Filippo Ganna vliegt naar roze trui, Geraint Thomas doet gouden zaak in klassement

  Giro d'Italia: Rit 1einde
  individuele tijdrit
  VertrekMonreale - AankomstPalermo -
  Afstand15,1 km
  015.1
   1,1km - Monreale
   1Rick ZabelIsrael Start-Up Nation1:35
   2Peter SaganBORA - hansgrohe+1
   3Davide BalleriniDeceuninck - Quick-Step+4
   9,4km - Palermo
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers8:51
   2João AlmeidaDeceuninck - Quick-Step+11
   3Josef CernýCCC Team+11
   15,1km - Palermo
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers15:24
   2João AlmeidaDeceuninck - Quick-Step+22
   3Mikkel BjergUAE Team Emirates+22

   Filippo Ganna (Ineos) heeft zijn favorietenrol waargemaakt in eigen land. De Italiaanse wereldkampioen tijdrijden blies iedereen weg in de openingstijdrit en pakt de roze trui. Vroege starter en ploegmakker Geraint Thomas deelde (mede dankzij de wind) een stevige tik uit aan zijn concurrenten.

   De 1e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Filippo Ganna was de topfavoriet, maar je moet de klus in je vaderland nog altijd zien te klaren, zeker in deze vervelende omstandigheden. De wereldkampioen waste het varkentje zonder problemen.
   • Winnaar van de dag (2): Geraint Thomas schatte het Siciliaanse weer goed in en profiteerde optimaal van de wisselende windvlagen. De Welshman heeft zijn voornaamste uitdagers nu al op een forse rekening getrakteerd.
   • Verliezer van de dag: We zijn met 12 Tour-renners aan deze Giro begonnen, maar eentje heeft de dag niet overleefd. Miguel Angel Lopez (Astana), 6e in de Tour, werd door het hobbelige wegdek richting de dranghekken gekatapulteerd en moest de Giro meteen in een ziekenwagen verlaten.
   • Opvallend: Het snelheidsrecord van Rik Verbrugghe (58,874 km/u in de proloog van de Giro in 2001) houdt nog altijd stand. Met zijn gemiddelde van 58,831 km/u heeft Ganna wel de snelste tijdrit in de Giro-historie gereden.

   Campenaerts valt, Ganna is weer van een andere planeet

   Het stond in de sterren geschreven dat de vrij krankzinnige tijdrit - een knikje meteen na de start en daarna met een rotvaart richting Palermo jassen - voor brokken zou zorgen.

    

   Met felle windstoten en vettige wegen waren er bovendien extra vijanden op de Siciliaanse afspraak.

    

   Victor Campenaerts ondervond meteen hoe verraderlijk de eerste chrono was. De ambitieuze uurrecordhouder schatte een linke bocht naar eigen zeggen met de nodige voorzichtigheid in, maar schoof door de olie op het wegdek toch genadeloos onderuit.

    

   De roze hoop van Campenaerts ging in rook op, maar ook veel andere kanshebbers mochten al snel een kruis maken over hun ambities. Zo worstelde ex-wereldkampioen Rohan Dennis veel te hard met de Siciliaanse wind.

    

   Dan had Joao Almeida, het goudhaantje van Deceuninck-Quick Step, het een flink stuk beter aangepakt.

    

   De Portugees mocht eventjes dromen van een stunt, maar dat was buiten de Italiaanse waard gerekend. Topfavoriet Filippo Ganna overvleugelde iedereen en vloog met overmacht naar de ritzege en de eerste roze trui.

   Het was niet het dagje van Victor Campenaerts.

   Gok van Thomas loont, concurrenten al op meer dan een minuut

   De koers in de koers was er eentje tussen de favorieten voor de eindzege. De gok van Geraint Thomas om vroeg te starten pakte wonderwel uit.

    

   De Welshe kamikazepiloot stormde richting een zeer keurige 4e plaats in de daguitslag.

    

   Maar nog veel belangrijker voor Thomas was de onvoorspelbaarheid van de wind, die de late starters stokken in de wielen zou steken.

    

   Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali en Steven Kruijswijk: met z'n allen kregen ze meteen een oplawaai van meer dan 1 minuut op Thomas aangesmeerd door de afgezwakte wind.

    

   Enkel Simon Yates, die ook vroeg uit de startblokken was geschoten, kon de schade nog beperken. 

   Ganna: "Ik zal trui verdedigen, maar Thomas is onze kopman"

   8 dagen na zijn wereldtitel tijdrijden was Filippo Ganna weer de grootmeester tegen de klok. "Ik ben ontzettend tevreden", glimlachte de Italiaan.

    

   "Deze roze trui is een fantastisch geschenk. Uiteraard zal ik dit shirt verdedigen en niet zomaar afgeven, maar de aankomst van morgen is lastig en we zijn hier vooral met Geraint Thomas als kopman."

   Thomas: "Een zware start van de Giro"

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

     naamploegresultaat
   1Filippo GannaIGD15:24
   2João AlmeidaDQT+22
   3Mikkel BjergUAD+22
   4Geraint ThomasIGD+23
   5Tobias FossTJV+31
   6Josef CernýCCC+36
   7Matteo SobreroNTT+40
   8Lawson CraddockEF1+41
   9Miles ScotsonGFC+42
   10Matthias BrändleISN+42

   Fase per fase

   1. 16 uur 26. Iedereen aan de finish! Met Rafal Majka bereikt de laatste deelnemer de aankomst: +2'00". Filippo Ganna wint deze tijdrit. Hij was meer dan een maatje te groot. De Italiaan kan zijn brede glimlach niet verbergen achter zijn mondkapje en steekt zijn handen backstage in de lucht.  .
   2. 16 uur 23. De conclusies kunnen we nu al maken: Ineos zal in feeststemming verkeren. Ganna wint de rit en pakt het roze, Thomas doet een gouden zaak. Met dank aan de wind, maar dat zal de Welshman worst wezen. Zijn uitdagers liggen al half tegen het canvas nog voor deze Giro goed en wel begonnen is.  .
   3. 16 uur 20. Ook Kruijswijk krijgt al een oplawaai: 1'21" tegenover Thomas. .
   4. 16 uur 18. Nog enkele renners moeten binnendruppelen, maar de ritwinnaar ligt vast. Filippo Ganna overklast iedereen, zoals verwacht.  .
   5. 16 uur 14. Het startuur in een proloog of openingstijdrit kiezen, het is altijd een beetje gokken. Voor Geraint Thomas pakt de keuze - lekker vroeg - uitstekend uit, de anderen zullen vanavond met een pruillip aan tafel gaan.  .
   6. 16 uur 13. Nibali tegenover Thomas: 1'06". .
   7. 16 uur 13. Fuglsang tegenover Thomas: 1'24". .
   8. 16 uur 12. Door de veranderde omstandigheden gaan veel klassementsmannen een tik krijgen. Kelderman, Fuglsang en Nibali beginnen met een stevige achterstand aan deze Giro. .
   9. 16 uur 10. Laatste starter! Met Rafal Majka verlaat de laatste renner het startpodium.  Intussen is het ook duidelijk dat de wind zwijgt. Dat wordt bevestigd door de huidige chrono's, die niet in de buurt van de toptijden komen. .
   10. 16 uur 07. Voor Vincenzo Nibali wordt het ook een kleine martelgang. Hij geeft nu al een minuut toe op Filippo Ganna, maar we moeten vooral naar Geraint Thomas kijken. Dat zal een achterstand van meer dan 40 seconden worden aan de finish.  .
   11. Einde verhaal voor Lopez. We trekken een streep door Miguel Angel Lopez. De Colombiaan ligt nog altijd op de plaats van het onheil, waar een ziekenwagen stopt. Astana verliest zijn klimgeit, ritwinnaar en 6e in de Tour de France. . 16 uur 05.
   12. 16 uur 04. Ook Arnaud Démare valt fors tegen. 1'40" is zijn eindafrekening. Is de wind wat meer in het nadeel gaan blazen?  .
   13. 16 uur . Vincenzo Nibali op het bergje na 1,1 kilometer: pas de 153e tijd op meer dan 25 tellen van bergkoning Rick Zabel. Dat voorspelt niet veel goeds.  .
   14. 15 uur 59. Het ziet er niet goed uit voor Miguel Angel Lopez, want we merken nog altijd geen tijd op aan de finish. Al kan een fietswissel een verklaring bieden.  .
   15. Wind. De wind lijkt iets minder krachtig, maar blijft onvoorspelbaar, zoals de renners aangeven. We naderen de ontknoping en gaan nu op pad met onder meer Fuglsang en Nibali. . 15 uur 56.
   16. 15 uur 55. Ik heb niet te veel risico's genomen en op het einde viel ik stil. De vettige wegen? Op verkenning was een ploegmaat al gevallen. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal).
   17. 15 uur 52. We hopen dat Miguel Angel Lopez niet al te veel averij heeft opgelopen en dat de Colombiaan ook tijdig finisht. Met Luca Covili is er op papier al één renner buiten tijd, al toont de jury misschien clementie. Ook de Italiaan zal niet ontsnapt zijn aan een valpartij.  .