Pello Bilbao wint koninginnenrit in Dolomieten, Carapaz heeft eindzege voor grijpen

  Giro d'Italia: Rit 20einde
  />wegwedstrijd
  VertrekFeltre - AankomstMonte Avena -
  Afstand194 km
  0306090120150194

   Pello Bilbao is de derde renner in deze Giro die twee etappes heeft gewonnen. Hij was de sterkste van een elitegroep in de laatste bergrit. Vincenzo Nibali probeerde leider Richard Carapaz te bestoken, maar zonder resultaat. Primoz Roglic verloor wel tijd.

   Rit 20 in een notendop

   • Winnaars van de dag: De winnaar boven op de Monte Avena was Bilbao, die zijn tweede ritzege in deze Giro veroverde. Die andere winnaar van de dag is roze trui Carapaz. Hij mag morgen aan de tijdrit beginnen met een bonus van 1'54" op Nibali. Roglic staat al op meer dan 3 minuten.
   • Verliezer van de dag: Dé grote verliezer van de dag is Primoz Roglic. Met de tijdrit voor de boeg kon de Sloveen nog een zaakje doen, maar in de koninginnenrit zakte hij door het ijs en verloor hij een kleine minuut op Nibali en Carapaz. Morgen mag hij als vierde aan de tijdrit beginnen, al is de derde plek nog wel doenbaar.
   • Pechvogel van de dag: Hij leek de sterkste renner van de dag, maar op de slotklim botste "superman" Lopez op een onvoorzichtige toeschouwer. Daarbij wist de Colombiaan het hoofd niet koel te houden (zie video onderaan).
   • Pluimen van de dag: De twee aanvalskonten in deze Giro wisten ook vandaag hun benen niet stil te houden. Masnada beloonde zichzelf met de Cima Coppi ("het dak van de ronde"), bergkoning Ciccone vocht nog mee tot het einde voor de ritwinst en verzilverde nog maar eens wat punten voor zijn blauwe trui, die de Italiaan met overwicht wint.
   • Opvallend: Met Richard Carapaz kreeg Ecuador voor het eerst een renner in de roze trui. Nu ligt de eindzege, uiteraard ook de eerste ooit voor het land, voor het grijpen. 

   Bilbao verprutst dubbel feestje bij Movistar, al kan Carapaz eindwinst ruiken

   De voorlaatste dag in deze Giro, de laatste rit in lijn, begon meteen fel. Na verschillende aanvalspogingen werd er dan toch een kopgroep gevormd. 12 renners mochten op avontuur. Daar vond Masnada het al snel welletjes geweest, de Italiaan vertrok alleen op pad en werd beloond met de eerste plek op de Cima Coppi, het hoogste punt uit deze Giro (na het wegvallen van de Gavia). 

    

   Op de Passo Manghen, de tweede en zwaarste klim van de dag, schudde Lopez een eerste keer aan de boom. Nibali en Roglic gaven toen al geen te beste indruk. Zij moesten lossen, maar konden in de afdaling weer terugkeren. Carapaz en Landa hadden wel de juiste benen te pakken, zij kwamen op geen enkel moment in de problemen. 

    

   Dan was het maar wachten tot de Croce d'Aune de voorlaatste beklimming van de dag, die voor heel wat vuurwerk zou zorgen. Opnieuw was het Lopez die de debatten opende, maar een aanval van Landa bleek de snedigste. De Spanjaard had een solo in petto, maar Nibali en Carapaz kwamen weer terug. Roglic moest passen. 

    

   Op de slotklim, de Monte Avena, raapte het trio nog enkele overgebleven restanten uit een vlucht op. Daarbij een bedrijvige Ciccone, Bilbao, Kangert en Nieve. Zij zouden gaan strijden om de ritwinst.

    

   Carapaz, die nog wat bonus wou nemen op Roglic, hield het tempo strak, Landa zat op vinkentouw om de ritzege op zak te steken. Maar als een duivel uit een doosje was daar plots Bilbao. Hij remonteerde zijn landgenoot en pakte zijn tweede ritzege uit deze Giro. Dé winnaar van de dag is ongetwijfeld Carapaz, die de eindzege stilaan kan ruiken.

    

   Roglic, die onderweg wat duwtjes kreeg van enthousiaste fans, kreeg bovenop de tijd die hij in de rit verloor nog eens 10 seconden straftijd erbij. 

   Carapaz en Landa knuffelen elkaar

   Roze trui Carapaz knuffelt Landa, die net naast de ritzege greep.

   De woede bij Lopez

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Pello BilbaoAST5:46:02
   2Mikel LandaMOV+0
   3Giulio CicconeTFS+2
   4Richard CarapazMOV+4
   5Vincenzo NibaliTBM+4
   6Tanel KangertEF1+15
   7Mikel NieveMTS+15
   8Valentin MadouasGFC+25
   9Rafal MajkaBOH+44
   10Domenico PozzovivoTBM+44

   Fase per fase

   1. 17 uur 16. Carapaz juicht mee. Roze trui Carapaz volgt in het zog van winnaar Bilbao en zijn ploegmaat Landa. Hij mag zijn beide handen kussen, want hij doet een reuzezaak in het klassement. Hij verliest geen tijd op Nibali, Roglic komt binnen op 54". .
   2. 17 uur 15. Bilbao wint! Bilbao en niet Landa wint bovenop de Monte Avena! De Spanjaard beloont zijn vroege vlucht met de dagzege, zijn tweede deze Giro. Landa strandt op de tweede plek. .
   3. 17 uur 15. Landa zet aan! Bilbao zit in zijn wiel. Nibali kan niet volgen. Wie wint?
   4. 17 uur 14. Nog 400 meter. Carapaz versnelt nog eens.
   5. 17 uur 14. Landa en Nibali zitten in het wiel van Carapaz. Ook vluchters Bilbao, Ciccone, Kangert en Nieve volgen nog. .
   6. Ultimo Chilometro! Voor de laatste keer deze Giro, we kunnen het niet laten: ultimo chilometro! Carapaz bepaalt het tempo, Landa zit klaar voor de ritzege. . 17 uur 13.
   7. 17 uur 09. Nog 2 kilometer! Carapaz lijkt de winnaar van de dag te worden, Roglic de verliezer. Maar naar wie gaat de dagzege? Nog 2 kilometer!
   8. 17 uur 05. Einde verhaal voor Madouas en co. Nibali, Landa en Carapaz hebben de laatste vluchters opgesnoept. De ritzege lijkt tussen het drietal te gaan. Landa voor de ritwinst en Carapaz voor een stevigere positie in de roze trui? Of heeft Nibali nog iets verrassends in petto?
   9. 17 uur 04. Vooraan komt Nieve tot bij Madouas. Ook blauwe trui Ciccone zit in het wiel. Kunnen zij nog een ultieme gooi doen naar de dagzege?
   10. Pech voor Lopez! Witte trui Lopez staat aan de kant. De Colombiaan komt in aanraking met een toeschouwer en verliest kostbare tijd! 16 uur 59.
   11. 16 uur 58. Nibali-Landa-Carapaz. De versnelling van Nibali zorgt voor breuken. Enkel Carapaz kon de Italiaan richting Landa volgen. Roglic, Lopez en co konden het tempo niet volgen. Carapaz is hier de Giro naar zich toe aan het trekken.
   12. 16 uur 57. Nibali roept Landa terug. Onder leiding van Vincenzo Nibali wordt Landa aan de voet van de Monte Avena weer gegrepen. Alles is te herdoen, wie is de volgende die de benen niet kan stilhouden?
   13. Het profiel van de slotklim. 16 uur 57.
   14. 16 uur 56. Slotklim: Monte Avena. De renners zijn bezig aan de afdaling van de Croce d'Aune. Eens ze beneden zijn, volgt de slotklim van 6.9 kilometer. De kortste klim, maar wel eentje met een gemiddeld percentage van 7.3% en enkele steile stukken.
   15. Valpartij Majka. In de groep der favorieten schuift Majka tegen de grond in de afdaling van de Croce d'Aune. . 16 uur 54.
   16. 16 uur 53. Nog 10 kilometer! Met nog 10 kilometer tot de finish rijdt Madouas nog steeds eenzaam op kop. Achter hem volgen zijn voormalige medevluchters op 17". Landa moet nog 48" goedmaken. De andere favorieten kijken tegen 1'04" aan. De slotklim zal alles bepalen.
   17. 16 uur 49. Op deze manier zit leider Carapaz in een zetel. De Ecuadoraan heeft een mooie voorsprong op zijn ploegmaat en hoeft zich dus geen zorgen te maken. Nu zijn Nibali, Roglic en Lopez weer aan zet.
   18. 16 uur 47. Wie volgt Landa? Na een nieuwe versnelling van Lopez acht Landa zijn moment de gloire gekomen. De Spanjaard krijgt twintigtal meter cadeau, maar Roglic zet zich op kop. De Sloveen zakte eerder al wat door het ijs, kan hij het gevaar onder controle houden?
   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Bologna - Bologna8 kmRoglicRoglic
   2/>Bologna - Fucecchio205 kmAckermannRoglic
   3/>Vinci - Orbetello220 kmGaviriaRoglic
   4/>Orbetello - Frascati235 kmCarapazRoglic
   5/>Frascati - Terracina130.8 kmAckermannRoglic
   6/>Cassino - San Giovanni Rotondo238 kmMasnadaConti
   7/>Vasto - L'Aquila185 kmBilbaoConti
   8/>Tortoreto Lido - Pesaro239 kmEwanConti
   9Riccione - San Marino34.8 kmRoglicConti
   10/>Ravenna - Modena145 kmDémareConti
   11/>Carpi - Novi Ligure221 kmEwanConti
   12/>Cuneo - Pinerolo158 kmBenedettiPolanc
   13/>Pinerolo - Lago Serrù196 kmZakarinPolanc
   14/>Saint-Vincent - Courmayeur131 kmCarapazCarapaz
   15/>Ivrea - Como232 kmCataldoCarapaz
   16/>Lovere - Ponte di Legno194 kmCicconeCarapaz
   17/>Commezzadura - Antholz181 kmPetersCarapaz
   18/>Valdaora - Santa Maria di Sala222 kmD. CimaCarapaz
   19/>Treviso - San Martino di Castrozza151 kmChavesCarapaz
   20/>Feltre - Monte Avena194 kmBilbaoCarapaz
   21Verona - Verona17 kmHagaCarapaz