Filippo Ganna vliegt naar roze trui, Geraint Thomas doet gouden zaak in klassement

  Giro d'Italia: Rit 1einde
  individuele tijdrit
  VertrekMonreale - AankomstPalermo -
  Afstand15,1 km
  015.1
   1,1km - Monreale
   1Rick ZabelIsrael Start-Up Nation1:35
   2Peter SaganBORA - hansgrohe+1
   3Davide BalleriniDeceuninck - Quick-Step+4
   9,4km - Palermo
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers8:51
   2João AlmeidaDeceuninck - Quick-Step+11
   3Josef CernýCCC Team+11
   15,1km - Palermo
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers15:24
   2João AlmeidaDeceuninck - Quick-Step+22
   3Mikkel BjergUAE Team Emirates+22

   Filippo Ganna (Ineos) heeft zijn favorietenrol waargemaakt in eigen land. De Italiaanse wereldkampioen tijdrijden blies iedereen weg in de openingstijdrit en pakt de roze trui. Vroege starter en ploegmakker Geraint Thomas deelde (mede dankzij de wind) een stevige tik uit aan zijn concurrenten.

   De 1e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Filippo Ganna was de topfavoriet, maar je moet de klus in je vaderland nog altijd zien te klaren, zeker in deze vervelende omstandigheden. De wereldkampioen waste het varkentje zonder problemen.
   • Winnaar van de dag (2): Geraint Thomas schatte het Siciliaanse weer goed in en profiteerde optimaal van de wisselende windvlagen. De Welshman heeft zijn voornaamste uitdagers nu al op een forse rekening getrakteerd.
   • Verliezer van de dag: We zijn met 12 Tour-renners aan deze Giro begonnen, maar eentje heeft de dag niet overleefd. Miguel Angel Lopez (Astana), 6e in de Tour, werd door het hobbelige wegdek richting de dranghekken gekatapulteerd en moest de Giro meteen in een ziekenwagen verlaten.
   • Opvallend: Het snelheidsrecord van Rik Verbrugghe (58,874 km/u in de proloog van de Giro in 2001) houdt nog altijd stand. Met zijn gemiddelde van 58,831 km/u heeft Ganna wel de snelste tijdrit in de Giro-historie gereden.

   Campenaerts valt, Ganna is weer van een andere planeet

   Het stond in de sterren geschreven dat de vrij krankzinnige tijdrit - een knikje meteen na de start en daarna met een rotvaart richting Palermo jassen - voor brokken zou zorgen.

    

   Met felle windstoten en vettige wegen waren er bovendien extra vijanden op de Siciliaanse afspraak.

    

   Victor Campenaerts ondervond meteen hoe verraderlijk de eerste chrono was. De ambitieuze uurrecordhouder schatte een linke bocht naar eigen zeggen met de nodige voorzichtigheid in, maar schoof door de olie op het wegdek toch genadeloos onderuit.

    

   De roze hoop van Campenaerts ging in rook op, maar ook veel andere kanshebbers mochten al snel een kruis maken over hun ambities. Zo worstelde ex-wereldkampioen Rohan Dennis veel te hard met de Siciliaanse wind.

    

   Dan had Joao Almeida, het goudhaantje van Deceuninck-Quick Step, het een flink stuk beter aangepakt.

    

   De Portugees mocht eventjes dromen van een stunt, maar dat was buiten de Italiaanse waard gerekend. Topfavoriet Filippo Ganna overvleugelde iedereen en vloog met overmacht naar de ritzege en de eerste roze trui.

   Het was niet het dagje van Victor Campenaerts.

   Gok van Thomas loont, concurrenten al op meer dan een minuut

   De koers in de koers was er eentje tussen de favorieten voor de eindzege. De gok van Geraint Thomas om vroeg te starten pakte wonderwel uit.

    

   De Welshe kamikazepiloot stormde richting een zeer keurige 4e plaats in de daguitslag.

    

   Maar nog veel belangrijker voor Thomas was de onvoorspelbaarheid van de wind, die de late starters stokken in de wielen zou steken.

    

   Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali en Steven Kruijswijk: met z'n allen kregen ze meteen een oplawaai van meer dan 1 minuut op Thomas aangesmeerd door de afgezwakte wind.

    

   Enkel Simon Yates, die ook vroeg uit de startblokken was geschoten, kon de schade nog beperken. 

   Ganna: "Ik zal trui verdedigen, maar Thomas is onze kopman"

   8 dagen na zijn wereldtitel tijdrijden was Filippo Ganna weer de grootmeester tegen de klok. "Ik ben ontzettend tevreden", glimlachte de Italiaan.

    

   "Deze roze trui is een fantastisch geschenk. Uiteraard zal ik dit shirt verdedigen en niet zomaar afgeven, maar de aankomst van morgen is lastig en we zijn hier vooral met Geraint Thomas als kopman."

   Thomas: "Een zware start van de Giro"

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

     naamploegresultaat
   1Filippo GannaIGD15:24
   2João AlmeidaDQT+22
   3Mikkel BjergUAD+22
   4Geraint ThomasIGD+23
   5Tobias FossTJV+31
   6Josef CernýCCC+36
   7Matteo SobreroNTT+40
   8Lawson CraddockEF1+41
   9Miles ScotsonGFC+42
   10Matthias BrändleISN+42