Démare maakt zijn klavertjevier vol, Armée strandt op 6,5 km van Giro-ritzege

  Giro d'Italia: Rit 11einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekPorto Sant'Elpidio - AankomstRimini -
  Afstand182 km
  0306090120150182

   Arnaud Démare (Groupama-FDJ) blijft de ongenaakbare spurtkoning in de Giro. De Fransman snelde voor de 4e keer naar ritwinst. Vluchter Sander Armée (Lotto-Soudal) mocht eventjes dromen van een ritzege, maar werd in de slotfase gegrepen. De roze trui van João Almeida kwam niet in gevaar.

   Bekijk het ritverslag:

   De 11e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Arnaud Démare is niet te kloppen in deze Giro en bouwt zijn kloof in het puntenklassement weer uit op Peter Sagan.
   • Verliezer van de dag: Fernando Gaviria had het juiste wiel te pakken, maar de Colombiaan plofte wel heel snel neer in zijn zadel.
   • Pechvogel van de dag: Voor Elia Viviani was dit een van de laatste kansen in deze lastige Giro, maar de Italiaan werd in het laatste wedstrijduur aangetikt door een idiote motorrijder. Een gehavende Italiaan kwam in de sprint niet verder dan de 10e plaats.
   • Pluim van de dag: Sander Armée heeft de sprinters deze kans niet in geschenkverpakking aangeleverd. Onze landgenoot maakte hen het leven zuur. Goed voor een nieuw contract bij Lotto-Soudal?

   Arme Armée, pijlsnelle Démare

   "Vandaag is een ontsnapping zinloos", opperde Victor Campenaerts (NTT) voor de start. Sander Armée (Lotto-Soudal) dacht daar anders over en ging met 4 Italianen op pad.

    

   De alliantie van de sprintersploegen - UAE, Cofidis en Groupama-FDJ - slenterde niet en gunde het vijftal slechts 4 minuten.

    

   In een typische sprintersrit leken Armée en co een vogel voor de kat, maar onze landgenoot - die nog op zoek is naar een contract voor 2021 - was bijzonder koppig.

    

   Op 35 kilometer van de finish gaf de chrono nog 2'10" aan, 10 kilometer later ging hij er alleen vandoor en op 15 kilometer van de aankomst zag het verschil (1'50") er nog altijd rooskleurig uit.

    

   Maar de logica werd toch weer gerespecteerd: de eenzame fietser was sterk, maar niet sterk genoeg om een hongerig peloton af te houden. Op 6,5 kilometer van Rimini werd hij opgepeuzeld.

    

   In een bochtenrijke en technische finale rolde Groupama-FDJ de rode loper nog maar eens uit voor Arnaud Démare.

    

   De Fransman pakte het vol vertrouwen slim aan, zag hoe Fernando Gaviria (UAE) meteen ontplofte en hakte Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) en Alvaro Hodeg (Deceuninck-Quick Step) vakkundig in mootjes op weg naar zijn 4e ritzege.

   "Als morgen iemand aanvalt, dan zal iedereen moeten volgen"

   • Joao Almeida (roze trui): "Het wordt morgen een lastige etappe. We zullen met een kleine groep naar de finish trekken. Hoe comfortabel mijn voorsprong is? De kloof is toch mooi. Als iemand aanvalt, dan zal de rest ook moeten volgen, want iedereen wil winnen. Hopelijk kan ik mijn trui verdedigen."
   • Arnaud Démare (ritwinnaar en puntentrui): "Een 4e zege, dat is ongelofelijk. Dat had ik bij de start van de Giro niet verwacht, ook al wist ik dat ik goeie benen had en ook al is mijn ploeg sterk. 4 op 4, dat is buitengewoon. De volgende sprint volgt pas over een week, maar we zullen hier eerst van genieten."

   Démare: "Dit had ik nooit verwacht: 4 sprints, 4 overwinningen"

   Almeida: "Ik heb een comfortabele voorsprong, hopelijk heb ik morgen nog de roze trui"

   Guarnieri: "Het is een gek jaar voor ons"

   Rituitslag Rit 11Rituitslag Rit 11

     naamploegresultaat
   1Arnaud DémareGFC4:03:52
   2Peter SaganBOH+0
   3Álvaro HodegDQT+0
   4Simone ConsonniCOF+0
   5Rick ZabelISN+0
   6Nico DenzSUN+0
   7Fernando GaviriaUAD+0
   8Stefano OldaniLTS+0
   9Jacopo MoscaTFS+0
   10Elia VivianiCOF+0

   Fase per fase

   1. 16 uur 18. Gaviria zet gelijktijdig aan met Démare, maar de Colombiaan ploft snel neer. De Fransman snelt daarna onbedreigd naar de dagzege. Sagan, Hodeg en Consonni moeten weer hun meerdere erkennen in de puntentrui. .
   2. 16 uur 17. Sagan eindigt op de 2e plaats. .
   3. 16 uur 17. Démare! Daar is nummer 4 in deze Giro voor Démare, zijn 14e van het seizoen. De Fransman is weer oppermachtig. .
   4. 16 uur 16. Op naar de laatste rechte lijn. Het ziet er nog altijd piekfijn uit voor Démare. .
   5. Laatste km. Daar is de vod. Gaviria en Sagan vechten voor het wiel van Démare. . 16 uur 16.
   6. 16 uur 15. Tijdrijder Bjerg legt een hels tempo op. Op 2 kilometer van de streep trekt Groupama-FDJ naar het front. .
   7. 16 uur 14. Voorlopig komen we zonder kleerscheuren door de bochten. Ook de klassementsmannen moeten op hun hoede zijn voor breukjes. .
   8. 16 uur 14. Nog 3 kilometer. UAE en Israel spelen haasje-over. De mannetjes van Hodeg en Démare wachten af. .
   9. 16 uur 13. Israel Start-Up Nation duwt UAE van de kop. Werken ze voor Zabel of Cimolai? .
   10. 16 uur 12. Démare moet nog een beetje opschuiven, maar hij heeft zijn locomotief voor zich. De zenuwslopende finale kan beginnen. Nog 4 kilometer! .
   11. 16 uur 11. Ook Viviani zit bij de eerste 20. Hij gaat het alleszins proberen, ondanks die domme val. .
   12. 16 uur 10. UAE neemt de touwtjes nu al in handen. Dat is behoorlijk vroeg, maar het draaien en keren kan stilaan beginnen. Een motor als Bjerg kan ook wel een flinke streep trekken. .
   13. 16 uur 09. Nog 6 kilometer. Sander Armée moet het hoofd buigen. De lange strook tegenwind richting de bochtenrijke finale nekt de moedige aanvaller. We nemen toch onze hoed af! .
   14. 16 uur 08. Ook teams als Ineos (voor Swift?) drummen om de beste posities. Dat maakt van Armée een vogel voor de kat. .
   15. 16 uur 05. Nog 10 kilometer. De arme Armée lijkt helaas wat in te storten, misschien ook wel door de tegenwind. Het beest is op komst: 35 seconden. .
   16. 16 uur 04. Deceuninck-Quick Step beschermt de roze trui, maar denkt wellicht ook aan sprinter Hodeg. Het tempo in het peloton gaat de hoogte in. Het wordt bijzonder moeilijk voor Armée! .
   17. 16 uur 03. Armée kiest voor een bijzonder groot verzet. De chronometer maakt bokkensprongen: nog 57 seconden. Het dubbeltje valt nu weer de kant van het peloton op. .
   18. 16 uur 01. Op 35 kilometer van de aankomst gaf de chrono nog 2'10" aan, op 14 kilometer van het einde zegt de tijdsaanduiding nog altijd 1'38". Dat ziet er behoorlijk rooskleurig uit! .
   19. 15 uur 58. De technische finale met veel rotondes, verkeerseilandjes en bochten kan ook een bondgenoot zijn voor Armée. Al die obstakels zullen de jacht niet bevorderen.  .