Ackermann troeft Viviani en Ewan af in eerste massasprint

  Giro d'Italia: Rit 2einde
  11 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBologna - AankomstFucecchio -
  Afstand205 km
  0306090120150180205

   Pascal Ackermann heeft op Toscaanse wegen de eerste massasprint in de Giro gewonnen. De Duitser van Bora-Hansgrohe profiteerde met een weergaloze sprint van het voorbereidende werk van Lotto-Soudal. Roglic blijft leider.

   Rit 2 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Van een entree gesproken! Pascal Ackermann rijdt zijn allereerste grote ronde en schiet al bij zijn eerste kans raak. De Duitser tekent voor zijn vierde zege van het seizoen, zijn ploeg Bora zit in totaal al aan 21.
   • Verliezer van de dag: Caleb Ewan kon het uitstekende voorbereidende werk van zijn Lotto-ploegmaats niet afwerken. Met zijn neus op zijn voorwiel zag de kleine Australiër Viviani en Ackermann nog voorbij flitsen. Ook Fernando Gaviria stelde teleur.
   • Bezige bij van de dag: Giulio Ciccone wilde zijn greep op de bergtrui verstevigen en trok mee in de vroege vlucht. Onderweg stelde de zenuwpees alles in het werk om zijn kompanen in de ontsnapping mee aan boord van zijn plan te krijgen.

   Verslag van de 2e rit in de Giro

   Giro d'Italia klassement

     naamploegresultaat
   1Pascal AckermannBOH4:44:43
   2Elia VivianiDQT+0
   3Caleb EwanLTS+0
   4Fernando GaviriaUAD+0
   5Arnaud DémareGFC+0
   6Davide CimolaiICA+0
   7Vyacheslav KuznetsovTKA+0
   8Jasper De BuystLTS+0
   9Kristian SbaragliICA+0
   10Rüdiger SeligBOH+0

   Ackermann is de sterkste tegen de elementen

   Bij de start in Bologna plensde de regen naar beneden en klom de temperatuur amper over de 10°C. Het hield een moedig achttal, met blauwe bergtrui Ciccone, niet tegen om vrijwel meteen voor de aanval te kiezen. Dat vond het peloton best, al kregen de vluchters nooit veel meer dan vier minuten voorsprong.

    

   Na de eerste helling van de dag priemde de zon door de wolken en konden de regenjasjes uit. Op de vlakke strook richting de twee tussenspurten bleef het verschil tussen de ontsnapping en het pak intact en het was pas op het eerste van twee klimmetjes voor het bergklassement dat de kaarten herschud werden. Ciccone dynamiteerde de kopgroep in zijn jacht op bergpunten, terwijl Nibali in het peloton zijn klimbenen eens wilde testen.

    

   Ook Bakelants stak zijn dikke teen in het water, maar onze landgenoot waaide snel weer terug. De vier overgebleven vluchters mochten tot in de laatste tien kilometer blijven spartelen, maar dan hadden ze het wel begrepen. Na de hergroepering ging het in gestrekte draf naar de massasprint in Fucecchio en konden de ploegen van de snelle mannen hun treintjes voorbereiden. Door de verraderlijke wind was het wel moeilijk om de juiste timing te vinden.

    

   Net na de rode vod ontregelde een valpartij ook nog een en ander, maar bij Lotto-Soudal hadden ze daar geen last van. Zij zetten een aardige lead-out op poten, maar de kleine Ewan kon het niet afmaken. Ook Viviani, vorig jaar nog winnaar van de eerste ritten in lijn, kwam tekort om de machtige halen van Ackermann te beantwoorden. De Duitser van Bora wist na zijn eerste etappezege in een grote ronde met zijn vreugde geen blijf.

   Ackermann: "Mijn eerste kans in mijn eerste grote ronde en het lukt meteen"

   Roglic: "Blij om het roze te behouden na een natte en koude dag"

   Ackermann: "De druk is al van mijn schouders"

   Fase per fase

   1. 17 uur 11. Ackermann kan het zelf amper geloven, maar bij zijn debuut in een grote ronde schiet hij meteen de hoofdvogel af.
   2. 17 uur 10. Ackermann wint! De laatste kilometer wordt ontsierd door een valpartij, maar trekken ze zich bij Lotto-Soudal niets van aan. Zij openen de sprint, maar Pascal Ackermann komt er onweerstaanbaar uit en wint zijn eerste Giro-rit!
   3. Ultimo chilometro! Het peloton dendert onder de rode vod door! Wie pakt de bloemen? 17 uur 08.
   4. 17 uur 06. Nog drie kilometer! Voelt u de spanning al stijgen? De renners krijgen nog een paar flauwe én een paar haakse bochten onder hun wielen geschoven.
   5. 17 uur 04. Over de gehele breedte van de weg proberen verschillende ploegen hun trein op de rails te zetten. Gelukkig is er meer dan genoeg plaats.
   6. 17 uur 02. Gruppo compatto! Ciccone, Bidard, Frapporti en Owsian hebben het dan toch begrepen. Hun lange onderneming is voorbij en dan kunnen we zoetjesaan aan de voorbereiding van de massasprint beginnen.
   7. 17 uur . De vier vluchters blijven spartelen. Ze fietsen nu al een hele tijd tien seconden voor het peloton uit.
   8. Lekke band. Giacomo Nizzolo is en blijft een pechvogel. Na negen tweede plaatsen en een declassering in die ene Giro-rit die hij wél won, rijdt hij vandaag lek. Dat komt niet meer goed, want we zitten al in de laatste tien kilometer. 16 uur 59.
   9. 16 uur 54. Het laatste onooglijke bultje, de Cerreto Guidi, is achter de rug. Nu resten de renners nog 13 nagenoeg vlakke kilometers.
   10. Wind. De verraderlijke wind, die van alle kanten lijkt te blazen, heeft zijn invloed. Er vallen een paar breuken in het peloton, maar alles komt weer samen. In de laatste rechte lijn zit de wind vol in de rug. 16 uur 52.
   11. 16 uur 49. Bij Bora-Hansgrohe zetten ze alles in op Pascal Ackermann en laten ze vastberaden vier renners aan de kop van het peloton sleuren.
   12. 16 uur 45. Marco Frapporti is - hopelijk vergeeft hij ons de vergelijking - als een drol die niet doorgespoeld geraakt. De kranige Italiaan komt toch weer boven water en sluit voor de derde keer aan bij de kopgroep.
   13. 16 uur 40. De voorsprong van Ciccone, Bidard en Owsian is weer een klein beetje opgelopen. Het peloton zal echter niet veel problemen kennen om dat minuutje dicht te rijden in de laatste 25 km.
   14. San Baronto. De missie van Giulio Ciccone zit erop, voor vandaag dan toch. De man van Trek-Segafredo heeft ook de San Baronto opgekuist en zit stevig in het blauw. 16 uur 38.
   15. 16 uur 37. Frapporti heeft zijn kompanen moeten laten rijden. Hij was daarstraks natuurlijk ook al eens gelost.
   16. Val. Movistar-maatjes Jasha Sütterlin en Hector Carretero tikken elkaar aan en gaan tegen de vlakte. Wat een knullige valpartij! 16 uur 34.
   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Bologna - Bologna8 kmRoglicRoglic
   2/>Bologna - Fucecchio205 kmAckermannRoglic
   3/>Vinci - Orbetello220 kmGaviriaRoglic
   4/>Orbetello - Frascati235 kmCarapazRoglic
   5/>Frascati - Terracina130.8 kmAckermannRoglic
   6/>Cassino - San Giovanni Rotondo238 kmMasnadaConti
   7/>Vasto - L'Aquila185 kmBilbaoConti
   8/>Tortoreto Lido - Pesaro239 kmEwanConti
   9Riccione - San Marino34.8 kmRoglicConti
   10/>Ravenna - Modena145 kmDémareConti
   11/>Carpi - Novi Ligure221 kmEwanConti
   12/>Cuneo - Pinerolo158 kmBenedettiPolanc
   13/>Pinerolo - Lago Serrù196 kmZakarinPolanc
   14/>Saint-Vincent - Courmayeur131 kmCarapazCarapaz
   15/>Ivrea - Como232 kmCataldoCarapaz
   16/>Lovere - Ponte di Legno194 kmCicconeCarapaz
   17/>Commezzadura - Antholz181 kmPetersCarapaz
   18/>Valdaora - Santa Maria di Sala222 kmD. CimaCarapaz
   19/>Treviso - San Martino di Castrozza151 kmChavesCarapaz
   20/>Feltre - Monte Avena194 kmBilbaoCarapaz
   21Verona - Verona17 kmHagaCarapaz