Vluchter Cima stooft de sprinters een flinke peer, Ackermann strandt op fietslengte

  Giro d'Italia: Rit 18einde
  19 °C/>wegwedstrijd
  VertrekValdaora - AankomstSanta Maria di Sala -
  Afstand222 km
  0306090120150180222

   Damiano Cima (25) heeft de 18e rit in de Giro op zijn naam geschreven. De Italiaan van Nippo Vini Fantini, een van de 3 vluchters van de dag, bleef in een zenuwslopende slotkilometer zeer nipt uit de greep van het jagende peloton. Nummer 2 Pascal Ackermann kon zijn fiets opeten, maar neemt wel weer de puntentrui over.

   Bekijk het ritverslag:

   De 18e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Damiano Cima heeft in deze Giro de meeste aanvalskilometers achter zijn naam en wordt eindelijk beloond. De Italiaan zat in de slotfase piepedood, maar pakte het slim aan en gebruikte zijn explosiviteit in de sprint. Ook voor het nietige Nippo Vini Fantini is het seizoen geslaagd.
   • Verliezer van de dag: Arnaud Démare wilde zijn Maglia Ciclamino niet verliezen en stuurde daarom niet aan op een sprint. Zijn vrees bleek gegrond, want Démare kwam er niet aan te pas en ziet nummer 2 Ackermann nog naar de 1e plaats in het puntenklassement springen.
   • Opvallend: We herhalen de boodschap van gisteren: aanvallen loont in deze Giro, nog maar eens.

   Op het einde wint de Duitser eens niet

   Bij zowat alle ploegen werd bij de bespreking vanmiddag het licht op groen gezet om mee te schuiven in de vlucht van de dag. De sprinters hadden de voorbije dagen zitten zwoegen om deze laatste kans te grijpen, maar het aantal snelle mannen was al meer dan gedecimeerd en dus stond een massasprint lang niet in de sterren geschreven.

    

   Toch oogde het scenario voor de spurters rooskleurig. Na een hels openingsuur met de ene aanval na de andere reed uiteindelijk slechts een trio weg. Vaste klanten Mirco Maestri, Damiano Cima en Nico Denz leken een vogel voor de kat, maar vooral Groupama-FDJ had de sleutel van deze etappe in handen.

    

   Arnaud Démare wilde zijn puntentrui niet te grabbel gooien en hield zijn ploegmaats een hele dag in de wachtkamer. De druk lag op die manier volledig op de schouders van Bora-Hansgrohe (Pascal Ackermann), Israel Cycling Academy (Davide Cimolai) en Dimension Data (Ryan Gibbons).

    

   Zij beschikten duidelijk over te weinig (frisse) krachten, want de avonturiers doken de finale met een vervelende bonus in. Het rekensommetje van het trio bleek uiteindelijk maatwerk, ook al omdat Démare zijn makkers in de luwte bleef houden.

    

   Motor Denz schakelde zichzelf uit met enkele versnellingen, de sluwe Cima maakte het huzarenstukje af in de sprint. Ackermann kwam er nog snoeihard uit, maar strandde in de thriller aan het achterwiel van de eeuwige aanvaller. De puntentrui is de troostprijs voor de ontgoochelde Duitse kampioen.

   Van der Sande: "Alleen sprinten is gekkenwerk"

   "Ik had graag in de ontsnapping gezeten", sprak Lotto-Soudal-renner Tosh Van der Sande na afloop. "We hebben het geprobeerd om mee te zijn, maar het gat werd telkens toegereden."

    

   "In de sprint zat ik eerst heel goed, maar dan plots te ver. Het ging te snel, al heb ik het nog geprobeerd. Jongens als Ackermann, die zijn zot. Dat is echt gekkenwerk. Als je alleen zit, moet het allemaal wat meezitten. Je bent eigenlijk een boksbal."

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Damiano CimaNIP4:56:04
   2Pascal AckermannBOH+0
   3Simone ConsonniUAD+0
   4Florian SénéchalDQT+0
   5Ryan GibbonsTDD+0
   6Manuel BellettiANS+0
   7Davide CimolaiICA+0
   8Arnaud DémareGFC+0
   9Sean BennettEF1+0
   10Mirco MaestriBRD+0
   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Bologna - Bologna8 kmRoglicRoglic
   2/>Bologna - Fucecchio205 kmAckermannRoglic
   3/>Vinci - Orbetello220 kmGaviriaRoglic
   4/>Orbetello - Frascati235 kmCarapazRoglic
   5/>Frascati - Terracina130.8 kmAckermannRoglic
   6/>Cassino - San Giovanni Rotondo238 kmMasnadaConti
   7/>Vasto - L'Aquila185 kmBilbaoConti
   8/>Tortoreto Lido - Pesaro239 kmEwanConti
   9Riccione - San Marino34.8 kmRoglicConti
   10/>Ravenna - Modena145 kmDémareConti
   11/>Carpi - Novi Ligure221 kmEwanConti
   12/>Cuneo - Pinerolo158 kmBenedettiPolanc
   13/>Pinerolo - Lago Serrù196 kmZakarinPolanc
   14/>Saint-Vincent - Courmayeur131 kmCarapazCarapaz
   15/>Ivrea - Como232 kmCataldoCarapaz
   16/>Lovere - Ponte di Legno194 kmCicconeCarapaz
   17/>Commezzadura - Antholz181 kmPetersCarapaz
   18/>Valdaora - Santa Maria di Sala222 kmD. CimaCarapaz
   19/>Treviso - San Martino di Castrozza151 kmChavesCarapaz
   20/>Feltre - Monte Avena194 kmBilbaoCarapaz
   21Verona - Verona17 kmHagaCarapaz

   Fase per fase

   1. 17 uur 09. Wat een heerlijke finale! Zenuwslopend, dat is het minste wat je van deze slotfase kunt zeggen. De Italianen speelden het sluw. Maestri nam over van Denz, maar hij was niet opgewassen tegen Cima. De Italiaan hield net stand voor de aanstormende Ackermann, die zijn fiets bijna in stukken sloeg. De Duitser is tweede, Arnaud Démare eindigt 8e. Dat betekent dat Ackermann ondanks de ontgoocheling de paarse trui zal opeisen. .
   2. 17 uur 08. Cima wint! Cima pakt de overwinning. Ackermann klopt op zijn stuur. Hij eindigt tweede en komt een fietslengte tekort. .
   3. 17 uur 08. Cima neemt over. Houdt hij stand?
   4. 17 uur 07. Denz wacht niet meer en zet van erg ver aan. .
   5. 17 uur 07. Ze beginnen naar elkaar te kijken en dat kan nefast zijn. De Italianen willen niet meer overnemen van Denz. .
   6. Laatste km. Nog 1.000 meter. Wat een spanning! Voorin mogen ze niet pokeren. . 17 uur 07.
   7. 17 uur 06. Dan toch de maats van Démare: gaan zij het laatste gat dichten? .
   8. 17 uur 06. De laatste bocht is genomen. Nog 26 seconden op 1,5 kilometer van de streep. Zou het? Ja, toch?
   9. 17 uur 05. In het peloton is het nu ook een zootje ongeregeld. De trein van Démare zit klaar, maar blijft speculeren. .
   10. 17 uur 04. Denz kan het doodvonnis getekend hebben, want nu beginnen ze naar elkaar te kijken. Op 3 kilometer van de finish - peloton op 33 seconden - begraven ze misschien wel hun eigen kansen. .
   11. 17 uur 03. Denz voelt dat het vet van de soep is bij zijn kompanen. Hij stuift weg, maar Maestri zet nog eens alles op alles en haalt hem terug. Ook Cima is nog mee.
   12. 17 uur 03. 41 seconden. Nog 5 kilometer. De auto's snellen de leiders voorbij, altijd een psychologische tik. .
   13. 17 uur 02. Voorin zit Cima piepedood. Ook klassementsman Formolo levert nog een inspanning voor Ackermann. .
   14. 17 uur 01. Carapaz en zijn bewakers zitten helemaal voorin het peloton. Zij gaan natuurlijk niet rijden. Het peloton zit met een flink probleem. .
   15. 17 uur . Wie wil of kan knechten? . Groupama-FDJ zit en masse rond Démare, maar wacht nog altijd af. Nog 52 seconden op 6 kilometer van de streep en er zijn nu echt te weinig werkmieren. .
   16. 17 uur . Er zijn al veel knechten opgesoupeerd. Een moment van aarzeling in het peloton kan voldoende zijn voor de vluchters.
   17. 16 uur 59. Ook Lotto-Soudal doet zijn duit in het zakje. Dat moet ook, want het verschil blijft hangen. Heeft Tosh Van der Sande nog een plannetje?
   18. 16 uur 57. Denz zet nog wat extra spanning op zijn kuiten. Maestri en Cima moeten hun tenen uitkuisen om het wiel van de Duitser aan te tikken. .
   19. 16 uur 57. De honger van het peloton lijkt te groot. Bij de boog van de laatste 10 km schommelt het verschil rond de minuut. .