finish gaf de chrono nog 2'10" aan, 10 kilometer later ging hij er alleen vandoor en op 15 kilometer van de aankomst zag het verschil (1'50") er nog altijd rooskleurig uit.

    

   Maar de logica werd toch weer gerespecteerd: de eenzame fietser was sterk, maar niet sterk genoeg om een hongerig peloton af te houden. Op 6,5 kilometer van Rimini werd hij opgepeuzeld.

    

   In een bochtenrijke en technische finale rolde Groupama-FDJ de rode loper nog maar eens uit voor Arnaud Démare.

    

   De Fransman pakte het vol vertrouwen slim aan, zag hoe Fernando Gaviria (UAE) meteen ontplofte en hakte Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) en Alvaro Hodeg (Deceuninck-Quick Step) vakkundig in mootjes op weg naar zijn 4e ritzege.

   "Als morgen iemand aanvalt, dan zal iedereen moeten volgen"

   • Joao Almeida (roze trui): "Het wordt morgen een lastige etappe. We zullen met een kleine groep naar de finish trekken. Hoe comfortabel mijn voorsprong is? De kloof is toch mooi. Als iemand aanvalt, dan zal de rest ook moeten volgen, want iedereen wil winnen. Hopelijk kan ik mijn trui verdedigen."
   • Arnaud Démare (ritwinnaar en puntentrui): "Een 4e zege, dat is ongelofelijk. Dat had ik bij de start van de Giro niet verwacht, ook al wist ik dat ik goeie benen had en ook al is mijn ploeg sterk. 4 op 4, dat is buitengewoon. De volgende sprint volgt pas over een week, maar we zullen hier eerst van genieten."

   Démare: "Dit had ik nooit verwacht: 4 sprints, 4 overwinningen"

   Almeida: "Ik heb een comfortabele voorsprong, hopelijk heb ik morgen nog de roze trui"

   Guarnieri: "Het is een gek jaar voor ons"

   Rituitslag Rit 11Rituitslag Rit 11

     naamploegresultaat
   1Arnaud DémareGFC4:03:52
   2Peter SaganBOH+0
   3Álvaro HodegDQT+0
   4Simone ConsonniCOF+0
   5Rick ZabelISN+0
   6Nico DenzSUN+0
   7Fernando GaviriaUAD+0
   8Stefano OldaniLTS+0
   9Jacopo MoscaTFS+0
   10Elia VivianiCOF+0