• home
 • video
 • pas verschenen

  Balen voor Viviani: hij wint sprint in Toscane, maar wordt gedeklasseerd

  Giro d'Italia: Rit 3einde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekVinci - AankomstOrbetello -
  Afstand220 km
  0306090120150180220

   Fernando Gaviria (UAE) heeft de ritzege in de schoot geworpen gekregen in de 3e rit van de Giro. Elia Viviani kwam als eerste over de streep in Orbetello, maar werd achteraf door de jury gedeklasseerd.

   Kijk hier waarom Viviani gedeklasseerd werd in de de sprint van de 3e Giro-rit

   Video player inladen ...

   De wind waaide hevig tussen Vinci (de geboorteplaats van Leonardo Da Vinci) en Orbetello. Het was dan ook zenuwachtigheid troef aan de start, want iedereen verwachtte een hele dag waaierrijden.

    

   Maar schijnbaar hadden de renners onder elkaar stiekem een wapenstilstand getekend, want zelfs op de meest uitnodigende stukken werd geen enkele poging ondernomen om een waaiertje te trekken. De schrik om zelf het slachtoffer van de dag te worden, was groter dan de wil om een concurrent een rekening te presenteren.

    

   Zo werd het de dag van de Japanner Hatsuyama - die bijna 150 kilometer voor het peloton uit reed - en uiteindelijk voornamelijk van Elia Viviani. Zo dachten we toch. De Italiaanse kampioen voelde zich in de eerste sprint nog wat in de steek gelaten door zijn ploegmaats, maar deze keer klopte het plannetje bij Deceuninck-Quick Step perfect.

    

   Tijdens de sprint ging Viviani even op wandel met Moschetti, maar veel leek daar niet aan de hand. De jury dacht daar anders over en vond het manoeuvre een deklassering van Viviani waard. Zo kreeg Fernando Gaviria de overwinning cadeau, tot grote woede van zijn ex-ploegmaat.

   Tao Geoghegan Hart pechvogel van de dag

   De voorbereiding van de sprint werd opgeschrikt door een valpartij in de buik van het peloton, die de groep in 2 stukken scheurde. Enkele schaduwfavorieten voor het eindpodium verloren hierdoor toch wat tijd: Carapaz en Pozzovivo bolden 46 seconden na Viviani binnen, Tao Geoghegan Hart (die eerder op de dag ook al was gevallen) verloor 1'28".

   Ook Renaat kan geen reactie losweken bij razende Viviani

   Video player inladen ...

   Juryvoorzitter Martijn Swinkels: "Viviani houdt zich niet aan zijn rechte lijn"

   Video player inladen ...

   Gaviria: "Voor mij blijft Viviani de winnaar van deze rit"

   Video player inladen ...

   Serry: "Het was levensgevaarlijk vandaag"

   Video player inladen ...

   De Gendt: "De wind zat gewoon verkeerd"

   Video player inladen ...

   Verslag van de 3e rit in de Giro

   Video player inladen ...

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Fernando GaviriaUAD5:23:19
   2Arnaud DémareGFC+0
   3Pascal AckermannBOH+0
   4Matteo MoschettiTFS+0
   5Giacomo NizzoloTDD+0
   6Jakub MareczkoCPT+0
   7Davide CimolaiICA+0
   8Manuel BellettiANS+0
   9Christian KneesINS+0
   10Sacha ModoloEF1+0

   Fase per fase

   1. Uit de herhaling zien we dat Viviani Moschetti nog een beetje hinderde in de sprint, maar niet genoeg om je daar vragen bij te stellen. Gaviria steekt nog net zijn wiel als 2e over de finish.
   2. Tao Geoghegan Hart komt nu over de finish. Hij verliest iets meer dan een minuut.
   3. Viviani wint!

    Viviani kon het hoofd koel houden in een warrige sprint.
   4. De levensgevaarlijke links-rechts-bocht op 500 meter van de finish wordt goed verteerd. We gaan sprinten!
   5. Laatste km.

    Op een brug over de zee duiken ze onder de rode vod. Net op dat moment komt Deceuninck-Quick Step naar voren met Viviani.
   6. Sprintersteams

    Groupama-FDJ en UAE maken de beste indruk op dit moment. Ewan en Viviani zijn iets minder goed bijgestaan.
   7. Het zijn nu toch weer de ploegen van de klassementsmannen die de koers in handen hebben genomen. Achteraan sluiten wel weer verschillende renners aan.
   8. Het peloton is dan toch in verschillende stukken gebroken. Niet door de wind, maar wel door die valpartij. In het eerste deel rijden zo'n 60 renners.
   9. Val

    Achteraan in het peloton wordt gevallen, met Hart (opnieuw) als belangrijkste naam uit het klassement. Battaglin blijft zitten, al lijkt het wel mee te vallen op het eerste gezicht.
   10. Deceuninck-Quick Step is de eerste sprintersploeg die zijn kaarten op tafel gooit. Voor de rest zijn ze vooral omringd door ploegen van klassementsrenners.