• home
 • video
 • pas verschenen

  Haga zet Campenaerts en De Gendt een neus, Carapaz wint de Giro

  Giro d'Italia: Rit 21einde
  individuele tijdrit
  VertrekVerona - AankomstVerona -
  Afstand17 km
  01017
   9,5km - Torricelle
   1Victor CampenaertsLotto - Soudal14:08
   2Damiano CarusoBahrain - Merida+2
   3Chad HagaTeam Sunweb+6
   9,5km - Torricelle
   1Chad HagaTeam Sunweb22:07
   2Victor CampenaertsLotto - Soudal+4
   3Thomas De GendtLotto - Soudal+6

   Chad Haga is de verrassende winnaar geworden van de afsluitende tijdrit in de Giro. De Amerikaan van Team Sunweb was een handvol seconden sneller dan Lotto-Soudal-renners Victor Campenaerts en Thomas De Gendt. De eindzege van Richard Carapaz kwam niet meer in gevaar, Primoz Roglic wipte nog over Mikel Landa naar de 3e plaats.

   Victor Campenaerts strandde deze Giro al op een zucht van een tijdritzege en was erop gebrand om in de slotetappe alsnog een overwinning mee te graaien. De werelduurrecordhouder moest al vroeg aan de bak en zette met 22'11" na 17 km een goeie tijd neer.

    

   Toch kon de Lotto-Soudal-renner niet lang genieten van zijn plaatsje in de hot seat. De Amerikaan Chad Haga, 7 minuten na Campenaerts gestart, was aan het tussenpunt nog 6 seconden langzamer, maar reed een fenomenaal tweede wedstrijddeel en bleek aan de streep zowaar 4 seconden sneller.

    

   Van de klassementsrenners kwam er niemand meer in de buurt van Haga's chrono. Wie dat wel deed, was Thomas De Gendt. Campenaerts' ploegmaat bij Lotto-Soudal had blijkbaar nog wel wat in de tank zitten na 3 zware weken en reed naar een knappe 3e plaats, op slechts 6 seconden van Haga.

    

   Geen verrassingen meer in de top 10 van het algemene klassement. De bonus van Richard Carapaz was ruim genoeg om onbedreigd naar een 1e Giro-zege te rijden. Vincenzo Nibali sluit af op 1'05" van de eindwinnaar. Twee verschuivingen nog: Primoz Roglic snoepte de 3e plaats af van Mikel Landa, en Rafal Majka deed haasje-over met Miguel Angel Lopeze voor de 6e plaats.

   Ritwinnaar Chad Haga

   Ritwinnaar Chad Haga

   Campenaerts: "Grote ontgoocheling"

   Vier seconden kwam Victor Campenaerts tekort om de tijdrit te winnen. "Ik heb veel korter in de hot seat gezeten dan ik gedacht had," lachte Campenaerts ietwat groen. "Ik had Haga ook niet verwacht vandaag, al had ik wel gezien dat hij ergens mee bezig was. Hij kan goed klimmen, maar zat altijd in de grupetto. Toch had ik niet gedacht dat hij mij zou kloppen."

    

   In het tweede deel was Haga 10 seconden sneller dan Campenaerts. "Dat is straf. Ik had het eerder andersom verwacht. Hij heeft een zeer sterke tijdrit gereden."

    

   "Toen ik over de streep kwam, had ik het gevoel dat ik een tijdrit gereden had om te winnen. Dit is dus een grote ontgoocheling. Het is zuur om tweede te worden en nog zuurder omdat het na Haga is en niet achter pakweg Roglic."

    

   "Mijn volgende doel? In de Ronde van België wil ik proberen om een goed klassement te rijden. Ik denk dat dat wel kan en met ook Tim Wellens in de ploeg staan we er goed voor. Daarna focus ik me op het EK en vooral hte WK, waar ik voor een podiumplaats ga."

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Chad HagaSUN22:07
   2Victor CampenaertsLTS+4
   3Thomas De GendtLTS+6
   4Damiano CarusoTBM+9
   5Tobias LudvigssonGFC+11
   6Josef CernýCCC+11
   7Pello BilbaoAST+17
   8Mattia CattaneoANS+20
   9Vincenzo NibaliTBM+23
   10Primož RoglicTJV+26

   Fase per fase

   1. Carapaz eindwinnaar

    De eindzege van Richard Carapaz is niet meer in gevaar gekomen. De Movistar-renner is de eerste Ecuadoraan die een grote ronde wint.
   2. Haga wint!

    Chad Haga is echt als een bezetene tekeergegaan in het tweede deel. Bij het tussenpunt volgde Nibali op 6 seconden van de Amerikaan, maar de dagzege zit er niet meer in. Haga wint!
   3. Geen podium voor Landa

    Mikel Landa heeft zijn 3e plaats nog moeten prijsgeven in de tijdrit. De Spanjaard had een voorsprong van 23 seconden op Primoz Roglic, maar dat bleek niet voldoende om de Sloveen af te houden. Roglic op het podium dus.
   4. Richard Carapaz zal geen potten breken in deze tijdrit. Aan het tussenpunt moet hij dik 30 seconden toegeven, maar dat is geen probleem. De Ecuadoraan heeft bijna 2 minuten voorsprong in de stand.
   5. Primoz Roglic zet de 9e tijd neer in de tijdrit. Het is nu wachten op Landa om te weten of de Sloveen alsnog het podium haalt.
   6. Nibali voor de ritzege?

    Vincenzo Nibali komt aan het tussenpunt door op 6 seconden van Chada Haga. De Italiaan kan nu aan de afdaling beginnen en daar is hij misschien wel de allerbeste in in dit peloton. Haga kijkt bloednerveus toe.
   7. Majka op 6

    Zoals verwacht heeft Miguel Angel Lopez zijn 6e plaats niet kunnen vasthouden. Een bonus van 10 seconden bleek niet voldoende voor de Colombiaan, die in de tijdrit een pak langzamer was dan Rafal Majka.
   8. Majka bolt over de streep en kan terugblikken op een prima tijdrit. Het is nu nog even afwachten tot Lopez binnenkomt, maar wellicht schuift Majka nog een plaatsje op in de stand.
   9. Lopez lijkt zijn 6e plaats nog kwijt te spelen aan Majka. De Pool staat in de stand op 10 seconden van de Spanjaard en is voorlopig sneller in de tijdrit.
   Giro d'Italia
   -
   datumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   Bologna - Bologna8 kmRoglicRoglic
   />Bologna - Fucecchio205 kmAckermannRoglic
   />Vinci - Orbetello220 kmGaviriaRoglic
   />Orbetello - Frascati235 kmCarapazRoglic
   />Frascati - Terracina130.8 kmAckermannRoglic
   />Cassino - San Giovanni Rotondo238 kmMasnadaConti
   />Vasto - L'Aquila185 kmBilbaoConti
   />Tortoreto Lido - Pesaro239 kmEwanConti
   Riccione - San Marino34.8 kmRoglicConti
   />Ravenna - Modena145 kmDémareConti
   />Carpi - Novi Ligure221 kmEwanConti
   />Cuneo - Pinerolo158 kmBenedettiPolanc
   />Pinerolo - Lago Serrù196 kmZakarinPolanc
   />Saint-Vincent - Courmayeur131 kmCarapazCarapaz
   />Ivrea - Como232 kmCataldoCarapaz
   />Lovere - Ponte di Legno194 kmCicconeCarapaz
   />Commezzadura - Antholz181 kmPetersCarapaz
   />Valdaora - Santa Maria di Sala222 kmD. CimaCarapaz
   />Treviso - San Martino di Castrozza151 kmChavesCarapaz
   />Feltre - Monte Avena194 kmBilbaoCarapaz
   Verona - Verona17 kmHagaCarapaz