• home
 • video
 • pas verschenen

  Ackermann troeft Viviani en Ewan af in eerste massasprint

  Giro d'Italia: Rit 2einde
  11 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBologna - AankomstFucecchio -
  Afstand205 km
  0306090120150180205

   Pascal Ackermann heeft op Toscaanse wegen de eerste massasprint in de Giro gewonnen. De Duitser van Bora-Hansgrohe profiteerde met een weergaloze sprint van het voorbereidende werk van Lotto-Soudal. Roglic blijft leider.

   Rit 2 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Van een entree gesproken! Pascal Ackermann rijdt zijn allereerste grote ronde en schiet al bij zijn eerste kans raak. De Duitser tekent voor zijn vierde zege van het seizoen, zijn ploeg Bora zit in totaal al aan 21.
   • Verliezer van de dag: Caleb Ewan kon het uitstekende voorbereidende werk van zijn Lotto-ploegmaats niet afwerken. Met zijn neus op zijn voorwiel zag de kleine Australiër Viviani en Ackermann nog voorbij flitsen. Ook Fernando Gaviria stelde teleur.
   • Bezige bij van de dag: Giulio Ciccone wilde zijn greep op de bergtrui verstevigen en trok mee in de vroege vlucht. Onderweg stelde de zenuwpees alles in het werk om zijn kompanen in de ontsnapping mee aan boord van zijn plan te krijgen.

   Verslag van de 2e rit in de Giro

   Giro d'Italia klassement

     naamploegresultaat
   1Pascal AckermannBOH4:44:43
   2Elia VivianiDQT+0
   3Caleb EwanLTS+0
   4Fernando GaviriaUAD+0
   5Arnaud DémareGFC+0
   6Davide CimolaiICA+0
   7Vyacheslav KuznetsovTKA+0
   8Jasper De BuystLTS+0
   9Kristian SbaragliICA+0
   10Rüdiger SeligBOH+0

   Ackermann is de sterkste tegen de elementen

   Bij de start in Bologna plensde de regen naar beneden en klom de temperatuur amper over de 10°C. Het hield een moedig achttal, met blauwe bergtrui Ciccone, niet tegen om vrijwel meteen voor de aanval te kiezen. Dat vond het peloton best, al kregen de vluchters nooit veel meer dan vier minuten voorsprong.

    

   Na de eerste helling van de dag priemde de zon door de wolken en konden de regenjasjes uit. Op de vlakke strook richting de twee tussenspurten bleef het verschil tussen de ontsnapping en het pak intact en het was pas op het eerste van twee klimmetjes voor het bergklassement dat de kaarten herschud werden. Ciccone dynamiteerde de kopgroep in zijn jacht op bergpunten, terwijl Nibali in het peloton zijn klimbenen eens wilde testen.

    

   Ook Bakelants stak zijn dikke teen in het water, maar onze landgenoot waaide snel weer terug. De vier overgebleven vluchters mochten tot in de laatste tien kilometer blijven spartelen, maar dan hadden ze het wel begrepen. Na de hergroepering ging het in gestrekte draf naar de massasprint in Fucecchio en konden de ploegen van de snelle mannen hun treintjes voorbereiden. Door de verraderlijke wind was het wel moeilijk om de juiste timing te vinden.

    

   Net na de rode vod ontregelde een valpartij ook nog een en ander, maar bij Lotto-Soudal hadden ze daar geen last van. Zij zetten een aardige lead-out op poten, maar de kleine Ewan kon het niet afmaken. Ook Viviani, vorig jaar nog winnaar van de eerste ritten in lijn, kwam tekort om de machtige halen van Ackermann te beantwoorden. De Duitser van Bora wist na zijn eerste etappezege in een grote ronde met zijn vreugde geen blijf.

   Ackermann: "Mijn eerste kans in mijn eerste grote ronde en het lukt meteen"

   Roglic: "Blij om het roze te behouden na een natte en koude dag"

   Ackermann: "De druk is al van mijn schouders"

   Fase per fase

   1. 17 uur 11. Ackermann kan het zelf amper geloven, maar bij zijn debuut in een grote ronde schiet hij meteen de hoofdvogel af.
   2. 17 uur 10. Ackermann wint! De laatste kilometer wordt ontsierd door een valpartij, maar trekken ze zich bij Lotto-Soudal niets van aan. Zij openen de sprint, maar Pascal Ackermann komt er onweerstaanbaar uit en wint zijn eerste Giro-rit!
   3. Ultimo chilometro! Het peloton dendert onder de rode vod door! Wie pakt de bloemen? 17 uur 08.
   4. 17 uur 06. Nog drie kilometer! Voelt u de spanning al stijgen? De renners krijgen nog een paar flauwe én een paar haakse bochten onder hun wielen geschoven.
   5. 17 uur 04. Over de gehele breedte van de weg proberen verschillende ploegen hun trein op de rails te zetten. Gelukkig is er meer dan genoeg plaats.
   6. 17 uur 02. Gruppo compatto! Ciccone, Bidard, Frapporti en Owsian hebben het dan toch begrepen. Hun lange onderneming is voorbij en dan kunnen we zoetjesaan aan de voorbereiding van de massasprint beginnen.
   7. 17 uur . De vier vluchters blijven spartelen. Ze fietsen nu al een hele tijd tien seconden voor het peloton uit.
   8. Lekke band. Giacomo Nizzolo is en blijft een pechvogel. Na negen tweede plaatsen en een declassering in die ene Giro-rit die hij wél won, rijdt hij vandaag lek. Dat komt niet meer goed, want we zitten al in de laatste tien kilometer. 16 uur 59.
   Giro d'Italia
   -
   datumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   Bologna - Bologna8 kmRoglicRoglic
   />Bologna - Fucecchio205 kmAckermannRoglic
   />Vinci - Orbetello220 kmGaviriaRoglic
   />Orbetello - Frascati235 kmCarapazRoglic
   />Frascati - Terracina130.8 kmAckermannRoglic
   />Cassino - San Giovanni Rotondo238 kmMasnadaConti
   />Vasto - L'Aquila185 kmBilbaoConti
   />Tortoreto Lido - Pesaro239 kmEwanConti
   Riccione - San Marino34.8 kmRoglicConti
   />Ravenna - Modena145 kmDémareConti
   />Carpi - Novi Ligure221 kmEwanConti
   />Cuneo - Pinerolo158 kmBenedettiPolanc
   />Pinerolo - Lago Serrù196 kmZakarinPolanc
   />Saint-Vincent - Courmayeur131 kmCarapazCarapaz
   />Ivrea - Como232 kmCataldoCarapaz
   />Lovere - Ponte di Legno194 kmCicconeCarapaz
   />Commezzadura - Antholz181 kmPetersCarapaz
   />Valdaora - Santa Maria di Sala222 kmD. CimaCarapaz
   />Treviso - San Martino di Castrozza151 kmChavesCarapaz
   />Feltre - Monte Avena194 kmBilbaoCarapaz
   Verona - Verona17 kmHagaCarapaz