Haga zet Campenaerts en De Gendt een neus, Carapaz wint de Giro

  Giro d'Italia: Rit 21einde
  individuele tijdrit
  VertrekVerona - AankomstVerona -
  Afstand17 km
  01017
   9,5km - Torricelle
   1Victor CampenaertsLotto - Soudal14:08
   2Damiano CarusoBahrain - Merida+2
   3Chad HagaTeam Sunweb+6
   9,5km - Torricelle
   1Chad HagaTeam Sunweb22:07
   2Victor CampenaertsLotto - Soudal+4
   3Thomas De GendtLotto - Soudal+6

   Chad Haga is de verrassende winnaar geworden van de afsluitende tijdrit in de Giro. De Amerikaan van Team Sunweb was een handvol seconden sneller dan Lotto-Soudal-renners Victor Campenaerts en Thomas De Gendt. De eindzege van Richard Carapaz kwam niet meer in gevaar, Primoz Roglic wipte nog over Mikel Landa naar de 3e plaats.

   Victor Campenaerts strandde deze Giro al op een zucht van een tijdritzege en was erop gebrand om in de slotetappe alsnog een overwinning mee te graaien. De werelduurrecordhouder moest al vroeg aan de bak en zette met 22'11" na 17 km een goeie tijd neer.

    

   Toch kon de Lotto-Soudal-renner niet lang genieten van zijn plaatsje in de hot seat. De Amerikaan Chad Haga, 7 minuten na Campenaerts gestart, was aan het tussenpunt nog 6 seconden langzamer, maar reed een fenomenaal tweede wedstrijddeel en bleek aan de streep zowaar 4 seconden sneller.

    

   Van de klassementsrenners kwam er niemand meer in de buurt van Haga's chrono. Wie dat wel deed, was Thomas De Gendt. Campenaerts' ploegmaat bij Lotto-Soudal had blijkbaar nog wel wat in de tank zitten na 3 zware weken en reed naar een knappe 3e plaats, op slechts 6 seconden van Haga.

    

   Geen verrassingen meer in de top 10 van het algemene klassement. De bonus van Richard Carapaz was ruim genoeg om onbedreigd naar een 1e Giro-zege te rijden. Vincenzo Nibali sluit af op 1'05" van de eindwinnaar. Twee verschuivingen nog: Primoz Roglic snoepte de 3e plaats af van Mikel Landa, en Rafal Majka deed haasje-over met Miguel Angel Lopeze voor de 6e plaats.

   Ritwinnaar Chad Haga

   Ritwinnaar Chad Haga

   Campenaerts: "Grote ontgoocheling"

   Vier seconden kwam Victor Campenaerts tekort om de tijdrit te winnen. "Ik heb veel korter in de hot seat gezeten dan ik gedacht had," lachte Campenaerts ietwat groen. "Ik had Haga ook niet verwacht vandaag, al had ik wel gezien dat hij ergens mee bezig was. Hij kan goed klimmen, maar zat altijd in de grupetto. Toch had ik niet gedacht dat hij mij zou kloppen."

    

   In het tweede deel was Haga 10 seconden sneller dan Campenaerts. "Dat is straf. Ik had het eerder andersom verwacht. Hij heeft een zeer sterke tijdrit gereden."

    

   "Toen ik over de streep kwam, had ik het gevoel dat ik een tijdrit gereden had om te winnen. Dit is dus een grote ontgoocheling. Het is zuur om tweede te worden en nog zuurder omdat het na Haga is en niet achter pakweg Roglic."

    

   "Mijn volgende doel? In de Ronde van België wil ik proberen om een goed klassement te rijden. Ik denk dat dat wel kan en met ook Tim Wellens in de ploeg staan we er goed voor. Daarna focus ik me op het EK en vooral hte WK, waar ik voor een podiumplaats ga."

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Chad HagaSUN22:07
   2Victor CampenaertsLTS+4
   3Thomas De GendtLTS+6
   4Damiano CarusoTBM+9
   5Tobias LudvigssonGFC+11
   6Josef CernýCCC+11
   7Pello BilbaoAST+17
   8Mattia CattaneoANS+20
   9Vincenzo NibaliTBM+23
   10Primož RoglicTJV+26

   Fase per fase

   1. 17 uur 10. Carapaz eindwinnaar. De eindzege van Richard Carapaz is niet meer in gevaar gekomen. De Movistar-renner is de eerste Ecuadoraan die een grote ronde wint.
   2. 17 uur 04. Haga wint! Chad Haga is echt als een bezetene tekeergegaan in het tweede deel. Bij het tussenpunt volgde Nibali op 6 seconden van de Amerikaan, maar de dagzege zit er niet meer in. Haga wint!
   3. 17 uur 02. Geen podium voor Landa. Mikel Landa heeft zijn 3e plaats nog moeten prijsgeven in de tijdrit. De Spanjaard had een voorsprong van 23 seconden op Primoz Roglic, maar dat bleek niet voldoende om de Sloveen af te houden. Roglic op het podium dus.
   4. 17 uur 01. Richard Carapaz zal geen potten breken in deze tijdrit. Aan het tussenpunt moet hij dik 30 seconden toegeven, maar dat is geen probleem. De Ecuadoraan heeft bijna 2 minuten voorsprong in de stand.
   5. 16 uur 59. Primoz Roglic zet de 9e tijd neer in de tijdrit. Het is nu wachten op Landa om te weten of de Sloveen alsnog het podium haalt.
   6. 16 uur 57. Nibali voor de ritzege? Vincenzo Nibali komt aan het tussenpunt door op 6 seconden van Chada Haga. De Italiaan kan nu aan de afdaling beginnen en daar is hij misschien wel de allerbeste in in dit peloton. Haga kijkt bloednerveus toe.
   7. 16 uur 56. Majka op 6. Zoals verwacht heeft Miguel Angel Lopez zijn 6e plaats niet kunnen vasthouden. Een bonus van 10 seconden bleek niet voldoende voor de Colombiaan, die in de tijdrit een pak langzamer was dan Rafal Majka.
   8. 16 uur 51. Majka bolt over de streep en kan terugblikken op een prima tijdrit. Het is nu nog even afwachten tot Lopez binnenkomt, maar wellicht schuift Majka nog een plaatsje op in de stand.
   9. 16 uur 47. Lopez lijkt zijn 6e plaats nog kwijt te spelen aan Majka. De Pool staat in de stand op 10 seconden van de Spanjaard en is voorlopig sneller in de tijdrit.
   10. 16 uur 46. Start Carapaz. In opperste concentratie bolt Richard Carapaz van het startpodium. Dik 20 minuten knallen scheiden de Ecuadoraan van de eindzege in de Giro. Als de Movistar-renner recht blijft en geen pech kent, moet dat lukken.
   11. 16 uur 41. Wat heeft Roglic nog in de tank? Primoz Roglic heeft voor deze tijdrit 23 seconden achterstand op nummer 3 Mikel Landa. Raakt de renner van Jumbo-Visma toch nog op het podium?
   12. 16 uur 34. We zitten aan de top 3. Mikel Landa is begonnen aan zijn tijdrit, dadelijk volgen nog Vincenzo Nibali en Richard Carapaz.
   13. 16 uur 33. Chad Haga amuseert zich best in de hot seat. Nog 13 renners moeten er binnenkomen. De Amerikaan moet nog even in spanning afwachten of hij zich de winnaar van deze tijdrit mag noemen.
   14. 16 uur 29. Haalt Majka Lopez nog bij? Rafal Majka is als nummer 7 vertrokken. De Pool kan misschien nog wel een plaatsje goedmaken, want Miguel Angel Lopez heeft in de stand maar 10 seconden bonus.
   15. 16 uur 25. Nummer 8 Simon Yates is onderweg, over die minuten volgt Majka. Carapaz sluit het rijtje om 16.46u.
   16. 16 uur 21. Degrendele woont de Giro bij als toeschouwster: "Leuke ervaring".

    Degrendele woont de Giro bij als toeschouwster: "Leuke ervaring"

   17. 16 uur 16. Op Damiano Caruso na is er de jongste tijd niemand meer in de buurt gekomen van de top 3. Hebben de top 10-renners zo dadelijk nog iets in petto? Nummer 10 Zakarin gaat zo dadelijk van start.
   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Bologna - Bologna8 kmRoglicRoglic
   2/>Bologna - Fucecchio205 kmAckermannRoglic
   3/>Vinci - Orbetello220 kmGaviriaRoglic
   4/>Orbetello - Frascati235 kmCarapazRoglic
   5/>Frascati - Terracina130.8 kmAckermannRoglic
   6/>Cassino - San Giovanni Rotondo238 kmMasnadaConti
   7/>Vasto - L'Aquila185 kmBilbaoConti
   8/>Tortoreto Lido - Pesaro239 kmEwanConti
   9Riccione - San Marino34.8 kmRoglicConti
   10/>Ravenna - Modena145 kmDémareConti
   11/>Carpi - Novi Ligure221 kmEwanConti
   12/>Cuneo - Pinerolo158 kmBenedettiPolanc
   13/>Pinerolo - Lago Serrù196 kmZakarinPolanc
   14/>Saint-Vincent - Courmayeur131 kmCarapazCarapaz
   15/>Ivrea - Como232 kmCataldoCarapaz
   16/>Lovere - Ponte di Legno194 kmCicconeCarapaz
   17/>Commezzadura - Antholz181 kmPetersCarapaz
   18/>Valdaora - Santa Maria di Sala222 kmD. CimaCarapaz
   19/>Treviso - San Martino di Castrozza151 kmChavesCarapaz
   20/>Feltre - Monte Avena194 kmBilbaoCarapaz
   21Verona - Verona17 kmHagaCarapaz