Ewan komt net tekort in Giro, Dumoulin is grote verliezer na massale val in finale

  Giro d'Italia: Rit 4einde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekOrbetello - AankomstFrascati -
  Afstand235 km
  0306090120150180210235

   De 4e rit in de Giro heeft voor een zware ravage gezorgd. Een massale valpartij op 6 km van de finish telde Tom Dumoulin uit. Richard Carapaz was de triomfator, Ewan kwam net te laat.

   Dumoulin verliest veel tijd na val in de 4e Giro-rit, Carapaz zegeviert

   Voor Tom Dumoulin sloeg het noodlot toe op iets meer dan 5 kilometer van de finish. Na een tot dan toe vrij geschiedenisloze etappe (3 Italiaanse vluchters werden na 225 kilometers gegrepen) werd de buik van het peloton opgeschrikt door een massale valpartij.

    

   Slechts een 15-tal renners kon voluit doorpezen. Een handvol favorieten (Yates, Lopez, Nibali,...) moest in de achtervolging, maar vooral Dumoulin kreeg een forse rekening gepresenteerd.

    

   Met bebloede linkerknie zette hij zijn weg voort, maar uit alles bleek dat de eindwinnaar van 2017 niet meer lekker in zijn vel zat. Omringd door zijn ploeggenoten werd hij nog tot aan de finish in Frascati (bekend als plaats waar Stan Ockers wereldkampioen werd) begeleid, maar hij verloor wel 4 minuten op de winnaar.

    

   Die winnaar was ietwat verrassend Richard Carapaz. De Ecuadoraan won vorig jaar wel al een etappe in de Giro, maar op deze aankomst leek hij toch zijn meerdere te moeten erkennen in snelle mannen als Ackermann, Démare en Ewan. Die 3 sprinters konden de pittige slotklim overleven, maar keken te veel naar elkaar toen Carapaz op enkele honderden meters van de finish wegsprong. Met een ultieme inspanning probeerde Ewan het nog, maar hij strandde aan zijn achterwiel.

   Richard Carapaz

   Richard Carapaz (l) houdt Caleb Ewan (r) af.

   Carapaz: "Voelde dat Ewan eraan kwam"

   "Ik wist dat er wel wat snelle benen in de groep zaten, dus zocht ik mijn kans", doet Richard Carapaz het verhaal over zijn ritoverwinning.

    

   "600 meter voor de aankomst zag ik een kans om een aanval te plaatsen die kon slagen. Ik zette aan met alles wat ik in me had en zag dat ik een mooie voorsprong had."

    

   Carapaz voelde dat hij een mikpunt was voor Caleb Ewan. "Het moment dat ik had uitgekozen was perfect, maar ik moest mezelf op het eind nog over de limiet duwen omdat Ewan eraan kwam", vertelt de Zuid-Amerikaan, die maandag 50 seconden verloor door materiaalpech.

    

   "Ik had gisteren zo'n pech dat ik gewoon de klok wou terugdraaien en vanaf nul herbeginnen. Dat is gebeurd, maar ik had niet gedacht dat ik zou meedoen voor de ritzege, laat staan aan winnen", besluit Carapaz na zijn nieuwe overwinning in de Giro. Vorig jaar won de Ecuadoraan de rit met aankomst op Montevergine di Mercogliano.

   Dumoulin trekt al mankend de bus in:

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Richard CarapazMOV5:58:17
   2Caleb EwanLTS+0
   3Diego UlissiUAD+0
   4Pascal AckermannBOH+2
   5Florian SénéchalDQT+2
   6Primož RoglicTJV+2
   7Valerio ContiUAD+14
   8Miguel Ángel LópezAST+18
   9Arnaud DémareGFC+18
   10Simon YatesMTS+18

   Ewan: "Ik moest vroeg aanzetten, maar het was onvoldoende"

   Fase per fase

   1. 17 uur 33. Dumoulin verliezer van de dag. Er druppelen nu een voor een renners binnen, onder meer Yates en Lopez. Het is nog altijd wachten op Dumoulin. Hij komt nu pas onder de rode vod.
   2. 17 uur 32. Carapaz wint! Caleb Ewan komt net tekort. Richard Carapaz houdt de Australiër met een half wiel af.
   3. 17 uur 32. Ewan komt van heel ver. Geraakt hij nog aan Carapaz?
   4. 17 uur 32. De anderen aarzelen. Is de vogel gaan vliegen?
   5. 17 uur 31. Carapaz demarreert. Verrast hij de sprinters?
   6. 17 uur 31. Conti blijft aantrekken voor ploegmaat Ulissi. Maar heeft die snelheid genoeg om Ewan, Ackermann en Démare af te houden?
   7. 17 uur 30. Ewan heeft het wiel gekozen van Roglic. Démare krijgt het lastig. Hij bijt in het wiel van Ackermann.
   8. 17 uur 30. Het is Sénéchal die de honneurs zal moeten waarnemen voor Deceuninck-Quick Step. Ackermann, Démare en Ewan overleven nog altijd.
   9. 17 uur 29. Viviani moet nu lossen, onder het beukwerk van UAE. Ulissi is goed omringd. Roglic zal natuurlijk ook niet neen zeggen tegen een zege.
   10. 17 uur 29. Als we het zo eens overlopen zijn Roglic en Carapaz de enige klassementsrenners die de valpartij overleefd hebben.
   11. 17 uur 29. Wie maakt nog kans? We focussen ons toch weer op de strijd om de dagzege. Démare, Ewan, Viviani en Ackermann hebben het overleefd. Gaviria is er niet bij, zijn ploegmaat Ulissi doet wel nog mee om de knikkers.
   12. 17 uur 27. Er zit weinig dash bij Dumoulin. Het lijkt erop dat hij zelfs even in de remmen knijpt, maar net dan zwenkt de camera weg.
   13. 17 uur 26. Gehavende Dumoulin. Met een bebloede rechterknie moet Dumoulin alleen proberen terug te keren. Het is chaos alom achter het uitgedunde groepje vooraan.
   14. 17 uur 25. Net als gisteren blijft er nog maar een klein groepje over na de valpartij. We spreken over een 20-tal renners. Roze trui Roglic zit goed mee vooraan. Hij kan een tik uitdelen aan de concurrentie.
   15. Massale valpartij. Ergens halverwege wordt er zwaar gevallen. Vooral Katjoesja is zwaar getroffen, met 3 renners die in de graskant zitten. 17 uur 24.
   16. 17 uur 24. Ook Ewan, Ackermann en Gaviria worden naar voren gebracht. Het zijn toch eerder sprinters die we zien.
   17. 17 uur 23. Deceuninck-Quick Step, Movistart, Mitchelton en Katjoesja vechten om de beste plaatsen vooraan het peloton. Viviani zit al goed vooraan, dus het is goed mogelijk dat hij vandaag revanche neemt voor zijn deklassering van gisteren.
   18. 17 uur 19. Gruppo compatto. Na een vlucht van 225 kilometer komt er een einde aan de onderneming van Frapporti en Maestri. Het peloton zet de laatste 10 kilometer in.
   19. Valpartij. Er wordt gevallen en opnieuw is de Brit Knox erbij. Ook Campenaerts zoekt het asfalt op, maar hij lijkt snel weer te vertrekken. Ludvigsson biedt nog zijn excuses aan aan Knox. Heeft de Zweed boter op zijn hoofd? 17 uur 15.
   20. 17 uur 12. Cima is niet meer teruggekeerd. Frapporti en Maestri zetten nog voort, maar het is niet meer dan een stuiptrekking, want het peloton is genaderd tot op 45 seconden.
   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Bologna - Bologna8 kmRoglicRoglic
   2/>Bologna - Fucecchio205 kmAckermannRoglic
   3/>Vinci - Orbetello220 kmGaviriaRoglic
   4/>Orbetello - Frascati235 kmCarapazRoglic
   5/>Frascati - Terracina130.8 kmAckermannRoglic
   6/>Cassino - San Giovanni Rotondo238 kmMasnadaConti
   7/>Vasto - L'Aquila185 kmBilbaoConti
   8/>Tortoreto Lido - Pesaro239 kmEwanConti
   9Riccione - San Marino34.8 kmRoglicConti
   10/>Ravenna - Modena145 kmDémareConti
   11/>Carpi - Novi Ligure221 kmEwanConti
   12/>Cuneo - Pinerolo158 kmBenedettiPolanc
   13/>Pinerolo - Lago Serrù196 kmZakarinPolanc
   14/>Saint-Vincent - Courmayeur131 kmCarapazCarapaz
   15/>Ivrea - Como232 kmCataldoCarapaz
   16/>Lovere - Ponte di Legno194 kmCicconeCarapaz
   17/>Commezzadura - Antholz181 kmPetersCarapaz
   18/>Valdaora - Santa Maria di Sala222 kmD. CimaCarapaz
   19/>Treviso - San Martino di Castrozza151 kmChavesCarapaz
   20/>Feltre - Monte Avena194 kmBilbaoCarapaz
   21Verona - Verona17 kmHagaCarapaz