Ackermann wint kletsnatte massasprint in de Giro

  Giro d'Italia: Rit 5einde
  13 °C/>wegwedstrijd
  VertrekFrascati - AankomstTerracina -
  Afstand130,8 km
  020406080100130.8

   Pascal Ackermann heeft de vijfde rit in de Ronde van Italië gewonnen, zijn tweede ritzege in deze Giro. De Duitse kampioen van Bora-Hansgrohe was de snelste in de derde massasprint. Tom Dumoulin stapte al vroeg in de rit van de fiets. Ploegmaat Louis Vervaeke was de meest moedige van alle aanvallers in een uitgeregende rit.

   Bekijk de sprintzege van Ackermann in de 5e Giro-rit

   Start hij of start hij niet? Ja, was het antwoord van Tom Dumoulin, maar nog voor de kudde goed en wel losgelaten was, gaf de Nederlander er in de gietende regen al de brui aan.

    

   Sunweb moet het geweer in deze Giro dus van schouder veranderen en Louis Vervaeke gaf alvast het goeie voorbeeld. Onze landgenoot schoof mee in een kopgroep van 5 klanten, maar de sprintersploegen hielden slechts rekening met één scenario: sprinten in Terracina.

    

   Vervaeke hield dapper stand, maar werd op 30 kilometer van de finish gegrepen. De jury had dan al de verstandige beslissing genomen om de tijden bij de doortocht op 9 kilometer van de finish, bij het aansnijden van het lokale rondje, aan te rekenen.

    

   De klassementsmannen hoefden zich dus niet te mengen in het gewoel van de sprintersploegen. Op de brede boulevard – de Via Roma zowaar – werd de rode loper uitgerold voor Elia Viviani, maar de spieren van de Italiaanse kampioen waren helemaal verkrampt.

    

   Fernando Gaviria schoot zijn pijl vrij vroeg af, maar het was uiteindelijk de derde hond die met het been aan de haal ging. Pascal Ackermann werd even in de sandwich genomen, maar had nog  buskruit in zijn benen om op en over Gaviria naar zijn tweede ritzege te wippen.

   Vervaeke: "Het was mission impossible"

   Vanendert: "Vervelend om al na 5 dagen te moeten opgeven"

   rituitslagrituitslag

   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Bologna - Bologna8 kmRoglicRoglic
   2/>Bologna - Fucecchio205 kmAckermannRoglic
   3/>Vinci - Orbetello220 kmGaviriaRoglic
   4/>Orbetello - Frascati235 kmCarapazRoglic
   5/>Frascati - Terracina130.8 kmAckermannRoglic
   6/>Cassino - San Giovanni Rotondo238 kmMasnadaConti
   7/>Vasto - L'Aquila185 kmBilbaoConti
   8/>Tortoreto Lido - Pesaro239 kmEwanConti
   9Riccione - San Marino34.8 kmRoglicConti
   10/>Ravenna - Modena145 kmDémareConti
   11/>Carpi - Novi Ligure221 kmEwanConti
   12/>Cuneo - Pinerolo158 kmBenedettiPolanc
   13/>Pinerolo - Lago Serrù196 kmZakarinPolanc
   14/>Saint-Vincent - Courmayeur131 kmCarapazCarapaz
   15/>Ivrea - Como232 kmCataldoCarapaz
   16/>Lovere - Ponte di Legno194 kmCicconeCarapaz
   17/>Commezzadura - Antholz181 kmPetersCarapaz
   18/>Valdaora - Santa Maria di Sala222 kmCimaCarapaz
   19/>Treviso - San Martino di Castrozza151 kmChavesCarapaz
   20/>Feltre - Monte Avena194 kmBilbaoCarapaz
   21Verona - Verona17 kmHagaCarapaz

   Fase per fase

   1. 17 uur 37. Hoe verliep de sprint? Deceuninck-Quick Step kwam op het gepaste moment naar voren, maar de benen van Viviani blokkeerden helemaal. Ackermann zat bijna in de sandwich tussen een pion van Groupama-FDJ en Gaviria, maar de Duitser kon de ietwat verrassende uithaal van de Colombiaan nog counteren. Met een jump in de slotmeters geeft hij Gaviria op zijn appel. Démare en Ewan kapen de ereplaatsen weg, van Viviani is geen spoor. .
   2. 17 uur 36. Nummer twee voor Ackermann! Viviani valt helemaal stil. Gaviria neemt over, maar Ackermann heeft het laatste woord! De Duitser flikt het opnieuw en schreeuwt het uit. .
   3. 17 uur 35. Viviani wordt in een zetel naar de streep gebracht.
   4. 17 uur 35. Groupama, Lotto en Quick-Step: we zien drie treintjes naast elkaar. .
   5. De vod. Het bochtenwerk is voorbij. Op deze brede boulevard mogen de stieren nu vechten om de dagzege. 17 uur 34.
   6. 17 uur 34. Nog twee kilometer. Het zijn geen indrukwekkende treintjes. Bora en Lotto bikkelen om de cockpit. .
   7. 17 uur 33. Viviani is zijn manschappen aan het dirigeren en schuift nu op. Laat, maar an sich nog goed op tijd. .
   8. 17 uur 32. Nog 3 kilometer. We hebben straks nog een brede flauwe bocht naar rechts. De laatste rechte lijn bedraagt 1,5 kilometer. .
   9. 17 uur 32. In dit weer is het lastig om een treintje te boetseren. Iedereen snakt naar de laatste rechte lijn. .
   10. 17 uur 30. De laatste zone met bochten is stilaan achter de kiezen. Na elke curve volgt er toch wat opluchting. Het is een ietwat vreemde sprintvoorbereiding, zo zonder klassementsmannen. .
   11. 17 uur 29. Elia Viviani zit nog vrij ver, de maats van Ewan zitten klaar om de fakkel van Israel Cycling Academy over te nemen. Nog 5 kilometer.
   12. 17 uur 26. Het is alleszins een verstandige keuze van de organisatie geweest om de "tijdstreep" te leggen bij het ingaan van het rondje. Er worden nu toch net iets minder risico's genomen. .
   13. 17 uur 25. Roglic en zijn mannetjes verdwijnen van de eerste rij. Tussen de plassen door gaan de sprintersteams op zoek naar organisatie. Dat is niet evident, want in de eerste kilometers liggen enkele bochten. .
   14. 17 uur 24. Rondje van 9 kilometer. De chronometer wordt hier ingedrukt aan de finish. We maken ons op voor het lokale circuit van 9 kilometer. De klassementsmannen hoeven zich nu dus niet meer in de strijd te mengen. .
   15. 17 uur 22. Campenaerts doet zijn duit in het zakje en zet de trein van Ewan op de rails. Nog 11 kilometer. We finishen hier overigens op de brede Via Roma, het verlengstuk van de Via Appia. Zo'n boulevard moet wel leiden tot een koninklijke sprint. .
   16. 17 uur 17. Nog 15 kilometer tot de finish. De ploegen van de klassementsmannen brengen hun kopmannen in stelling. Op 9 kilometer van het einde zit hun job er in principe op. Dan kunnen de sprinters zich helemaal uitleven. .
   17. 17 uur 16. Vanochtend voelde ik al op de rollen dat het niet meer kon. Ik wist voor 99 procent dat het niet zou lukken, maar ik wilde toch voor die ene procent proberen op de fiets. Het was een beetje tegen beter weten in en dat klopte ook. Ik heb het geprobeerd en het ging echt niet. Een eerste reactie van Tom Dumoulin.
   18. 17 uur 12.
   19. Bekijk hier de finale, met een lange laatste rechte lijn. 17 uur 10.
   20. 17 uur 08. Op 9 kilometer van de finish kunnen de sprinters de laatste rechte lijn al eens in hun hoofd prenten. We herhalen graag nog eens dat de organisatie daar ook al de tijden zal afdrukken. .